Reklama
 
Blog | Jiří Hrebenar

Stojí za dodávkou na Hradčanském náměstí Mike Pán, když jeho společník prodává vatové tyčinky s rychlotesty na COVID-19?

Morálka si u mnoha lidí v období koronavirové pandemie vzala dovolenou. Lidství se ponechalo za dveřmi, pokud předtím nějaké existovalo, a dala se přednost obyčejnému byznysu, protože jedinečné podmínky mohou být vstupní branou k jedinečným  příjmům, o kterých by si obchodník jinak mohl nechat zdát.

Z televizních zpráv zaznívají varování před nepoctivými prodejci roušek, zatímco doslova za rohem číhají další filutové pokoušející se obejít zákon přesně tak, aby koza zůstala celá a vlk se krásně nažral. Za typický příklad by mohl sloužit web koronatest.info, o kterém ve svém článku informovaly 19. dubna 2020 Lidovky.cz.

koronatest.info nabízí vatové tyčinky za poněkud předraženou, řekněme neobvyklou cenu. Jako dárek k objednávce připojuje zdarma rychlotest na koronavirus, který se podle zákona v České republice nesmí prodávat.

Reklama se na takové zboží sjednává dost těžko, a tak není divu, že filutové snažící se obejít českou legislativu využijí papalášského chování hradního kancléře Mynáře(uspořádáním zabíjačky a následnou zabíjačkovou hostinou porušil karanténu) k reklamě na sebe sama. Na Hradčanské náměstí umístí na pěší zónu bílou dodávku s figurínou v plynové masce, na jejích bocích uvedou reklamu na koronatest.info, zatímco na zadních, černou barvou pomalovaných dveřích vykukuje na zvědavce nápis „Mynář zabiják“ s podpisem Mike a smajlíkem poblíž.

Zdroj: screenshot z https://www.lidovky.cz/domov/pred-prazskym-hradem-stoji-dodavka-nabizejici-testy-na-koronavirus-na-zadnich-dverich-ma-napsano-myn.A200419_162942_ln_domov_ele/foto/ELE82d170_153646_15550070_1.jpg

Víc okatě to snad ani nešlo udělat. Až si člověk říká, jestli za tím vším nestojí náhodou známý kontroverzní youtuber a podnikatel arménského původu Mike Pán, původním jménem Mikael Oganesjan, mezi jehož nejznámější aktivity, s nimiž je spojován, patří projekt pojištění na pokuty, kdy si řidiči zaplatí fixní částku za zastupování v případě, že spáchají dopravní přestupek. S plnou mocí viníka zběsilé jízdy zastupují lidé z pojištění na pokuty. O úspěšnosti, případně neúspěšnosti tohoto projektu se vedou vášnivé diskuse. Za zmínku minimálně stojí, že samotný známý youtuber kdysi přišel o řidičák, takže mu ani samotné pojištění na pokuty nepomohlo.

Heslo: „Neměj obavy na silnicích! Pojištění Na Pokuty jistí tvůj řidičák“ skutečně není moc morální. Jako kdyby nedodržování dopravních předpisů, spáchání dopravních přestupků bylo něco normálního, před čím bychom se mohli pojistit dopředu. Pojisteninapokuty.cz bývalo obchodní značkou České vzájemné pojišťovny motoristů, na jejíž problematickou činnost poukazují odborníci, Česká národní banka i Česká advokátní komora. Ostatně, na pojištění proti pokutám si „posvítil“ také Nejvyšší správní soud, když rozsudkem sp. zn. 4 As 199/2017 označil pojištění na pokuty za přitěžující okolnost při ukládání sankcí. Mike Pán je mimo jiné známý také dalším projektem „Virtuálního provozovatele“, s nímž je spojován, kdy vlastníkem vozidla zůstává majitel-zpravidla také řidič, provozovatelem společnost stojící za virtualniprovozovatel.cz. I zde je hlavním tahákem sejmutí zodpovědnosti řidiče za spáchání dopravního přestupku…alespoň nyní následuje nepřímé doznání, že některá jednání s úřady nedopadnou dobře, a tak pokuty cestují za provozovatelem, tedy firmou stojící za virtuálním provozovatelem.

