Reklama
 
Blog | Jiří Hrebenar

Zdechovský perlí o Neratovicích, zatímco nemá problém s populismem a dříve sdílel odkaz na krajně pravicový web

Lidovec Tomáš Zdechovský je typickým příkladem populistického politika ochotného si lidově řečeno „honit“ triko nad nejrůznějšími tématy, kterými by oslovil kýžené voličstvo, možná nedělající si těžkou hlavu s fakty, nebo nějakými zásadami demokracie. Jednou sdílí skrze obrázek odkaz na krajně pravicový, prokremelský a značně nenávistně se vyjadřující web,

aby dávno předtím světu místy faktograficky mlžící politik ve službách KDU-ČSL ukázal, že mu nejsou cizí populistické postoje vůči Švédsku, Norsku, Barnevernetu a především genderové politice, se kterou mají někteří členové žlutavé partaje poměrně velký problém třeba kvůli vzhlédnutí se v dukovské podobě náboženství naivně si myslícího, že Evropa patří pouze katedrálám, ve kterých je doslova svatokrádeží uvažovat o nějakých pozitivních změnách, protože od starých hodnot můžete očekávat to co znáte, zatímco u liberálnějšího pojetí náboženské víry je nutné hledat cesty, porozumění a především dialog, třeba mezináboženský.

Písmenko se přidá k dalšímu a po několika na hranici islamofobie a protiuprchlické tónině lavírujících příspěvků spatří světlo světa nové slohové cvičení pana europoslance Tomáše Zdechovského, nad kterým nevěřícně přechází zrak. Copak takto má vypadat nová lidovecká politika? Je snad normální, když vysoce postavený politik na veřejně dostupném příspěvku sdílí fotku o údajných nepokojích v Götteborgu, i když neví, jestli to, co je na ní, je, nebo není pravdou?

Co kdyby se jednalo o hoax? Jak by Zdechovský reagoval? Jako europoslanec má zodpovědnost, na kterou, jak se zdá, částečně kašle, když se k facebookovým přátelům může dostat nepotvrzená novinka, s níž se na rudohnědých profilech naslouchajících prokremelským tóninám setkáte víc, než je zdrávo. Dočtete se tam, že Švédsko je ve válce, ve Švédsku jsou no – go zóny, Ve Švédsku jsou bílé ženy znásilňovány migranty…přesně do tohoto hodnotového ranku Zdechovského příspěvek z roku 2018 na první pohled zapadá.

Pokud se podíváte na články pana europoslance na idnesovském, blogovacím profilu, bleskurychle zjistíte, že zmiňovaný politik od roku 2015 do srpna 2018 o Švédsku psal celkem třikrát. Předtím se touto problematikou Tomáš Zdechovský na svém blogu nezabýval, i když tvrdí nepravdivě opak.

Inu, pravda se přikrášlí, aby další lži vypadaly daleko více výkřiky pravdy potvrzené Janouchovou často vykreslující Švédsko jako nebezpečnou zemi, rodiště džihádistů s nezvladatelnou kriminalitou a kolabujícím sociálním systémem, i když někteří Češi žijící ve Švédsku říkají, že to není pravda. Kateřina Janouchová mimo jiné tvrdí, že „každá osmá žena bude pravděpodobně znásilněna během jejího života ve Švédsku, pokud statistiky budou vypadat tak, jako dnes. Mohlo by to být ještě horší. Je čas bojovat. Dnes další oběť, dospívající dívka v blízkosti školy“ Přibližně takový světonázor má osoba, ke které se europoslanec v úvodu svého článku hlásí.

V roce 2016 byla Janouchová kritizována za svůj facebookový podpůrný post vyjadřující sympatie extremistické pravicové skupině z řad fotbalových chuligánů, která ve Stockholmu napadala spoluobčany tmavší barvy pleti. Za podporu extrémistů na Facebooku se sice omluvila, ale jednotlivé články této autorky bývají k vidění na krajně pravicových webech a Kateřina Janouchová je velmi oblíbenou krajně pravicově píšící autorkou. Věřit slovům takového člověka je přinejmenším pošetilé a od demokrata je to dokonce hloupé a nerozumné.

