Reklama
 
Blog | Jiří Hrebenar

Primácká CNN ještě nezačala vysílat a už vydala na webu zjednodušující komentář o Romech

CNN na Primě ještě nezačala ani vysílat a už na webu zveřejňuje předsudečné bomby, jako kdyby se nezelenalo. Redakce naservíruje čtenářům komentář s trapnou titulkou: „Romové v čase koronaviru. Dluhy rostou, harmoniky mlčí a roušky mizí z tváří“ a ještě trapnějšími doprovodnými fotografiemi, aby si snad průměrný latentní rasista v republice byl na beton jistý, co konkrétně čte a kam možná bude nová televizní stanice směřovat, pokud se začne „opičit“po internetové verzi třeba tphptp kopnkrétního článku

Tam, kde pravověrný profesionál – novinář raději spáchá sebevraždu při pohledu na primácký výtvor, tam průměrný čecháček zajásá, protože konečně dostává naději, že obavy o vznik solidního zpravodajského kanálu jsou zbytečné, když jsou k mání již v předstihu takové nehorázné slátaniny, aniž by si telka uvědomila, že svým počínáním ničí značku čecháčky tolik nenáviděné CNN.

V zámoří ze zveřejněného komentáře musí mít, sarkasticky řečeno, opravdu radost. Odchodem několika novinářů…dodáním nového týmu se měla změnit povaha zprávařství na Primě známého především předsudečnými příspěvky vůči Romům i uprchlíkům zároveň. Ale v přeneseném slova smyslu se starý psík zřejmě nenaučil v plné míře novým kouskům, a tak v rámci komentátorského okénka předvádí to, co bylo možné zahlédnout v mnoha minulých pořadech pod starou značkou…to je velká škoda.

Ivan Motýl z Týdne.cz předvádí ohavné zkratky, kterých by se opravdový novinář nikdy neměl dopustit, pokud svou práci chce dělat profesionálně, bez floskulí a košilatých vět dotýkajících se předsudečných názorů na jednu z komunit v České republice.

Jako kdyby každý Rom neměl práci a v časech volna si fidlal na housličky, heligonku na opuštěných ostravských ulicích…obecně se napíše, že Romům vadí roušky…a co víc, nechybí tvrzení, že v Kunčičkách místní věří, že koronavirus je nemocí gádžů…

No co, ostravský raper Max zvaný Trezor zpívá o odhazování roušek, několik jedinců ze sociálně vyloučené oblasti má, dejme tomu podivné názory…tak proč by si někdo dělal těžkou hlavu s nějakými zevšeobecňováními, když zrovna taková zjednodušování poskytující prostor mnoha trapným úvahám jsou sexy ve společnosti plné latentního rasismu.

Hlavně, že Ivan Motýl na konci odstavci uvede „Romové vidí svět i v takovýchto zkratkách„…ještě k takovému tvrzení měl přiřadit i sebe sama, i když není Romem, protože je to především autor samotný, kdo čtenáři nabízí ostravský „svět Romů“ především ve velkých zkratkách…

Má se takovým způsobem dělat nové, lepší zpravodajství, které slibovali primáci při oznámení o nové televizní stanici?

Je to jako kdybych před sebou na obrazovce monitoru viděl další volné pokračování xenofobií ovoněné rubriky primáckých zpráv „Kam se jiní bojí“ známé především protiromským obsahem. Čtenáři je servírován jeden jediný pohled na věc zabalený do velmi hutného zjednodušení a klišé…v tomto slova smyslu se Ivan Motýl od rubriky „Kam se jiní bojí“ příliš ideově nevzdálil.

Jasně, jde o komentář dovolující větší volnost v mnoha obratech. Ale i zde by nemělo docházet k faulům na jakoukoli minoritu, zvláště, když se komentář objevuje na hlavní stránce nového zpravodajského projektu s celorepublikovým dosahem.

CNN Prima se dopustila prvního přešlapu. Možná další přijdou kolem půl osmé ve zprávách. Takto opravdu nevypadá zpravodajský kanál světové úrovně.

Reklama