Zdroj: https://virtualniprovozovatel.cz/

To je neustálé „omlouvání“ se za něčí vinu a provozování byznysu využívajícího ochotu lidí předem si zaplatit, protože poruší dopravní předpisy…dalším diskutabilním, na hraně morálních zásad balancujícím je rouškový Pánův projekt , ve kterém se autoři tváří, že pomáhají, přitom jim nejspíš jde o obyčejný zisk nad nedostatkem jedné z ochranných pomůcek, které vláda nebyla schopna obstarat pro své občany, i když to původně slibovala.

Tentokrát má na první pohled Pánovo podnikání problém s dobročinností, protože není jasné, co nemocnice, důchodci a další dostanou za lidmi zakoupenou roušku.

V kolonce „PROČ NAŠE ROUŠKY“ je v bodě b) napsáno: „za každou jednu zakoupenou roušku darujeme transparentně jednu roušku potřebným – nemocnicím, seniorům a jiným ohroženým skupinám. Né každý má totiž šanci si roušku zakoupit, vyrobit či ji dostat. My se o to s Vaší pomocí postaráme. „, aby následně v kolonce „ROUŠKY“ bylo uvedeno: „Náš zisk z každé prodané roušky je převeden do konta z kterého následně ZDARMA rozdáváme roušky potřebným.

Co tedy důchodci, nemocnice a jiná zařízení dostanou…roušku, peníze, nebo za peníze z prodeje Mike Pán zakoupí jiné roušky pro seniory a nemocnice? Nebo snad lidé obdrží místo toho všeho čestný doktorát, který prodává  Mikem Pánem údajně založená ARROGANT LIMITED se sídlem v Hong Kongu?(Datum jejího vzniku je 27. června 2019. Samotný název ARROGANT jako ochrannou známku ve formě obrazové ochranné známky si zaregistrovala Pánova obchodní společnost PECKY INTERNATIONAL s.r.o. )

Jeden čestný doktorát si samotný Mike Pán připsal ke jménu, podobně jako další tituly, i když, jak kdysi přiznal, má pouze základní školu.

Za zajímavost také stojí, že jako majitel grafické ochranné známky ARROGANT je B.A. Mike Pán, Dr. h. c., takže ve výsledku falešné tituly letí a jsou používané také v oficiálním dokumentu Úřadu průmyslového vlastnictví.

Ale co, hlavní je být „ZABIJÁK“, a o to jde především. Tohle slovo je velmi častým v Mikeově slovníku…tedy alespoň v prezentovaných videích, kterými kontroverzní mužík přilákal zejména mladší osazenstvo u monitorů.

Před kamerou si z městské policie dělá dobrý den, uráží je, buzeruje, „školí“ a ponižuje, aby posléze „šťavnaté“ záběry zveřejnil na internetu své tzv. „arogantní rodince“ jak své fanoušky nazývá.

V minulosti Miku Pánovi Youtube smazal účet údajně po třech strajcích za porušení autorských práv a nahlášeních z vlastní komunity diváků, a tak si podivín z netu zřídil nový, kde tentokrát pro jistotu za novým kanálem stojí obchodní společnost ARROGANT LIMITED se sídlem v Hong KonguJak prozíravé…kdyby někdo chtěl za video zažalovat, nebo popotahovat na úřadech, Mike Pán poukáže na vlastníka, což ve svých videích několikrát během záběrů také nezapomněl zmínit. Mike Pán založil web arogantní.cz s řadou dalších projektů. Měšťáky dříve se často objevující ve videotvorbě doplňuje odtahová služba, pan Hvězdička, reklama na limošky a tu tam živé vysílání s tvorbou určenou jen pro platící diváky.

Kdyby bílá dodávka před Pražským hradem neobsahovala onen nadpis „ZABIJÁK“, podpis na černých dveřích, určitě by si nikdo nemyslel, že za tím vším stojí Mike Pán, nebo někdo blízký tomuto kontroverznímu člověku.

