Reklama
 
Blog | Jiří Hrebenar

Stačí kniha s „chytlavým názvem“ za Havlíčkem a další konspirace o „covid restartu“ je na světě

Konspirátoři se smyslem pro povídačky o Novém světovém řádu jsou velmi naivními bytostmi. Postačí před nimi zamávat něčím, co by jim jenom trošku připomínalo facebookové příběhy na dobrou noc a další konspirace je na světě.

Zatímco se soudně uvažující člověk usmívá nad stupiditou dalšího košilatého příběhu, virtuální revolucionáři chovající se mnohdy na sociálních sítích jako čeští neofašisté nevycházejí z údivu, že další barikáda pravdy byla prolomena, protože například v nejnovější konspirátorské kauze ministr Havlíček 25. listopadu 2020 na nováckých večerních zprávách zhruba v deváté minutě vysílání zpravodajské relace hovoří s Korantengem v živém vstupu ze své ministerské kanceláře, zatímco za ministerskými zády se na diváka „šklebí“ kniha v modrém přebalu s názvem „COVID-19 THE GREAT RESET“.

Extrémisté nevycházejí z údivu. Anglicky sice většinou nedokážou říct ani jednu kloudnou větu, ale slovíčko „reset“ a „covid-19“ je jim povědomé, a tak se mnohým odpíračům vakcinace i existence pandemie v hlavinkách rozsvítí varovná kontrolka upozorňující na to, že přeci existují dojemné netové příběhy o tom, jak mocní vymysleli covid na vyhubení lidstva, a tak je dopředu všem víc než jasné, o čem v Havlíčkově kanceláři literární dílo je.

Na Facebooku se objevují první reakce, zatímco někteří naznačují, nebo dokonce na plné klávesnice tvrdí, že Havlíček, ten ministr s mnoha ministerstvy pod palcem, je součástí zlořádného plánu mocných usilujících o vyhubení devadesáti procent lidstva covidem, nebo přinejmenším ekonomického zničení všech, kromě skupinky vyvolených, které milovníci konspiraček s antisemitskou slinou na klávesnici rovnou označí za „židozednáře“.

Svou „troškou do mlýna“ přispěl například konspirátor blízký německé krajně pravicové scéně Zdeněk Chytra, taktéž v posledním období tak trošku ujíždějící na covidových konspiracích, když zrovna nerozšiřuje hoaxy o genderu, homosexuálech, EU, nebo Angele Merkelové.

Zdroj: Facebook

Debaty se toulají virtuálním prostorem, aniž by se někdo z dotyčných pokusil zjistit o jakou knihu se jedná. Na co si kazit anticovidové bájesloví, když je přeci tak nádherné ve společném sepětí věřit báchorkám, kvůli kterým mnozí bez roušek a rozestupů přijdou na demonstrace prokremelských aktivistů pravidelně se těšících z přítomnosti neonácků i dalších pomýlenců, kterým je šumafuk, zda organizátorem je fašista, nágl, nebo rudohnědý troll jinak kydající lež všude, kam se podívá.

Kdyby milovníci teorií o chemtrails, Novém světovém řádu a třeba povídaček o průmyslovém vytvoření covidu-19 nebyli trapnými ovcemi bez schopnosti ověřovat si nabízená pseudofakta, zjistili by, že se v červenci roku 2020 uskutečnilo velké ekonomické fórum organizované mezinárodní organizací Světové ekonomické forum s názvem „Velký reset“, v angličtině tedy „The Great Reset“ usilující především o společný závazek mající za cíl vybudování základů pro vytvoření spravedlivějšího, udržitelnějšího a odolnějšího hospodářského, sociálního systému po pandemii covidu. V době konání mohl každý, kdo chtěl, celou debatu sledovat online na internetu, takže jakákoli případná tvrzení, že šlo o „klubovku“ kde si mocní něco dohadovali, jsou úplně mimo mísu.

Ale i tak někteří neváhají a odmítají opustit bájnou říši fake news zpráviček ochotně rozšiřovaných ruskou, někdy také čínskou dezinformační klakou…postačí si vzpomenout na to, jak ještě před několika málo měsíci zaplavil svět na stránkách dezinformačních webů komentář australské,  konspiracemi a fake news více než častokrát okořeněné konzervativní televize Sky News, která v článku zmiňované ekonomické fórum skrze krajně pravicově naladěného a konspirace milujícího moderátora v jednom z diskusních pořadů komentovala slovy, že covid-19 je trojským koněm pro „Velký reset“. Odtud také ono Chytrovo povzdechnutí o neomarxistech a médiích tvrdících, že „Great reset“ je hoax, když pěkně všichni vidí, že je to fakt, třeba v Havlíčkově knihovničce.

