Reklama
 
Blog | Jiří Hrebenar

Zdeňka Rybová z Hnutí pro život by byla ráda za polský protipotratový zákon v Česku

Zdeňka Rybová je vedoucí Linky pomoci a tiskovou mluvčí Hnutí pro život, které  v minulosti před změnou image vyjadřování bylo známé například samolepkami s poškozenými plody. Se změnou komunikační strategie z útočné, na pozitivní a s heslem „Nesoudíme, pomáháme“ se protipotratoví  aktivisté snaží oslovovat okolí, získávat podporu známých tváří jako je například Martin Dejdar, nebo Marek Eben, až s malým pronikáním tu tam do mainstreamu, nebo okrajových médií dochází z úst představitelů Hnutí pro život, ale také z oficiálních míst zmiňované organizace k závanu konspiračních teorií, rozšiřování homofobních názorů, nacionalismu a ultrakatolických hodnot na miliardu kilometrů vzdálených od světonázoru papeže Františka.

Inu, kdo by se staral o nějaké skutečné katolické postoje, když Pochod pro život zaštítil v minulosti kardinál Duka, nebo dokonce samotný prezident republiky. Na jedné straně se volá po zákazu potratů ve jménu lidského života, aby posléze z oficiálních míst docházelo k rozšiřování nacionalistických myšlenek i homofobních postojů předtím vyřčených třeba na „pochodářském setkání“, nebo v jiných výstupech jednotlivých činovníků.

Například v srpnovém čísle z roku 2012 Oběžníku Hnutí pro život se dočtete, že „Umělý potrat rozbíjí rodiny, ve kterých by mohli vyrůstat hodnotní lidé, schopní zachránit národ. Rodina jako základ spořádané společnosti je narušena, národ vymírá. Zabíjením vlastních dětí dáváme prostor cizincům, kteří obsadí naši zemi zcela bez potíží a to jen naším vlastním přičiněním.„.

Zdroj: screenshot ze srpnového vydání Oběžníku Hnutí pro život pro rok 2012

Panečku, to je ale pořádný nesmysl plný stupidní demagogie i popouzení vůči cizincům, až se z toho opravdovému demokratovi musí udělat špatně od žaludku. Samotný předseda Hnutí pro život Radim Ucháč v prohlášení o Prague Pride v roce 2012  doslova homofobním postojem zářil jako meteorit padající do zemské atmosféry, když prohlásil: „Homosexuální ideologie je dnes využívána jako beranidlo k ničení instituce rodiny, svobody a národa. Občanům je už od dětství stále bezohledněji vnucována rovnocennost homosexuálního životního stylu zaměřeného na popření rolí otce a matky a sobecky svádějícího ke sterilní rozkoši. Svoboda myšlení je agresivně pošlapávána homosexuálními aktivisty obviňujícími z nenávisti každého, kdo si dovolí mít odlišný názor. Čestnost, hrdost i mravnost národa jsou systematicky ničeny pohrdáním přirozeným mravním zákonem a vysmíváním se Bohu. Úpadek mravnosti pak znemožňuje národu si vládnout spravedlivě.

Zdroj: screenshot ze srpnového vydání Oběžníku Hnutí pro život pro rok 2012, strana 9

Hnutí pro život se tím postavilo na stranu homofobní klaky, čímž určitě pan předseda udělal radost organizátorům homofobní demonstrace z krajně pravicové Akce D. O. S. T., jež také organizovala demonstraci, na které Ucháč homofobně hovořil. Samotný Ucháč se také jako panelista zúčastnil debaty nazvané Genderová válka proti rodině uváděné xenofoby v rámci série debat Hovory na pravici Akce D.O.S.T.

Za zmínku stojí například i otevřený dopis skupiny žen, křesťanek, adresovaný organizátorům a organizátorkám Pochodu pro život z Hnutí pro život v roce 2016, ve kterém autoři textu vyčítají blízkost ke krajně pravicovému D. O. S. T. , a dokonce i to, že Ucháč s Rybovou jsou signatáři v uskupení, ve kterém je signatářem také antisemita Adam B. Bartoš. Takové výtky jsou zcela na místě a je správné činnost takových lidí odmítat a kritizovat, protože svou nenávistí může Hnutí pro život přispívat ke špatným náladám ve společnosti eskalujícím v nejrůznější nenávisti, jako je ta etnická, náboženská, nebo homofobní.

