Reklama
 
Blog | Jiří Hrebenar

Za pochodem proti antisemitismu se nejspíš ukrývá všechno možné. Jen ne odpor k popíračům všeho židovského

Antisemitismus je bezpochyby velmi nebezpečným jevem. Společnost hrubne, politická nekorektnost je vlastní mnoha politikům, některá populisticky naladěná média mění svůj slovník, aby následně místo nestranného popisu události naservírovala divákovi náboženské přesvědčení, rasu, nebo původ delikventa. Díky tomu se rasisté, čechoslovakisté, ultranacionalisté, neonacisté, neofašisté, milovníci panslovanství a jedinečnosti bílé rasy utvrzují ve svých myšlenkách a na ulicích kvete nenávist směřující na všechny menšiny, Židy nevyjímaje. 

Na sociálních sítích jsou častější příspěvky s popíráním holokaustu a útoků na židovskou i muslimskou komunitu. Za pomoci hoaxů, výzev k zákazu zahalování, účelových citací z Koránu a Bible, slovních útoků na Sorose, označování protizemanovské klaky za kolaboranty a „židobolševiky“ vzniká prostor k vlastní, velmi nechutné kreaci, nad kterou každý slušně vychovaný člověk minimálně zakroutí hlavou. Tu tam se objeví například v uzavřených skupinách jedinci zpochybňující holokaust. Prý se podle virtuálních účtů nikdy nic takového nestalo. A pokud ano, jsou čísla o drasticky zavražděných nadnesená. Takové počtení je skutečně pro silné nervy. Ne každý vydrží bez pocitů na zvracení prolouskání komentářů i příspěvků s podobným obsahem. Když už si myslíte, že to nejhorší máte na Facebooku za sebou, objeví se samozvaný vlastenec s teorií, že celý svět ovládají židobolševici s výčtem jednotlivých jmen.

Sice můžete kliknout na tlačítko nahlásit a tajně doufat, že si Zuckerbergův počin všimne a hlupáčka vymaže z veřejného prostředí, jenže to není řešení. Krajní levice si s krajní pravicí velmi dobře rozumí třeba na rovině lásky ke všemu prokremelskému a protiminoritnímu. To je také jeden z hlavních důvodů, proč se našinec setká na demonstraci za mír s antisemity a islamofoby zároveň, protože na začátku 21. století to už tak nějak bývá. Ten, kdo je antisemita, často zůstává rasistou, odpůrcem multikulturalismu a všeho islámského. Dokonce se najdou neonacisté, kteří zatím pěstují protimuslimskou rétoriku, aby později, až bude čas, mohli rozjet i to protižidovské ponoukání, protože ve stejných větách postačí pozměnit „muslimský“ za „židovský“ a smysl zůstane stejný, nebo velmi totožný.

Proputinovskému publiku milovníků chemtrails a zvěstí o Novém světovém řádu stačí málo. Antisemitská mluva Viktora Orbána je lákavá. Umožňuje nenávist vůči uprchlíkům, Židům i multikulturalismu, a tak antisemitismus v nejrůznějších formách přežívá.

22. dubna 2018 se v Praze odehrává Demonstrace proti antisemitismu. Na první pohled se jedná o velmi prospěšnou záležitost, protože na nebezpečí antisemitismu je třeba upozorňovat a bojovat proti němu všemi zákonnými prostředky.  Ovšem, pokud se podíváte blíže, zjistíte, že o prospěšnou aktivitu nejde ani omylem. Ze Staroměstského až k Valdštejnskému náměstí projde pochod, na který v prostředí sociálních sítí zve prokremelský spolek xenofobů Žarka Jovanoviče Hej občané!. Oficiálním organizátorem  na pražském magistrátu nahlášené akce „Pochod dobré vůle“ je islamofobně a také xenofobně vystupující Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzalém, jehož příspěvky bývají velmi často k vidění na zdech rudohnědých extrémistů.

Oba dva pochody budou nejspíš o všem možném, ale dobrou vůli zde už ze složení oznamovatelů nečekejte. Boj proti antisemitismu se smrskne na podporu Izraele bez jakýchkoli kritických hlasů poukazujících na politiku Netanjahua, zatímco někteří účastníci budou moci podepsat petici na přesunutí české ambasády v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma. Jenže o tom není skutečný boj proti antisemitismu. Tím se stává například odmítnutí rozdělování lidí podle náboženského přesvědčení, nebo etnické příslušnosti, protože přesně tyto nenávisti mohou za továrny na smrt. Z minulého jednání zapsaného spolku Hej Občané! je jasné, že rozdělování lidí podle náboženského přesvědčení, rasy, nebo země původu není Jovanovičově spolku cizí. Stejně tak vystupovat proti antisemitismu za pomoci nenávisti, například vůči muslimům, Palestincům, multikulturalismu není žádoucí a takové jednání všeobecně škodí potírání antisemitismu jako takovému.

Nedělní pochod, ať už ten oficiálně nahlášený, nebo ten Jovanovičův, nebude nejspíš o boji proti nenávisti, ale o propagaci nedemokratických hodnot ukrytých za bojem proti antisemitismu.

 

Reklama