Jak hloupý a naivní dokáže konspirátor být…ekonomickým tématům poživatelé košilatých příběhů o celosvětovém spiknutí většinou nerozumí, a tak postačí vysolit ven několik dezinterpretací, lží, polopravd o Agendě 21 a posléze Agendě 2030 a na světě je novodobý příběh o zglobalizovaném otroctví, velkém fašistickém spiknutí, které se na našince od mocipánů hrne…pokud k takovým výmyslům dodáte neprofesionální  výkon australského moderátora i milovníka Donalda Trumpa, homofobatransfoba, rasisty a popírače lidmi zaviněných klimatických změn Rowana Deana majícího svůj pořad na australské Sky News tvrdícího, že nadcházející Světové ekonomické fórum v Davosu se transformovalo z původního “klimatického pikniku boháčů” do pekelnéhoantidemokratického podniku, navrženého k likvidaci vaší obživy, ke krádeži vaší prosperity a k okradení vašich dětí o jejich budoucnost„, tak je doslova vymalováno a konspirátoři se těší z dalších a dalších báchorek o spiknutí, kterými si mohou krátit krátké chvíle na Facebooku i v řetězově rozšiřovaných e-mailech adresovaných nic netušícím seniorům v obývácích a dobře vytuněných otomanech.

Zdroj: screenshot z vysílání australské Sky News

Když Dean směrem ke Světovému ekonomickému foru prohlásil, že setkání plánuje“přesvědčit vlády za pomoci velkých obchodních a technologických korporací, aby realizovaly hluboce znepokojivý plán, který nazývají ‘Velký reset’. Jedná se o program, jenž nás má zbavit našich základních demokratických práv ve prospěch nové formy společnosti, jak ji určí elity.„, tak to asi bude pravda, o které se mezi dezinformátory vůbec nesluší pochybovat. A ti, kteří by přeci jen zaváhali a oponovali by, že tohle všechno jsou vymyšlené fantasmagorie, budou, třeba Chytrou a jím podobnými označeni za neomarxisty, nebo ulhaná média.

Co na tom, že Rowan Dean je lhář, který už v minulosti lhal, konspiroval o mnoha a mnoha věcech bez jakýchkoli důkazů nejen před televizními kamerami. Australan během amerických prezidentských voleb vystupující v notoricky známé červené čapce „Make America Great Again“ řekl to, co konspirátor chce slyšet, a tak se ulhaný žvatlal stává pro dezinformace milujícího jedince hlasatelem pravdy, neřkuli hrdinou, kterého prokremelské dezinformační zdroje rády citují, a na kterého ostatní útočí slovíčkem „lhář, dezinformátor“, což si bezpochyby zmiňovaný muž zaslouží, protože fakta opravdu mnohdy totálně ignoruje, aby je nahradil pohádkami typu jedna babka povídala. Konzervativec od Protinožců se vypracoval v krajně pravicového vykladače nepravd, zásoboval ochotné naslouchat fikcemi, a tak už ani nikoho nezajímá, co knížka za Havlíčkem opravdu obsahuje. Už jednou padlo košilaté tvrzení, a tak na co se zabývat fakty, že? Nicméně, na faktech záleží především. Takže pojďme si o knize s modrým přebalem a lákavým názvem něco říct.

Autory knihy „COVID-19 THE GREAT RESET“ jsou Klaus Schwab s Thierrym Malleretem. Předmětem knihy nejsou ani omylem nějaké návody na resetování, tedy zničení lidstva, ekonomiky, nebo snad ovládnutí masy lidí lží o covidu, jak třeba Chytra s dalšími naznačují. Pokud by si snílkové o konspiracích dali tu práci a s knihou se blíže seznámili, bleskurychle by pochopili, že hlavním cílem není nic jiného, než seznámení čtenáře s důsledky, které covid-19 v oblasti ekonomiky a společnosti přináší. 

Kniha „COVID-19 THE GREAT RESET“ de facto shrnuje to, o čem se na foru hovořilo.

Ve třech hlavních kapitolách je nastíněn možný vývoj, kdy v té první je celá záležitost pandemie popisována z pohledu na vliv makroekonomiky roztříděného do kategorií hospodářských, společenských, geopolitických, enviromentálních a v neposlední řadě také technologických faktorů, kterých se bezpochyby proticovidová opatření jednotlivých vlád dotknou. Druhá kapitola se zabývá mikroekonomikou, důsledky na jednotlivá konkrétní odvětví a třetí kapitola se zabývá hypotézami o povaze možných důsledků pandemie na individuální úrovni.

Pokud jste ministr průmyslu a obchodu, měl byste mít minimálně základní ponětí o tom, jaké následky může covid přinést a co je dobré udělat, aby ekonomika na mnoha úrovních co nejlépe čelila problémům způsobených koronavirovou pandemií, která bezpochyby na globální úrovni ovlivní každou ekonomiku na celém světě. Proto není divu, že český ministr mající na starosti průmysl s obchodem má ve své knihovničce 282stránkový počin zakladatele a prezidenta Světového ekonomického fóra Klause Schwaba a francouzského ekonoma Thierry Mallereta.

Možná ministr Havlíček vstává dřív, než usne, aby si v knize početl, ale to nic nemění na tom, že konspirátoři zejména na sociálních sítích bláhově fantazírují, jako kdyby měli okamurovskou horečku a sdílí na svých profilech screenshot z novácké momentky, kterou dezinformátoři vykládají pěkně po svém, aby všechno sedělo do pracně vytvořené pohádky, kdy nahoře jsou ti zlí proti kterým je nutné dělat defenestrace a tam dole ti hodní, obyčejně chodící na srazy konspirátorů  lhářů honosně v médiích označovanými jako demonstrace odpůrců covidových vládních opatření.

Reklama