Reklama
 
Blog | Jiří Hrebenar

Trikolora se symbolikou White Power i třech prstů Ku-Klux-Klanu…to je určitě náhoda, že?

S Trikolorou Václava Klause mladšího je to těžké, protože u ní člověk nikdy neví, jestli partajní grafika ze sociálních sítí je skutečně partajní, nebo jen zdařilou recesistickou narážkou na hloupá hesla, se kterými krajně pravicový projekt hodlá v předvolebních časech vyrazit do světa k omámení cílové skupiny nedělající si těžkou hlavu s fakty, nebo nějakými zásadami demokracie.

Tak třeba Richard Novák kandidující za trojbarevné v názvu kandiduje do senátu a k tomu účelu na propagační grafice tvrdí, že před nikým poklekávat nebude, snad aby trošičku vylezl do popředí protikandidátů, když facebookové luhy a háje s rudohnědými manýry doslova žijí rasistickou obsesí dokazovat sobě sama, že bílá kultura, především bílý heterosexuální muž je pánem tvorstva a ostatní za nic nestojí. Alespoň je na první dobrou vidět, o jakou cílovku politické hnutí ještě nedávno sídlící v budově patřící Ruské federaci stojí.

To je vskutku zajímavé…muž, který má zájem o veřejnou funkci bez problémů „parazituje“ na fejkové zprávičce o nepokleknutí jedné hráčky fotbalu a možná dalších rádoby důkazech, jak bílý heterosexuální muž poklekává před Afroameričany a černochy…tohle opravdu potřebuje moderní politika 21. století…ale co…Gauny z (ne)slušných lidí pocházejících například z prostředí fotbalových chuligánů i dalších hnědomyšlenkářů se k Novákovi klidně přihlásí a pasuje ho na svého kandidáta, když už lezení po zádech Žít Brno nevyšlo podle očekávání a nad hlavou visí pozastavení činnosti pro neplnění zákonem stanovených povinností…

Ale není to rozhodně poprvé, co je Trikolora k vidění poblíž brněnské krajně pravicové strany nechvalně známé například narušením divadelní hry, se kterou měli ultranacionalisté potíže. Slušní lidé si přeci musí pomáhat, že? Když už éterem absurdnosti proletěla grafika oznamující světu co mají kluci a holčičky…

Inu, před volbami, ať už se jedná o jakékoli, když víš, že nemáš naději na úspěch, klidně využij všeho a všech, protože hloupých za klávesnicí je mnoho a štěstíčko, ta milenka vrtkavá, usedne klidně občas i na rudohnědé existence postávající a krčící se v rohu obecného nezájmu…hlavně, že všichni tuší, že bílí heterosexuální mužové se svou mačochistickou představou o ženě a světu nejsou tomu, či onomu kandidátovi cizí.

Karásek s Pernicem prsty na ruce zobrazují gesto bělošské nadřazenosti běžně používané v supremacistické společnosti toužebně usilující jen a pouze o „white power“ nadvládu nad všemi v okolí,

zatímco zrzavá poslankyně zapózuje s třemi prstíky s xenofobním Ortelem po pravici i po levici…

Symbolika mluví, symbolika křičí, symbolika oslovuje…říká mnohem víc, než nějaká slova v zátiší sociálních sítí…překonat Okamurovu SPD mající více jak tři a sotva pět procent ve volebních modelech nejrůznějších agentur zkoumajících veřejné mínění je setsakra složité, zvlášť, pokud si jako trikolorák vzpomenete na strakonický debakl, který by nový projekt na trapnou nenávist rozhodně nechtěl znovu zažít, i když k mnohem větší porážce, například v krajských volbách, dojít může i přes Klausovy sny o patnácti procentech vycucaných z grafu odněkud z internetu.

„Trikolóra je politické hnutí, nikoliv sdružení hudebních kritiků“, jak ve svém příspěvku zdůraznil Václav Klaus mladší a zároveň Trikolora nebude zřejmě nejostřejší tužkou v penále, jak dosvědčují „tříprsté“ zdravice trikolorářů. Zícklerově prokremelskému projektu bližší spojení s orteláky nevyšlo, podobně jalově zřejmě skončí momentka s bývalým členem neonacistické kapely Conflict88 Tomášem Hnídkem(Ortelem) touto dobou působícím ve vlastním (ne)hudebním projektu popěvkujícím nenávistné texty vůči EU i minoritám.

Ale vraťme se na malý okamžik ke třem prstům Trikolory, který se velmi nápadně podobá třeba prstíkům Ku-Klux-Klanu, jak zcela správně upozornila Romea.

Rasistická, krajně pravicová scéna ráda používá nejrůznější symboliku hlásící se k nedemokratickým hodnotám a Trikolora se této symbolice po vizuální stránce dosti podobá. Nabízí se otázka, je to jen náhoda, nebo předem vytvořený kalkul pokoušející se sdělit národu, že je tady jedna partaj blízká bývalému prezidentovi, založená synem bývalého prezidenta nebojící se přihlásit za pomoci gest k supremacistickým hodnotám, které v rámci dezinformací podporuje Kreml napříč Evropou?

Gesta nenávisti jsou celkem dobře popsaná na webu neziskové organizace Anti-Defamation League, kde je krásně vidět, co všechno jako symboliku používá současný supremacistický radikál. Možná se Trikolora, nebo nějaký trikolorácký kandidát do voleb inspiruje a použije některou ze zdravic zde uvedených. V případě samotné Zuzany Zahradníkové Majerové prozatím zaručeně pobaví video se sloganem :“Normální je pracovat, ne čerpat“ s hezkým výrazem v náhledu videa.

Ten slogan dal určitě hodně moc práce. Za účelem přiblížení se Okamurovu obchodu s nenávistí musí ustoupit také cit pro češtinu. Tak hlavně, aby nikdo nečerpal a pracoval…ještě chybí partajní přihlášení se k tradiční rodině s fotkou Václava Klause mladšího jako vzoru pro mladé manželské páry…i když už něco podobného v minulosti také spatřilo světlo světa. Kimovské pohledy mladých na vůdce z výtahu vždy zaberou u určité skupiny obyvatel, na které radikálové z Trikolory nejen svými prohlášeními a grafickými počiny usilují.

Reklama