Zdroj: screenshot z otevřeného dopisu křesťanských žen; https://denikreferendum.cz/clanek/22694-otevreny-dopis-pochodu-pro-zivot-krestanska-je-solidarita-nikoli-netolerance

Hesla z roku 2016 pronášená na pochodu, vyskytující se na transparentech jako „Čí bude naše země? Jejich? Češi, mějte děti!„, jsou odporná a žádný opravdový křesťan by s nimi neměl souhlasit, protože víra nemůže obhajovat etnickou nenávist. Není proto divu, že se pochodu účastní také osoby známé z radikální a extrémistické scény lákané především obsahem na transparentech předchozích pochodů, tiskových a jiných výstupů vytvářejících dobrý pocit v rudohnědé dušičce trapných rasistů, českých neofašistů, prokremelských aktivistů a jiných vyznavačů nesvobody mylně se domnívajících, že dukovská verze křesťanství je tou jedinou správnou a dokonale vlasteneckou. Pochodu pro život, respektive mše pochodu předcházející se v roce 2019 zúčastnil například německé krajní pravici blízký dezinformátor Zdeněk Chytra, nebo prokremelský aktivista, nyní také covidový dezinformátor Jiří Černohorský.

Po kratičkém objasnění povahy Hnutí pro život je čas na návrat k samotné Zdeňce Rybové, která bývá k vidění na Pochodech pro život, zatímco na sociálních sítích dává nepokrytě najevo své politické názory, nad kterými by se možná s odporem v duši pozastavil kdejaký sympatizant protipotratových akcí, nebo skalní fanoušek primáckých pořadů, jejichž kvalita nebývá tu tam na příliš vysoké úrovni, protože sledovanost je důležitější, než nějaká etika, nebo novinářská profesionalita.

Řeč by mohla být například o Partii v novém provedení českého klonu CNN, kdy ani barvičky se staronovým obsazením příliš nepřináší nic nového, A právě do tohoto pořadu k celkem krátké debatě o polském potratovém zákoně a událostí s ním spojenými byla kromě zástupkyně České ženské lobby pozvána také Zdeňka Rybová, která neváhala a bez obtíží v celostátním nedělním vysílání národu sdělila, že by jí nevadilo, kdyby politici a společnost byla nakloněná polskému řešení zakazujícímu potraty.

Zajímavá zpátečnická reakce od někoho, kdo se na sociálních sítích radoval z toho, že Nejvyšší správní soud zakázal změnu pohlaví bez operace. Tato žena má opravdu myšlení jednadvacátého století, jen co je pravda. Lidskost, pochopení chybí, zatímco místo toho všeho nechybí „pipinkové a pindíkové“ přesvědčení, že existují jen muži a ženy a pokud máš problém s vnímáním vlastní pohlavní identity, pak máš prostě smůlu a musíš se podřídit přání někoho, kdo raději upřednostňuje dukovský pohled na věc, protože v Bibli je pouze muž se ženou a nic víc.

CNN Prima News vybrala zkrátka jednoduše někoho, kdo v kratičké debatě zastoupí polský ultrakatolický pohled na problematiku bez ohledu na odbornost, případně neodbornost pozvané. Světonázor Zdeňky Rybové není příliš vzdálený od úvah krajně pravicových kecalů, které má hostka z primáckého vysílání mezi virtuálními kamarády na Facebooku. Namátkou by mohla být řeč o Janě Volfové, nebo ultrakatolíkovi Lukáši Lhoťanovi známému islamofobnímu fanatikovi, jehož ksichtoknihové vyjadřování není zrovna z těch, o které by si bytostný demokrat opřel třeba jen maličkatý kousek kola.

Ovšem, chtít od ženy, která se před několika málo měsíci na Facebooku projevila jako fanoušek xenofobní a nenávistně se projevující Klausovy Trikolory jiný názor na potraty, než jaký v televizním studiu blondýna s dukovskými střihy předvedla, je asi víc, než naivní.

V očích Zdeňky Rybové si projekt Klause mladšího našel místečko v srdci, přestože na představení nového radikálně cíleného politického projektu zazněl útok na nedospělou dívku a nouze nebyla ani o xenofobní nesmysly o tom, že Trikolora bude ctít evropské a nikoli africké, arabské hodnotové žebříčky. Ale to možná matce několika pubošů, kdy jeden z nich má odlišnou barvu pleti, asi nijak nevadí. Ostatně, na facebookových příspěvcích, třeba jako na tomto v článku uveřejněném, je nakrásno  vidět nepřímá glorifikace polského přístupu ke křesťanství podávající si taktéž nepřímo ruku s islamofobií.

Potom souhlas s polskou zpátečnickou, ultrakatolickou legislativou je něčím dopředu očekávaným, zvláště, pokud si uvědomíte, že stejná Zdeňka Rybová je signatářkou krajně pravicové Akce D. O. S. T. vůči které se mnohokrát distancovali představitelé židovské komunity v České republice. Ostatně, proč kritizovat Semína kdysi neúspěšně kandidujícího do Rady ČTK za fundamentální a konfrontační vidění světa, jehož někteří označují za antisemitu, když je tu Marksová se svými úvahami o umělém oplodňování, že?

