Reklama
 
Blog | Jiří Hrebenar

U hrobu Viktora Dyka se scházejí mimo jiné také čeští ultranacionalisté

Hrob básníka, politika, nacionalisty Viktora Dyka je doslova kultovní modlou pro některé neofašisty, antisemity, nebo obyčejné odpůrce všeho co není nutně ruské, či dokonce české.

Radikálové známí z nejrůznějších košilatých demonstrací, členové Národní demokracie antisemity Adama B. Bartoše využijí akce zapsaného spolku Společnost Viktora Dyka, aby si zde zavzpomínali s dalšími účastníky, udělali několik foteček a potěšili tím své rudohnědě přemýšlející virtuální přátele na sociálních sítích…tedy především ty, co alespoň trošku něco vědí, kdo Viktor Dyk byl.

Několikanásobným účastníkem takových setkání je Jan Kopal, který je známý svým působením v krajně pravicové scéně jako je např.  Vlastenecká republikánská strana, Pravá alternativa, Národně sociální blok a další. Kopal byl v roce 2001 stíhán za schvalování terorismu, když prohlásil, že si USA 11. září 2001 zaslouží, ovšem stíhání bylo o rok později zastaveno. Když Jan Kopal v roce 2006 kandidoval do voleb za krajně pravicovou Národní stranu na Liberecku dal najevo svůj xenofobní slovník: „Tradiční textilní odvětví, které poskytovalo na Liberecku mnoho pracovních míst, bylo vylikvidováno nástupem žlutých hord a jejich laciných šuntů z dovozu„, asi aby na něj voliči nezapomněli a on samotný nezapadnul v záplavě předvolebních agitek a zpráv.

Nedávná Kopalova politická angažovanost také nedopadla dobře, byl totiž v roce 2017 odejit z Okamurovy Svobody a přímé demokracie.

Kopalovy fotografie ze setkání nad Dykovým hrobem bývají velmi často jedinou fotodokumentací z celé akce. Momentky z roku 2018 Jan Kopal zveřejnil například v sekci „Politika ČR“ na webu fragmenty.cz, kde je na první dobrou vidět, že se akce tenkrát zúčastnil dnes již zesnulý bývalý mluvčí krajně pravicové Vlastenecké fronty, místopředseda Národní strany a o něco později také místopředseda Národní demokracie Jan Skácel(muž v černém obleku).

Zdroj: http://www.fragmenty.cz/archiv/Obrazky/DSCF8772.jpg

Tentokrát byla účast s rouškami na ústech docela slabá, jak dokládají Kopalovy momentky zveřejněné na sociálních sítích.

Básník a senátor Viktor Dyk je skutečně názorově velmi blízkým k současným extrémistickým uskupením a jeho jednotlivcům. Například Dykův postoj k německé minoritě býval třeskutě nenávistný a plný ochoty osobně se podílet na akci, jež byla jen minimálně namířena proti německé menšině.

V tomto úhlu pohledu si svatý grál českého ultranacionalismu přijde na své. Němec je špatný, nemá právo na nic, protože ohrožuje všechno české…tohle by určitě podepsal kdejaký ukřičený xenofob mávající na veřejnosti s oprátkou i choutkami po rudohnědých revolucích v českých, moravských a slezských městech a vesničkách. Přitom je to veskrze úsměvné, protože značná část domácího ultranacionalismu čerpá z německé sousedky přestrojená za českou verzi teorií o nic než národě, krvi, případně čisté rase plné eugenických pouček.

Možná by přítomní rozjímající milovníci extrémních názorů na svět  dali za pravdu Dykovým profašistickým sympatiím, kdy slavný umělec z první třetiny dvacátého století prohlásil o fašismu, že se jedná o nedokonalý proud, jehož záměr je dobrý, protože chrání Československý stát.

Ano, Viktor Dyk se nepovažoval za fašistu, ovšem býval k vidění na sjezdech, shromážděních fašistických stran, hnutí které po roce 1922 vznikaly a potřebovaly podporu známých osobností české kultury. Dyk se v přeneseném slova smyslu choval jako Zeman, který se taktéž nepovažuje za komunistu, extrémistu, ovšem promlouvá na komunistickém sjezdu, nebo setkání SPD. Možná i právě proto je Viktor Dyk rádoby intelektuálněji se tvářící skupince ultranacionalistů bližším.