Alespoň potencionální volič a uživatel Facebooku, nebo Twitteru ví, že Tomáši Zdechovskému postačí jako jeden ze zdrojů informací text krajně pravicové autorky, o jehož pravdivosti bychom mohli úspěšně pochybovat. Aby toho nebylo málo, dokonce ani košilaté názory typu „Švédsko je ztracené a zanikne do 30 let“ nejsou zmiňovanému politikovi cizí, jinak by je nelajkoval.

Obecně se dá říct, že europoslanec Zdechovský to mívá čas od času s objektivností zdrojů, které postuje na sociálních sítích, případně jednotlivých článcích docela problematické. Tak například 28.12.2018 v 19:45 vytvořil další příspěvek s odkazem na web Voice of Europe.

Fotka usměvavé blond holky zavražděné několika radikálními Maročany poletuje po nejrůznějších místech sociálních sítí, a tak malé připomenutí politicky neublíží, zvlášť. když eurovolby téměř klepou na dveře…až na to, že projekt sledující předpojatost a faktografii médií MEDIA BIAS/ FACT CHECK hovoří o voiceofeurope.com jako o médiu extrémně zaujatém, rozšiřujícím propagandu, nedůvěryhodné informace a fake news.

Představitel demokratické křesťanské politické strany a človíček, na jehož webu naleznete článek z června 2018 s titulkem “Nejlepší obranou proti “fake news” je kritické myšlení” rozšiřuje do světa obsah krajně pravicového média s nejistou vlastnickou strukturou poukazující doménou voiceofeurope.com na Annemieka Ploumena. Podle tvrzení belgického magazínu De Groene Amsterdamme za financemi a založením prokremelsky vystupujícího webu voiceofeurope stojí Erik De Vlieger, který popírá, že by s obsahem měl něco společného.

Že by tentokrát panu europoslanci došel smysl pro kritické myšlení? Nebo zde platí okřídlené heslo: „kovářova kobyla chodí bosa“?

To je přesně ten okamžik, kdy člověk neví, jestli se smát, nebo plakat nad tím, když tzv. prodemokratický politik ostře vystupující vůči Andreji Babišovi a Fake News nakonec sdílí na Twitteru odkaz na fake news web, na jehož stránkách naleznete protiislámské a protiuprchlické články se zdroji převzatých informací jako jsou propulisticky a nenávist rozšiřující weby Breitbart, Daily Mail, Gatestone Institute a Sputnik News.

Těch příkladů populismu a příspěvků ne zrovna říkajících pravdu pana europoslance Tomáše Zdechovského je hodně. Někdy je to i úsměvné…viz příklad, kdy Tomáš Zdechovský zhruba týden před Vánoci roku 2018 obhajuje českého Ježíška,

až si člověk říká, jestli tohle mají lidovci zapotřebí. Nacionalismus, ať už má jakékoli podobenství, je hračkou pro nevědomé, tupé ovce a zřejmě s takovými lidmi chce pan politik navázat virtuální kontakt, když přesně takové odrůdě spoluobčanů a voličů nabízí levnou návnadu v podobenství “cizáckého obchodu propagujícího z lásky k Česku amerikánského Santa Clause z reklamy na Coca Colu“.

Na to se chytne třeba i ten Zdeněk Chytra doposud lajkující Zdechovského výpady vůči uprchlíkům a mezinárodním úmluvám posilujícím práva žen. Opravdu je Santa Claus tím břichatým stařečkem z reklamy na přeslavnou limonádu za oceánem? Santa Claus vznikl jako kombinace britského Otce Vánoc a svatého Mikuláše v nizozemském provedení dávno předtím, než CoCa Cola, nebo méně známá společnost White Rock vytvořila svou mýtickou reklamu, ale to zřejmě Tomáše Zdechovského nezajímá. Přesně na tomto zdánlivě bezvýznamném demagogickém vybočení Zdechovského je vidět, jak tento politik přistupuje k informacím a jak s nimi pracuje ve veřejném prostoru.

