Reklama
 
Blog | Jiří Hrebenar

Sraz Kapalova Svobodného rádia nebyl nic jiného, než výkladní skříní radikálovy ideově nahnědlé mysli

Přemohl jsem svou počáteční nechuť ke sledování živého vysílání ze setkání obývákového prokremelsky a proextrémisticky se vyjadřujícího Svobodného rádia pana Kapala, Soni Zikmundové a Dukáta, abych následně vnitřně sebe sama ujistil, že kdyby náhodou někde v republice probíhala schůzka lůzy čtvrté cenové kategorie, mohlo by to svým způsobem vypadat tak jako na srazu ve Velké Dobré, kde nebyla nouze o staré známé tváře radikální scény, mezi kterou nechyběl Vandas, vrcholoví espéďáci, nebo dokonce i Dominik Bastl v bílém tričku, na fotce v červeném kolečku, některými označovaný za spojku mezi neonacistickou a nevlasteneckou scénou, za kterou se proputinovští hračičkové rádi považují.

Zdroj: Screenshot z videa https://www.youtube.com/watch?v=HtLey-0bxQM&feature=youtu.be&ab_channel=SpolekSvobodn%C3%A9r%C3%A1dio

Soňa Zikmundová vedle zarouškovaného Kapala zahajuje prapodivnou podívanou, zatímco se před kamerami v záběrech do obecenstva objevují postarší ročníky nemající zřejmě problémy s nenávistí, na které je založena espéďácká továrna na zlo. Partaj potřebuje každý hlas, a tak si Okamura z celého odpoledne udělá později na svém facebookovém profilu docela velikou agitku s mnoha selfíčky, aby i ostatní věděli, jak moc lidovým a sprostonárodním dokáže bývalý mluvčí cestovních kanceláří a zároveň bývalý senátor být. Na společné fotce, mezi účastníky chybí roušky, nikdo si nedělá těžkou hlavu s koronavirem, protože jsou to přesně hoaxy s vylhanými příběhy o koronáči, se kterými mnozí hosté vystupují před málo početným davem. Na pravidla kašlou „civilové“, do maskáčů odění domobranáři bez domobrany a dokonce i přítomní poslanci.

Snad nikdo z nich z xenofobního, zaručeně nevlasteneckého setkání nepřinese covid mezi ostatní zákonodárce, nebo postarší ročníky, vlastní rodinu i známé…v pozadí prochází o berlích zdravotně postižený xenofob Dukát, nechybí česká vlajka i za dvě stovky nabízená Kobzova kniha, kterou si lidé mohli rovnou koupit. Určitě v ní najdou hloupá klišé, aby se ještě více ujistili o tom, jak moc je Evropská unie zlá, migranti s uprchlíky nebezpeční a Německo stále tím, o kterém průměrný český ultranacionalista sní, když zrovna nespí a netoulá se ve snovém kraji plném bílých heterosexuálních mužů šovinisticky považujících ženu za něco méněcenného, hodného leda tak k plotně, sexu a péči o děti.

Zdroj: Screenshot z videa https://www.youtube.com/watch?v=HtLey-0bxQM&feature=youtu.be&ab_channel=SpolekSvobodn%C3%A9r%C3%A1dio

Je to vskutku prapodivná podívaná, u které se člověk tu tam musí štípnout do ruky, aby uvěřil, že i v současnosti je tohle všechno možné. Svobodné rádio se svobodou pouze v názvu si hraje na protisystémové internetové rádijko, aniž by kohokoli v sálu napadlo, že kdyby byl mnoha přítomnými oblíbený komunismus, nic takového by se nemohlo uskutečnit. Demokracie je ve slovech na obtíž, ale kdyby demokracie nebylo, měl by Kapal a další lidově řečeno po ptákách a dokonce ani živé vysílání by nebylo možné, protože amerikánský youtube by byl v socialistické společnosti těžko přístupný.

