Reklama
 
Blog | Jiří Hrebenar

Xenofobové i rasisté vidí v dění v USA válku ras i příležitost k rozšiřování konspirací

Zatímco již týden pokračují v USA protesty kvůli smrti Afroameričana George Floyda, který přišel vinou policejní brutality v Mineapolisu o život, Donald Trump krizi na ulicích využívá k obviňování politických odpůrců i probouzení konspiračních nálad, čehož si všímají především extrémisté, rasisté i přátelé prokremelského střihu.

Na internetu se objevují košilaté teorie o tom, jak jsou demonstranti placeni patnácti dolary za účast na pouličním násilí, až na konec sáhodlouhých příspěvků nechybí hloupé poznámky o komparzu, ve kterém oběti nejsou oběťmi, ale jen obyčejnými herci v podivné inscenaci.

Až se člověk nestačí divit, čemu všemu dospělí lidé věří a co všechno jsou ochotni veřejně rozšiřovat. Prokremelští díky fabulacím o příběhu jedna babka povídala získávají ideoujištění o tom, jak zákeřné, fašistické a zejména rasistické Spojené státy americké jsou, zatímco tohle všechno by se podle názoru proruských nemohlo v Putinově říši stát ani omylem.

Dezinformace si podávají ruce na sociálních sítích. Vedle toho všeho v oblasti virtuálního světa sílí rasistická ujištění pokoušející se celý příběh ze zámoří vyšperkovat pohádkami o útoku na bílou rasu v naději, že se toho nějaký frustrát v řetězovém e-mailu, nebo facebookovém příspěvku chytne jako pijavice nohy v amazonském pralese.

Například takový lžisociolog tu tam vykládající na sjezdu Vandasovy DSSS Petr Hampl obohacuje rasistův velmi omezený slovníček o „americký pokus o barevnou revoluci

Zapomeňte na ideostrašák každého pseudovlastence označujícího za barevnou revoluci pochody LGBTQ komunity. Tentokrát Hampl jako jeden z bílých heterosexuálních mužů hrdě se scházejících na pokecu na růžku myslí Afroameričany, aby snad okolí na první dobrou vědělo, komu neúspěšný hračička s Alternativou pro Českou republiku drží palce. Pak už jen následují klasická klišé útočící na neziskovky, média s jasným atakem na Milion chvilek pro demokracii, které xenofob kdysi cupitající kolem Konvičky z Jihočeské univerzity předem obviňuje z možného stejného scénáře násilností v českých, moravských a slezských ulicích.

Jak levné a ubohé jako všechny příspěvky radikálů. V neposlední chvíli v Hamplově trapnopříspěvku nechybí konspirace o Sorosovi, obvinění soudů ze sorosovských rozsudků, pokud by se v Česku stalo něco podobného jako v Americe…až to vypadalo, že na oblíbeného otloukánka krajní pravice nedojde.

Nechybí také skrytá reklama na domobranu samozvaného bezpečnostního experta Bohbota, o které si můžete přečíst v mém článku z 1. dubna 2020.

Jako kdyby ta skupinka „šašků“ dokázala ubránit kohokoli před kýmkoli. I když se pan zakladatel tvářil, že domobrana je na spadnutí, ve skutečnosti tomu tak není. Běží petice za vznik domobrany, Štefec s Bohbotem se sblížili s Denisem Novákem a klubkem xenofobů z Bohemia Patriot…ale i tak pšenka zřejmě moc nekvete. O Bohbotově projektu a jeho vývoji chystám článek na některé příště, ovšem sorosovské konspirace s pozvánkou do Bohbotových neexistujících stráží dokáží pobavit.

Aby toho nebylo málo, e-mailové korespondenci a obecně rudohnědým facebookovým skupinám kraluje příspěvek začínající slovy: „Poslat e-mailem MICHAL SEMÍN komentuje současnou řízenou demolici Spojených států za využití agresivních černošských davů a levičáckých bojůvek spřízněných i s mnohými našimi aktivisty a politiky

Ach ty trapné konspirace… O Michalu Semínovi jsem kdysi psal článek na mém webu Demokratikon.cz, ze kterého bych si dovolil vypíchnout následující tři odstavce pro představu o tom, o jakého člověka s jakými názory se jedná:

Michal Semín publikuje občas na Hájkově pokleslém Protiproudu, kde také 1. června 2020 „vypotil“ článek s titulkou „USA v plamenech: Fatální hrozba a pozemská naděje. Teroristé z Antify jsou na roušky zvyklí. Život bělocha nemá cenu? Nejšpinavější politický boj. Svázané ruce a zničení Ameriky

Průměrný rasista, milovník konspiračních teorií s ultrakonzervativcem si přijdou skutečně na své. V radikální scéně známý človíček vykládá celý příběh událostí v USA jako povídání o „cílené demolici Spojených států za využití agresivních černošských davů a levičáckých bojůvek spřízněných i s mnohými našimi aktivisty a politiky„…v té větě se nachází naprosto všechno.

Nechybí ujištění, že „Trump má samozřejmě pravdu, když z nepokojů neobviňuje primárně černochy, ale většinově bílé anarchokomunisty z Antify“ následované útokem na americkou televizi CNN i jemné postrčení čtenáře na dotazy o tom, zda jsou životy bělochů bezcenné. Jako třešnička na dortu přichází zmínka o Antifě s fotkou předsedy Pirátů a antifáckou vlaječkou v rukou…aby snad návštěvník přišel k názoru, že se jedná o celosvětové spiknutí, kterému dopomohou lidé podobného ražení.

V Semínově světě se až přespříliš objevují věty o řízené demolici. Jednou je řízenou demolicí zřícení Světového obchodního centra v New Yorku, jindy jsou demonstrace v ulicích řízenou demolicí Spojených států…přesně takové dikci uvěří lidé s kolonkou „vysoká škola života“.

Hitovkou mezi populisty a xenofoby zůstávají teorie o rasistické válce podobné té Severu proti Jihu, kdy na jedné straně stojí bílí, na další Afroameričané ohrožující svět bílých, pokoušející se o „sundání Trumpa z prezidentského místečka“…

Jak půjde čas, radikálové dost možná za dostatečné prokremelské podpory budou své konspirační teorie o dění v USA ještě více rozšiřovat v košatější příběhy, nad kterými se soudně smýšlející člověk jen podiví, že i dnes existují jedinci věřící v trapné pohádky o tom, co by mohla být pravda, ale pravdou vůbec ve světě reality není. Lži baví Zemanovi fanoušky pochlebující Nočním vlkům i Putinovým světovládným choutkám. Nepravdy napomáhají k iluzi o aktivismu, kdy obyčejné nasdílení konspirační teorie vytváří dojem vlasteneckého nadšení ochraňujícího ostatní před sorosovskými stíny v okolí. Proto také fantasmagorie jako Semínovy články s Hamplovými příspěvky bývají na virtuálních zdech některých jedinců vítány.

Reklama