Reklama
 
Blog | Jiří Hrebenar

„Zaplatil“ si bývalý ministr vnitra Pecina darem kandidaturu ve volbách na „soupiskách“ SPD?

Sledovat transparentní účty extrémistických politických stran a hnutí se občas vyplatí, protože zde můžete nalézt opravdové perly, nad kterými zůstává zdravý rozum stát.

Zatímco se Okamurův podnik na předsudečnou nenávist a české nevlastenčení vycházející vstříct prokremelským dezinformacím potýká s odlivem některých poslanců, na transparentním účtu v roli dárce se vyskytuje jméno známé především z období Fischerovy a Rusnokovy vlády, kdy se jistý Martin Pecina jako ministr vnitra zcela správně zasadil o zánik Vandasovy Dělnické strany, aby nyní, jak se zdá, možná v krajských, nebo senátních volbách kandidoval stejný Martin Pecina na kandidátce politického subjektu, jehož Ministerstvo vnitra ČR označuje za hnutí představující větší hrozbu než extrémisté.

Při pohledu na výpis transparentního účtu SPD to tak skutečně vypadá. Martin Pecina 27.7.2020 daroval SPD částku ve výši 20 000 korun českých se zprávou příjemci: „Martin Pecina 09071968“, což by skutečně odpovídalo 9.7.1968, kdy se narodil bývalý ministr vnitra tak ostře vystupující vůči krajní pravici  v době svého vládního angažmá.

Jedná se skutečně o bývalého člena vlády radujícího se svého času nad skonem rudohnědé veteše Tomáše Vandase? Nebo jde jen o obyčejnou shodu náhod…třeba politikaření pokoušející se poškodit Pecinovo jméno, nebo samotné politické hnutí SPD? Možné je skutečně všechno, ale těch náhod je nějak moc. Jméno, datum narození…své si přisadila dokonce prokremelská nenovinářská čeládka z Aeronetu, když o příspěvku na transparentním účtu SPD vypisuje sáhodlouhý text objevující se na nejrůznějších místech nevlasteneckých profilů…samozřejmě, kandidovat jako bezpartajník, nebo přímo člen strany, hnutí může kdokoli, jen je na první pohled zarážející, že by zrovna bývalý ministr vnitra – osoba hájící zákon v republice – tedy konkrétně Martin Pecina využil příležitosti k další politické kandidatuře zrovna v trikotu extrémistů, tolik podobných a v mnoha ohledech přečnívajících Dělnickou stranu?

Proč by někdo bankovním účtem s Pecinovým jménem posílal několik desítek tisíc na účet SPD? . Logicky se na první pohled nabízí jednoduchá odpověď ukazující na Martina Pecinu – bývalého ministra vnitra, jehož podle tvrzení Info.cz chtěl Zeman dosadit na ministerstvo v nitra místo Hamáčka.

Pokud si dáte tu práci a na Facebooku začnete vyhledávat jméno Martin Pecina, bleskurychle zjistíte, že jeden takový profil má mezi virtuálními přáteli účty z krajně pravicové, radikální a extrémistické scény jako je například Ivan David, Petr Hampl, Jan Kopal, Milan Roháč, Pavel Matějka, Jiří Vyvadil a  řada dalších. Je-li tento facebookový profil skutečně Pecinův, potom případná kandidatura na kandidátce SPD, nebo jen obyčejný dar tomuto hnutí dávají smysl.

Jako malá nepřímá nápověda možná poslouží Pecinova ochota podpořit na post předsedy ČSSD Michala Haška, nebo ochota podpořit Zemana na prezidenta v roce 2013, kdy Pecina vystoupil z ČSSD, zatímco byl povolán Rusnokem na několik měsíců do vlády, aby následně kandidoval neúspěšně za Zemanovce, kdy jako lídr v Moravskoslezském kraji už jako člen vlády agitoval za své zvolení v rozporu toho, co veřejně slíbil.

6. července 2020 Martin Pecina vystoupil dokonce na prokremelském a prolhaném, xenofobně se vyjadřujícím Slobodném vysielači opakovaně dávajícímu prostor i krajně pravicové straně Mariana Kotleby tak moc se podobající Dělnické straně, na jejíž zániku se Pecina ve své ministerské funkci podílel.

Aby bývalý ministr vnitra demokratické vlády vystupoval na takovém nemédiu rozšiřujícím prokremelskou propagandu – to není, mírně řečeno, zcela běžné. I to by napovídalo, že Pecinovi nebude možná proti srsti jako člen, nebo bezpartajník kandidovat na „soupisce“ SPD. Pecinovy výklady dějin na Svobodném vysílači rovněž odpovídají espéďáckému zkreslení dějin ve jménu ultranacionalismu, kdy Vlasovci jsou esesáky a bývalý ministr vnitra se obává, aby v Praze nestála socha Reinharda Heidricha.

Martin Pecina ve dvouhodinovém rozhovoru dává najevo, že současný stav bývalému politikovi nevoní, protože se to podle exministrových slov někdy po komunismu nezvládlo, i když do roku 2010 neměl host  dezinformačního Slobodného vysielače a „jeho moderátora“ Stanislava Novotného špatný pocit z vývoje ve státě.

V rozhovoru najdete útok na Gretu Thunberg, jejíž účinkování je pokládáno za „úchylnost“. Ovšem jakoukoli kandidaturu ve volbách Martin Pecina odmítá…ledaže by býval zachráncem státu – třeba na několik měsíců…otázkou zůstává, zda případné angažmá na kandidátce SPD představuje ono ohrožení státu, kterému chtějí zabránit v Pecinových očích třeba extrémisté Okamurova obchodu  s nenávistí, jak naznačuje dvacetitisícový dar…snad potom Pecinovy obchodní cesty do Súdánu nebudou předsednictvu espéďáků na obtíž…

Ve zkratce by se dalo říct, že kdo přijme nabídku k rozhovoru do média, které dá prostor subjektu, jež je mnohokrát označovaný za fašistický, potom není ze všeobecného úhlu pohledu na překážku kandidovat třeba za SPD, nebo jen tak tomuto politickému hnutí dávat dar.

Reklama