Odporná byla také reakce v článku zmiňovaného lidovce na světoznámou ekologickou aktivistku Grétu Thunbergovou. Tomáš Zdechovský se zachoval jako typický populista, podobně jako mnoho dalších rádoby komentujících ve světě sociálních sítí. Svůj příspěvek sice smazal možná po vlně kritiky, nebo poté, co si uvědomil, že žádné PR neskřípe, ovšem i tady bylo nakrásno vidět, jak človíček s vlaječkami u nicku přemýšlí a koho svým jednáním hodlá možná přilákat…

Fakta sem. Fakta tam…o celé záležitosti jsem 16.12.2019 napsal na Respektu článek. V jiném případě je vidět, že Zdechovský nečetl jím přikládaný článek, a tak tvrdí něco, co v něm není. Žádné statistiky o tom, ke kolika křivým obviněním jednoho z rodičů ze sexuálního zneužívání dcery, syna došlo, neexistují, ale pan europoslanec tvrdí, že 9 z 10 obvinění matek vůči biologickým otcům jsou falešné…kde asi k této informaci dospěl? Že by si to vycucal z prstu, nebo přečetl někde na těch internetech jako onehdá Klaus mladší patnáctiprocentní úspěch ve volbách?

Ale co…facebooková reklama z „hry na záložáka“ všechno smete ze stolu. KDU-ČSL to zaplatí, cílovka se dozví, jak velkým je pan europoslanec vlastencem, tak kdo by si s něčím dělal těžkou hlavu. Nakonec se všechno musí politicky zužitkovat – třeba i hra na vojáčka.

Co asi přijde příště? Třeba choutky po prznění Ústavy České republiky trapnými populistickými přáními na platbu v hotovosti?

Nebo možná další reklama na další Zdechovského jednání, aby si ho všimlo co největší osazenstvo na sociálních sítích, nebo další populistická prohlášení, nad kterým zůstává rozum stát. Tím posledním ve špalíru(z 26.7.2020) je příspěvek o shánění osmdesáti milionů pro kostel v Neratovicích, které podle slov pana lidoveckého politika nemají kostel a které v roce 1957 založili komunisté.

Příspěvek je to skutečně zajímavý. Neratovice nezaložili v roce 1957 komunisté, protože nejstarší zmínky pocházejí z roku 1227. Do roku 1957 bylo zmiňované místečko obcí. Poté se stalo městem a díky Spolaně se zvětšilo a stavěly se další nové ulice…ovšem není jisté, kde autor twitterového příspěvku přišel k informaci o tom, že v Neratovicích nestojí žádný kostel? Co třeba ten Nanebevzetí panny Marie? A co třeba neratovická kaple svatého Vojtěcha? Kostelů je v okolí mnoho, viz údaje z Googlu. O stavbu nového kostela usiluje místní římskokatolická církev, jejíž farář oslovil architekta Zdeňka Fránka i sklářského výtvarníka Ronyho Plesla, který do moderní stavby chystá křížovou cestu. Současný kostel prý kapacitně nevyhovuje, jak z věci logiky vyplývá z textu na ČT24

Ale o tom pan europoslanec Zdechovský mlčí a dělá ve svém příspěvku, jako kdyby v Neratovicích žádný kostel nebyl. Místní římskokatolická farnost se nachází v Kojeticích zhruba 2,7 kilometrů vzdálených od Neratovického městského úřadu. Zdechovský píše, že bude shánět 80 milionů, ale opět podle textu na ČT24 zbývá sehnat „jen“ třetinu z požadované částky, tedy zhruba necelých 27 milionů korun.

Zajímal se Tomáš Zdechovský vůbec o celý projekt? Nebo zase jenom chce vypadat jako akční křesťan ochotný coby vysoce postavený politik sehnat 80 milionů jako jediný zachránce svatostánku modernistického ražení? Před volbami na lep sedne mnoho lidí. Proto je také důležité být vnímán zachráncem křesťanských hodnot, o kterých stejně většina internetových revolucionářů nic neví, ale ke kterým se na sociálních sítích hlásí. Jednou postujete gumovou fotku vojenského dobrovolníka, jindy se zobrazujete veřejnosti jako zachránce Čechů zavřených v Turecku, až pro změnu tak trochu mlžíte o Neratovicích…vždyť o nic přeci nejde, ne?

Reklama