Reklama
 
Blog | Jiří Hrebenar

Žádají o 85 kaček pro Černohorského i Chytru, zatímco i ta kytka k pomníku Koněva byla proplacena ze spolkového účtu

“Prosíme rozešlete tuto zprávu jen prostřednictvím messengeru vaším ostatním přátelům, jenž by také byli ochotni pomoci”, objevuje se v jedné zprávičce na facebookovém účtu určenému ke sledování projevů krajní pravice a infiltraci do skupin radikálů dennodenně opěvujících nejen rudou, ale také hnědou ideologii nenávisti.

Početně velmi omezené okolí kolem ukřičeného extrémisty Jiřího Černohorského a človíčka spolupracujícího s německou krajně pravicovou Alternativou pro Německo Zdeňka Chytry zkouší formou sociálních sítí oslovovat virtuální přátele o trošičku peněz, aby prý dva v článku jmenovaní měli čas a prostor věnovat se tomu, čemu se věnují, i když není jasné, co ti dva s odpornými názory chtějí dělat.

Černohorský vystoupil u Jílkové na xenofoby nenáviděné České televizi s několika slovy z publika, získal za to na svém, v současnosti zcela správně potrestaném facebookovém profilu několik kladných ohlasů, stránka Bohemia Patriot plná hned několika totálních nesmyslů včetně obdivu vojákům fašistického Slovenského štátu získala přes 11 000 líbí se mi, a tak v hlavinkách jednotlivých členů internetového pseudospolku nevlastenců vznikl nápad na využití nastávající konstelace, kdy i osmdesát pět kaček stačí, když se štěstěna potká.

Ta naivita je skutečně tragikomicky úsměvná, jako kdyby tvůrci nevlastenecké stránečky netušili, že cestička od líbí se mi ke skutečné podpoře je neskutečně veliká a počet lajkařů neznamená opravdové vyčíslení nějaké reálné podpory. To také dokazuje náhled na transparentní účet spolku Čest, Svoboda, Respekt, kde se to penězi příliš moc nehemží.

Ovšem tentokrát žádosti směřují úplně někam jinam, než na spolkařský účet. Číslo účtu z facebookové zprávy není mezi transparentními účty k nalezení, takže se jedná s největší pravděpodobností o účet netransparentní, tedy soukromý, u něhož není možné určit jednotlivé peněžní pohyby, případně říct, zda někdo uposlechl rozesílaným výzvám a přispěl…dát peníze na něco takového je z obecného pohledu velmi riskantní, protože nevíte komu přispíváte a na co skutečně přispíváte, zvláště když se nejedná ani o netransparentní spolkový účet, který kdysi samotný Černohorský zakládal ke svému transparentnímu…

Ve výsledku je počínání zakladatelů sbírky na podporu Černohorského a Chytry nejen morálně pochybné, ale také porušuje literu zákona, kdy podle paragrafů nemůže být sbírka založena fyzickými osobami a navíc taková sbírka musí být oznámena příslušnému krajskému úřadu podle místa, ve kterém se právnická osoba nachází.



Tady zase někdo zapomněl na dodržování zákonů dost možná ve vidině využití situace, když je v představách ještě železo žhavé…bylo by neskutečně zábavné, kdyby fyzické osoby zainteresované do této sbírky stát odměnil pokutou až ve výši pěti milionů korun. To by určitě Mošnička s Moravovou koukali a nadávali nad tím, jak jsou pronásledováni státem, i když je míček viny na jejich straně. Ale to zatím i skrze upozornění virtuální přítelkyně samotná Moravová bere na lehkou váhu, jak dokládá tento příspěvek:

Ale co, prozatím sbírce říkejme nápad a tvařme se, že se nic neděje a všechno jsou jen úvahy, i když někdo bude na netransparentní účet přispívat, jako že takových bude opravdu jen minimum. Ale ať si Moravová vykládá cokoli, jedná se o sbírku, protože v soukromých zprávách přicházejí žádosti s číslem bankovního účtu, jak dokládá tento veřejný komentář pod příspěvkem Moravové:

Extrémisté chtějí příspěvek na netransparentní účet k podpoře dvou béčkových xenofobů, jak dojemné…až na to, že to s jejich pseudovlastenectvím možná nebude tak horké. Pokud se podíváte na spolkový účet, bleskurychle zjistíte, že si samotný Černohorský, nebo někdo další nechává skrze spolkový transparentní účet proplatit cestovní a další náklady jako byly například ty ve výši 5 884 korun za účast na pochodu za rodinu, kytici k pomníku maršála Koněva i další aktivity vedoucí k dezinformacím ve věci Walderode.

To je panečku hezké vlastenectví, když si rádoby vlastenecké aktivity necháte platit od spolku, který případně vedete, a který jste kdysi založil, případně ve kterém působíte jako ten druhý z online vysílání hejtů na homosexuály, pedofily a další záležitosti, o něž se otírá hydra hoaxů a vyfantazírovaných představ.

Je to velmi směšné, když si uvědomíte, že ani ta kytka tak teatrálně pokládaná na pomník na samotném konci událostí nepochází ze soukromých, ale spolkových peněz a ukřičený mužík ve flanelové košilce si ji nechal proplatit spolkem….ale, pokud si projdete spolkový účet, bleskurychle zjistíte, že proplácení rádoby vlasteneckých skutků, aby jednotliví aktéři nepřišli zkrátka a byly jim uhrazeny nejrůznější výdaje, jsou časté. Viz třeba případ z července 2019, kdy úhrada cestovních a provozních nákladů představovala částku ve výši 3 456 korun, nebo z 18. srpna označenou jako ” cestovní náklady (kauza walderode)”

Celkem bylo ze spolkového účtu od 1.5.2019 do 24.9.2019 na cestovní a provozní náklady z transparentního účtu Spolku Čest, Svoboda, Respekt vyplaceno 25 640 korun.

Pseudovlastenectví vykonávané jen a čistě za vlastní soukromé peníze se nekoná, přesto i tak proradikálně smýšlející společníci žádají o finanční podporu pro Chytru s Černohorským…to je opravdu tragikomicky úsměvné a rozhodně nebude podivné, pokud na tuto výzvu uslyší jen hrstka lidí reagující na prosby potulující se uvnitř anonymity facebookových zpráv, tu tam na zdi spoluautorů sbírky osmdesáti pěti kaček, nebo různých virtuálních skupin…s netransparentností se totiž daleko jednodušeji hraje na ty úspěšnější, protože neexistuje nikdo, kdo by z veřejně přístupných údajů vítězoslavně řekl, že je všechno jinak.

Otázkou zůstává, co by na to všechno řekli exekutoři. Určitě by nebyli nadšeni z toho, že se sbírají peníze na aktivity dlužníka, zatímco se u soudů odehrálo několik případů pokoušejících se o vymáhání dlužné částky, kdy jen poslední pohledávka představovala více jak 143 000 korun.


ČLÁNEK TAKÉ VYŠEL NA: https://demokratikon.cz/2019/09/zadaji-o-85-kacek-pro-cernohorskeho-i-chytru-zatimco-i-ta-kytka-k-pomniku-koneva-byla-proplacena-ze-spolkoveho-uctu/

Zdroje obrázků: Facebook, https://www.mvcr.cz/soubor/manual-sbirky-pdf.aspx, screenshoty z transparentního účtu Fio banky Spolku Čest, Svoboda, Respekt

Reklama