Až to vnímavému člověku nedá a musí si chtě nechtě vzpomenout na kontroverzní, téměř tři roky staré články katolického časopisu RC Monitor, ve kterém je šéfredaktorkou  v článku zmiňovaná Zdeňka Rybová. Tenkrát v předvolebním období roku 2017  v číslech 17 a 18 zaznívala z klávesnice Jiřího Fuchse na RC Monitoru nejen kritika Evropské unie v roli protikřesťanské organizace, ale také podpora stran volajících po vystoupení z EU – konkrétněji tedy podpora Okamurovy SPD, Robejškových Realistů a Machových Svobodných, což kritizoval v otevřeném dopise například plzeňský biskup Tomáš Holub, který se ve své reakci distancoval od článků, protože církev by si neměla zahrávat s věcmi, jako je ultranacionalismus i nejrůznější formy nenávistí, jako je třeba antisemitismus podivující se nad tím, že v křesťanské straně může kandidovat muž židovského původu.

Zdroj: screenshot z otevřeného dopisu plzeňského biskupa Tomáše Holuba

Šéfredaktorce tenkrát nevadila podpora směřující do náruče extrémistů skrze Občasník, kterému šéfovala a šéfuje po redaktorské stránce. O několik let později se toho moc nezměnilo, protože  sama Zdeňka Rybová na sociálních sítích svým způsobem vyjadřuje podporu člověku z extrémistického spektra označovaného některými za antisemitu.

Vůbec, sledovat vyjadřování paní Rybové na sociálních sítích, vystupování na demonstracích je mnohdy zábavné a vtipně protimluvné. Například na jedné demonstraci Hnutí pro život paní Rybová říkala, že bude tlačit na vládu, aby alespoň část peněz z EU použila na podporu rodin, zatímco před volbami stejná žena podporovala Trikoloru stavící se proti dotačním programům Bruselu.

Bylo by fajn, kdyby se zmiňovaná žena naplno vyjádřila k EU, zda ji považuje za symbol mravního rozkladu Západu, když podporovala politické hnutí syna bývalého prezidenta České republiky, jež samo neví, jestli ze zlé Unie poštěpánkovsku vystoupit, nebo ji poklausovsku reformovat. Možná k přesvědčení paní Rybové na stranu Trikolory stačil Klausův odpor k hoaxoidním zprávám o označení rodič 1, rodič 2, nebo slovíčka o práci a nebrání sociálních dávek, kdo ví…

Ovšem  jak sama na Facebooku paní Rybová dodává, nepovažuje Trikoloru za extrémní. Mnohdy postačí pro přivábení k extrémismu klepnout na citlivé body a “rybka” je chycena na dlouhé udici s poměrně silným zakousnutím i chutí pojídat dál další laskominy, které majitel prutu nabízí. Pod účelovou hláškou “Host vyhazuje vrchního” může být myšleno cokoli…třeba i nekřesťanské cance o tom, že uprchlíci jsou islámskými okupanty, nebo třeba i slovní útok na minority, pokud někdo košilatá prohlášení pochopí takovým způsobem. 

Slovíčkaření o hostu vyhazujícího vrchního byste nečekali od někoho, kdo na úvodních fotografiích facebookového účtu mívá momentky s dětmi s odlišnou barvou pleti, jako je tomu v případě Zdeňky Rybové. Prostě, vivat Trikolóra, vivat Václav Klaus, vivat Zuzana Majerová, vivat Tomáš Grygar a mnoho dalších v očích mluvčí zapsaného spolku vystupujícího proti potratům, který například v roce 2012 podpořil akci nazvanou Obrana hrdosti normálních lidí organizovanou mimo jiné také krajně pravicovou a vysoce nenávistně vyjadřující se Akcí D. O. S. T. , jejíž signatářkou je, jak již bylo v článku řečeno, Zdeňka Rybová, která v živém přenosu na Facebooku na konci léta roku 2020 poskytla rozhovor české mutaci prokremelského Sputniku…jo, Istanbulská úmluva…to je věčné téma dezinformací, kterých se ultranacionalistická část spektra ráda na zmiňovaném mezinárodním dokumentu dopouští…na Sputniku už toho bylo tolik vylháno a ultranacionalistovi nakecáno…

Nakonec stačí na sociálních sítích utrousit moudro nad tím, kolik umírá miminek potratem, protože hashtag #abortionsvsCovid se vždycky hodí, zatímco další nálož podpory Lipavské skvěle dojme každého flastence v okolí. Prostě, paní Zdeňka Rybová má kvalitní názory…jen opravdový demokrat by s ní rozhodně ve více než mnoha případech nesouhlasil.

Reklama