Kolik prokremelských pomocníčků ruské dezinformační lobby a obývákových revolucionářů si asi myslí, že kdyby nebylo volby mezi demokracií a diktaturou, ale mezi diktaturou a diktaturou, byla by lepší československá diktatura než diktatura národních nepřátel nyní popisovaná populisty jako NATO, Evropská unie…ne nadarmo vítači Nočních vlků volají po vládě lidu s diktaturními, nedemokratickými zásadami…i v tomto ohledu je Viktor Dyk české ultranacionalistické scéně velmi blízký.

Co by asi podivný pseudovlastenec zakončující svou životní pouť 14. května 1931 v Chorvatsku řekl na Národní demokracii antisemity Adama B. Bartoše…byl by spokojený, nebo by se slzou v oku přirovnával Kramářovu Národní demokracii k současnému patvaru Adama B. Bartoše? Prvorepubliková Národní demokracie totiž podporovala fašismus ze stejných důvodů jako agrární strana.

Český fašismus hlásal nutnost slovanské spolupráce před německým nebezpečím…proto by nějaké prokremelské manýry, námluvy třeba s ruskými krajně pravicovými stranami nebyly pro českého fašistu nějakou mravní překážkou. I v tomto by možná Viktor Dyk souhlasil s Bartošovou národní demokracií a vůbec celou facebookovou čecháčkovskou scénou.

Snad jen komunistické postoje, nebo podávání pocty Rudé armádě z rukou Vandasovy DSSS by nenašlo v Dykově názorovém spektru místo na slunci. Pro tvrdý antikomunismus si Viktor Dyk oblíbil fašistickou organizaci Národní hnutí, jehož se údajně z vlasteneckých důvodů stal také vůdcem. Kdyby nebylo Viktora Dyka, jeho zapálení pro věc, určitě by Národní hnutí neoslovilo v tak vysoké míře vysokoškoláky. Co by za to dali současní extrémisté, kdyby dokázali oslovit budoucí doktory, inženýry, právníky…o tom si dnes samozvaní ochránci sochy Koněva mohou nechat jenom zdát.

Viktor Dyk psával mimo jiné své politicky orientované články do fašistických deníků, novin, časopisů…například ten poslední, který uveřejnil ve fašistickém časopise Vlajka 1. května 1931 se týkal nářků nad nedostatkem nacionalismu v tehdejším Československu. Básníkovi a politikovi krajně pravicových názorů vadilo podřizování se cizí propagandě…vadily mu německé filmy v českých kinech, hospodářské a kulturní německé ovlivňování československého prostředí…ach bože, jak hluboce by si Viktor Dyk v tomto rozuměl se současnými radikály a xenofoby.

Vůbec nejikoničtější básní pro dnešní mluvky z Facebooku je Dykova Země mluví, kterou na sociálních sítích zveřejňuje kde kdo v ideově nahnědlých facebookových skupinách.

Dokonce ani místopředseda SPD Radim Fiala neodolal, když ke své tragikomické obhajobě nacionalismu po svém využil rádoby citaci slov Viktora Dyka.

Inu, když nevíte co říct, použijete slov jiných, aby demagogie dostala své místečko v panteonu hlouposti a někteří neznalí absolventi univerzity života to určitě ocení. Servilita blízká německému ultranacionalismu se vždy hodí jako ryzí příklad účelového vlastenectví.

A v neposlední řadě si na své u Viktora Dyka přijdou antisemité, když se slovutný autor Židům vysmívá formou ironických satir…viz třeba báseň Kohn a Bloch, kde první jmenovaný mluví německy, když je bohatý, ale poté co zkrachuje na burze, vyjadřuje se jen česky…Viktor Dyk vytváří z Židů vypočítavé, nesympatické osůbky, kterým by se každý měl raději vyhnout. Viz Tajemná dobrodružství Alexeje Iványče Kozulinova, nebo Prsty Habakukovy. Právě proto je Viktor Dyk uznáván současnými antisemity. Protižidovské postoje se nacházejí také v mnoha politických projevech dlouholetého senátora Viktora Dyka, jehož památku pravidelně uctívají někteří současní extrémisté, případně milovníci prokremelských luhů a hájů.

Reklama