Reklama
 
Blog | Jiří Hrebenar

Vznik Bohbotovy domobrany se i po přejmenování nejspíš zadrhává. Asi nepomůže ani „spolčení“ se s Bohemia patriot

Zhruba před pěti měsíci jsem zde na blogu Respektu psal článek o tom, jak samozvaný bezpečnostní expert s izraelskými kořeny dlouhodobě žijící v Česku zkouší vytvořit další domobranu s podivným, období komunistického režimu připomínajícím názvem, snad pokračovatelku Zemské domobrany, která to před časem lidově řečeno zabalila. Tehdy celou domobranářskou iniciativu s Civilní stráží zakladatel David Bohbot pokládal za téměř jistou věc a kasal se jmény, které za celým projektem stály.

Už tehdy bylo jasné, že to, co Bohbot vítězoslavně s nádechem poplašné zprávy a internetového strašení ušlápnutých neználků píše, nebude až zas takovou pravdou, a že se tedy spíše jedná o přání a nikoli jistou realitu, ke které by se hlasatel košilatých vyjádření chtěl přiblížit. Větou  „Obáváme se, že nezaměstnanost a nedostatek peněz u občanů ale i zahraničních dělníků bez zaměstnání způsobí výrazný nárůst kriminality včetně krádeží a loupežísice můžete v období protikoronavirových vládních opatření chvilkově udělat díru do světa, ovšem tahle písnička nehraje příliš dlouho, a tak i skrze všechny poplašné zprávičky musíte udělat další kroky, aby se projekt pohnul trošku kupředu, protože pořádání besed pro xenofoby, krajně pravicové populisty není velké terno, ze kterého by nějaká Civilní stráž mohla vzniknout.

David Bohbot na svém facebookovém profilu straší návštěvníky rádoby bezpečnostními ohroženími, třeba komentářem ke článku Novinek.cz,

 

zatímco na internetu vzniká petice za vznik Civilní stráže, protože dost možná deklarovaná podpora nebude tak velikou, jak se po internetech říkávalo. Plány jsou veliké…domobranáři by rádi byli pomocníky integrovaného záchranného sboru, rozehráli by hry na apolitické školitele, zatímco by se do domobraneckých dokumentů i rétoriky volně dostaly texty, slovíčka s protiuprchlickou, protiislámskou, nebo protilgbt rétorikou…i to by se mohlo stát vzhledem k radikálním Bohbotovým názorům a lidem, se kterými se pokouší sbližovat při vytváření Civilní stráže nyní přejmenované po spřátelení s ultranacionalisty facebookové neformální iniciativy čtyř, nebo pěti členů Bohemia patriot na Dobrovolná občanská pomoc. Bohbot jmenovitě děkuje Denisu Novákovi, který záležitost přejmenoval a snad nyní doufá, že se věc pohne „správným“ směrem.

Jak dojemné a vtipné zároveň, protože sice na internetu se najednou hovoří o Dobrovolné občanské pomoci, pro kterou neexistují ani facebookové stránky ale ještě stále existuje web civilnistraz.cz následovaný vytvořeným logem…je to hezký nesoulad nepřímo ukazující na kvalitu chystaného projektu. Ale co…na netu je k dispozici petice již na přejmenovaný projekt, tak kdo by si dělal těžkou hlavu…ovšem samotnou petici podepsalo k dnešnímu dni jen 417 jmen, což není nijak závratné číslo bez ohledu na to, že není stoprocentně jisté, jestli všichni podepsaní jsou skutečnými lidmi, nebo jenom nějakými vytvořenými profily. To je ta nevýhoda internetových peticí, jejichž výsledek nemá stejně žádný vliv na nic, protože platnými jsou jen ty tištěné, na kterých se dušičky upíšou propiskou a nikoli vytvořením účtu, zapsáním pár údajů a potvrzením na e-mailové adrese.

Novák na facebookovém videu vysvětluje o co jde, Bohbot přiznává, že udělal s názvem velikou chybu, aby se na oplátku Novák v nejrůznějších videích vytahoval s tím, že projekt Dobrovolné občanské pomoci diskutuje s mnoha bezpečnostními experty, starosty, policisty, záchranáři…kecy putují v kleci, zatímco realita pravděpodobně pokulhává…jsou těmi bezpečnostními odborníky samozvanci jako Štefec, nebo samotný Bohbot? I ten se totiž vychloubal s lidmi od policie i dalšími „experty“. A jaký starosta by se chtěl ušpinit od nějakého právně neexistujícího facebookového pseudospolku kdysi postávajícího s vlajkou Protektorátu Čechy a Morava u pomníku Rudé armády, nebo těmi, co vzdávali poctu fašistickému ministrovi slovenského Tisova štátu s obrázkem, na kterém nechyběla fašistická zdravice?

Ono když to nevyjde, starosta, zástupce integrovaného záchranného sboru odmítne, pokaždé se to dá shodit na politiku, politikaření, pro které je projekt Nováka i Bohbota nepřijatelný…konec konců takové příjmy ze školení, služby v roli pomocníků záchranářů by byly určitě zajímavé, zvláště, když jste „hračičkou“ s ultranacionalismem z internetového prostředí pokoušející si přivydělat prodejem hadříků, šmuků s „týmovými“ znaky ultranacionalismu pyšnícího se tím, že přijedete na Hamplův potlach do Příčov, kde se to bude rasisty, neofašisty, neonacisty, homofoby, antisemity, odpůrci LGBTQ komunity a islamofoby jen zelenat.

Bohemia patriot si písmenky Novákovy a Mošničkovy klávesnice myslí, že právě zde naleznou oba dva další následovníky – pomocníčky nejen s projektem nové domobrany. Bohemia patriot se dalo „dohromady“ s Blanickými rytíři podobného ražení, a tak dochází k vyhledávání dalších podobně ultranacionalisticky naladěných, když už samotný samozvaný bezpečnostní expert David Bohbot zatoužil po politické kariéře senátora na kandidátce politického hnutí Zdraví Sport Prosperita v trikotu nezávislého kandidáta.

Jen je tragikomicky úsměvné, že se člověk s radikálními názory na svět nerozhodl kandidovat za nějaký notoricky známý extrémistický subjekt a místo toho se do čela snů o politické kariéře dostávají slůvka jako sport, zdraví a prosperita klidně použitelná třeba na levném transparentu o nějaké další béčkové domobraně pokoušející se mermomocí o dostání se co nejblíž k záchranářským složkám, kde by si absolvent vysoké školy života přišel na své. Prozatím se xenofobové opět na Facebooku vytahují, že vzorovým městem bude Kladno, podle kterého by se měli „opičit“ ostatní…

S největší pravděpodobností jde i v tomto případě spíše o virtuální přání, než o nějakou realitu. Facebook toho snese hodně a mnohdy při hře na vytvoření domobrany přichází vhod hra na vzdušné zámky, aby si ostatní mysleli, že ti s amatérskými kresbičkami a ještě amatérštějšími logy jsou někým odhodlaným….jednou Mošnička vykládá pohádky o dosahu stránky Bohemia patriot, jindy zase dochází k hrám na aktivní aktivisty usilující o vytváření dobrých vztahů mezi domobranáři a složkami záchranného systému…pohádky kralují, realita pokulhává…je to jako Novákovo blábolení, kdy by domobranáři měli být nadějí v období blackoutu, jakousi ochranou před násilím, kde počet záchranářů nestačí a mužík v trikotu „White Lives Matter“ je poblíž pro záchranu těch ideově příhodných…

Reklama