Kapal se zmiňuje o přítomných prokremelských aktivistech Žarko Jovanovičovi a Jiřím Černohorském, které na své akci nechce, protože s přítomností hysterky z auta a novopečeného odpůrce SPD by mohly přijít nepříjemné otázky, na které by se těžko odpovídalo. Je nesmírně zábavné sledovat, jak se ti komici ultranacionalismu navzájem hádají, nesnášejí a perou o limitované místečko na radikálově slunci. Inu, svoboda s přímou demokracií přicházejí jen a pouze tehdy, pokud to espéďákům a jejím fanouškům přichází vhod. Tady nikdo nechce konfrontaci, protože na ideovém sedánku se očekává názorové souznění, ve světle kterého se hosté s mikrofonem v ruce nemusejí obávat z nepříjemných pocitů, kdy Kapalovy lži o tom, jak býval kooptovaným poslancem nahrazuje tématika koronaviru s espéďáckými ujištěními, že s covidem stále existuje nebezpečí migrace, kterou ke svým dezinformacím hodlá SPD náležitě využít, samozřejmě po svém s obrazovou dokumentací z ranku jedna babka povídala, aneb, bylo nalezeno na těch internetech.

Podle Okamury je bezesporu jasné, že vládní návrhy na vypínání ekonomiky SPD odmítá, protože samo politické hnutí známé ze zpráv BIS papouškuje dezinformace ze sociálních sítí o politické blamáži, nedůvěryhodných protikoronavirových opatřeních a zlořádnosti roušek i teorií o deep state, do kterých je možné zahrnout prakticky všechno, čemu mohou fandové chemtrails a Nového světové řádu věří. Virus sice existuje podle japonské televize, ale Okamura přítomným vzkazuje, že stát vir zneužívá k ovládání společnosti. S tím by určitě souhlasil kdejaký člověk v okolí, pokud si naivně myslíte, že covid je jen a pouze nějakou chřipečkou.

Bezák adorující komunistické Československo nápisy na tričku požaduje, aby zlořádná ČT sloužila vlastencům, nechybí přání po referendu, občanské společnosti, do které nepatří zákonitě každý.

Zdroj: Screenshot z videa https://www.youtube.com/watch?v=HtLey-0bxQM&feature=youtu.be&ab_channel=SpolekSvobodn%C3%A9r%C3%A1dio

Úsměvná jsou taktéž slovíčka paní Procházkové o táboru lidu s přáními, aby Okamura pomáhal ultranacionálům v organizaci „konference“ k Bílé hoře na začátku listopadových dnů, protože se historie opakuje a lidé se na to rádi podívají. Okamura zaúkoluje Kobzu, aby něco takového zorganizoval ve Sněmovně, když už partajníci v minulosti znásilnili parlamentní prostory k prezentaci jiných podivných názorů ve společnosti. Zábavné je také okamurovské píchnutí do Klause mladšího, který údajně hlasoval pro Okamurovo odvolání.

Klesající preference si žádají své…dokonce i veřejné distancování se od jiných ultranacionalistů neštítících se během předvolební kampaně užití podobných technik, jaké používá samotná SPD, která setkání obývákových pseudovlastenců pojala jako další část kontaktní kampaně.

V úvodu Kobzova vystoupení nechybí reklama na novou knihu následovanou hořekováními nad nedostatkem mediálního prostoru pro SPD, kterou samotný Kobza považuje za kazatelskou s heslem „v každé hospodě jeden příznivec SPD“.

Zase na jednu stranu je hezké, že vrcholný představitel partaje přiznává, že SPD vynáší kecy z hospody do veřejného prostoru…extrémisté pravidelně zneužívající petiční právo k propagaci nedemokratických požadavků už ani nekoukají na to, aby nebyli vnímáni jako hrubí hrubiáni z nějaké putyky podivného ražení, kde hrátky na napodobitele antisemitů, protiromské výpady, xenofobní hlášky vůči uprchlíkům, láska k diktatuře i osobě Miloše Zemana jsou něčím úplně běžným, až se místy ztratíte a v mysli si vybavíte pivní Hitlerův puč, pivní hrubiány bijící Židy, odpůrce nacismu taktéž ochotné naslouchat lživým výpadům plným hoaxů, fake news o tom, co dalšího ten vyznávač Davidovy hvězdy udělal tentokrát špatně na bílém heterosexuálním muži.