Pojďme se nyní podívat na samotný odkaz na web koronatest.info nalepený po bocích dodávky.  Doména je zaregistrována u amerického majoritního registrátora domén Go Daddy

Zdroj: https://www.eurodns.com/whois-search/info-domain-name

Oh, jak prozíravé…provede se registrace v zahraničí, kde o obsahu a co na něm smí, nesmí být uvedeno, rozhoduje americké a nikoli české právo…kde také není možné přesně dohledat, kdo doménu konkrétně zaregistroval, i když dole v patičce webu koronatest.info je jasně uvedeno, že prodávajícím je jistý Jaromír Petr, jehož firma sídlí v hlavním městě Slovinska. 

Pokud se podíváte do obchodního rejstříku, obratem zjistíte, že Jaromír Petr je v Česku například jednatelem obchodní společnosti www.seznam.sex s.r.o., kde společníkem není nikdo jiný, než Mike Pán. Předmětem podnikatelské činnosti je výroba, obchod a služby uvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona. Ve vlastnických vazbách úplně nahoře v pomyslném grafu trůní PECKY INTERNATIONAL s.r.o. provozující v současnosti internetový obchod s rouškami, kde je Mike Pán jednatelem i společníkem v jedné osobě.

Zdroj: https://rejstrik-firem.kurzy.cz/07215746/www-seznam-sex-sro/

Jaromír Petr s Mikem Pánem v jedné obchodní firmě…to je poněkud blízká náhoda…nemyslíte? Nicméně, Jaromír Petr má opravdu ve Slovinsku zaregistrovanou obchodní společnost SEZNAM, računalniško programiranje in oglaševanje, Jaromír Petr s.p., zkráceně SEZNAM, Jaromír Petr s.p.

Zdroj: https://www.ajpes.si/prs/podjetje.asp?s=1&e=712000

Jak název napovídá, jedná se o obchodní společnost zabývající se programováním a reklamou. V popisu činnosti je jako hlavní činnost reklamní agentura, vedlejšími jsou předtiskové a předtiskové mediální služby, aktivity zahrnující počítačové programování a nejspíš tvorba webových portálů.

Zdroj: https://www.ajpes.si/prs/podjetje.asp?s=1&e=712000

Nějak není jasné, do jaké z povolených kategorií podnikání zasahuje prodej vatové tyčinky s koronavirovým testem zdarma. O reklamu se nejedná, o nějaké předtiskové úpravy také ne…neporušuje náhodou SEZNAM Jaromíra Petra touto činností slovinské zákony, když nabízí něco, na co nemá evidentně podnikatelské oprávnění? Potom by se zdánlivá nemorálnost střetávala s paragrafy, pokud by vůbec slovinské zákonodárství mohlo postihnout aktivity slovinské obchodní společnosti v zahraničí…ovšem samotné Slovinsko je také členem Evropské unie, takže by na případnou neoprávněnou činnost slovinských obchodních společností nemuselo mít krátké ruce.

Na Štihově ulici 13 v Lublani je k nalezení hned několik desítek firem a dalších nejrůznějších obchodních společností. Inu, proč také ne, když je možné si na dané adrese zakoupit virtuální kancelář, konkrétně například u Go Pisarna, která nabízí kompletní služby týkající se fyzicky neexistujícího, ovšem virtuálně zdařile fungujícího sídla firmy, třeba českého majitele, tou dobou prodávajícího vatové tyčinky i s koronavirovými testy jako dárek v poslaném balíčku.

Takže případní nadšenci rozjíždějící se s díky do Slovinska mají smůlu. Fyzicky tam SEZNAM nejspíš nenajdou a podobně dopadnou i v případě zájmu, pokud by kupující chtěl setkání s majitelem zrovna v Lublani, až skončí zákaz cestování a Češi se rozjedou na dovolené do jednotlivých balkánských států.

Inu, podnikat se dá prakticky na čemkoli. Třeba i na pandemii, když se lidé v nouzi najdou a ze strachu před nebezpečnou nemocí klidně vydají poslední koruny třeba za nakoupení testu, protože jistota je bližším kabátkem před plnou portmonkou v kapse.

UPDATE ČLÁNKU:

Nakonec se na svém youtube kanálu Arogantní Mike Pán doznal, že v dodávce na Hradčanském náměstí má lidově řečeno „své prsty“. Takže původní podezření se prokázalo jako pravdivé.

Zdroj: Youtube

 

Reklama