Vím velmi dobře, že takové reminiscence mohou někomu připadat přitažené za uši, ovšem, jen si vzpomeňte co všechno píše BIS ve své zprávě o extrémismu o Svobodě a přímé demokracii…rozhodně to nic lichotivého není. Mnohá oslovení „přítel“, opakované narážky na kamarádství v řeči mnoha promlouvajících dělají v mysli také své.

Okamura, Procházková, Kobza…to je ale výstavka, až zrak přechází. Tuhle trojici nyní po krátké přestávce doplní xenofobně se často vyjadřující senátor Doubrava, který svou řeč začal hned originálně. Požadoval se zrušení Senátu kvůli Vystrčilově cestě na Tchaj-wan. Jak originální…mezi svými ideově spřízněnými dušičkami s takovými požadavky nebude mít problém. Ostatní zatleskají a postarší muž si může připadat jako hvězdička vlasteneckého setkání, i když s vlastenectvím to všechno nemá nic společného. Sklidí potlesk, útočí na Pražáky, přítomní se smějí, nechybí rádoby vtip z brněnského prostředí dělající si legrácky z obyvatel Prahy zakončený slovy“stejně dostanete přes držky…prostě „vyhubit Pražáky a bude pokoj“ a to samozřejmě Doubrava neříká jenom proto, že má manželku z pražských Vršovic. Pan senátor prostě jednoduše představuje kvality k pohledání vítané možná někde v té hospůdce plné dušiček ochotných naslouchat nenávistným výkřikům představitelů SPD.

Nechybí útoky na starostu Řeporyjí prokládané zdravicí přítomnému Ivanu Davidovi, následované rasistickými ataky na romské spoluobčany zpočátku ukrytou v reklamě na chystanou Doubravovu knihu, kdy si přijde na své průměrný fanoušek hesla: „nejsem rasista, ale…“ nezapomínající na generalizace i vyjmutí těch, kteří pracují…však všichni velmi dobře zajisté vědí, jak to ten senátor myslí…

Hlavně, že se našinec pobaví. A o to jde především. Stejně potom přichází Foldyna se svým přeostřeně emotivním projevem. Sundal si roušku, ruksak, přijel ze Zahrady Čech, prohlédl si tam českou cibuli, česnek, udělal narážky na zboží vystavované vietnamskými spoluobčany, aby následně pokračoval v Doubravově rasismu a poté zatočil ke kauze Koněv. Ale co byste chtěli od někoho, kdo si myslí, že termín „předsudečná nenávist“ je totalitní termín říkající státnímu zástupci odstíhej je. Foldynovi odsoudili asistenta za předsudečnou nenávist, a tak se poslanec kandidující jako bezpartajník  na kandidátce SPD ohrazuje, jako kdyby v obecném slova smyslu měl člověk právo vyzývat k nenávisti vůči skupině obyvatel.

Tohle určitě nemá nic společného se svobodou slova, protože vyvolávat nenávist vůči ostatním není právem, ale ostudou, které by se člověk nikdy neměl dopustit. Stejně tak odstraňování příspěvků s předsudečnou nenávistí není proti svobodě slova, nebo právu na názor, kdy názorem jednoznačně zůstává Vandasův chvalozpěv na setkání radikálů v Příčovech. Vandasova přítomnost na srazu Svobodného rádia pouze dokresluje do detailů povahu více než dvouhodinového setkání, kdy na konci předseda DSSS hovoří o privilegovaných minoritách i radosti nad tím, že se někteří poslanci vyjadřují rasisticky, populisticky a nenávistně vůči těm, se kterými měl Vandasův projekt odvěký problém.

Inu, když vás na prázdném náměstí nikdo neposlouchá, potom přijde vhod i obyčejný okamžíček před několik postaršími fobiky, milovníky konspiračních teorií, nebo jen vyznavači radikálních názorů na minority. Stejně se potom vytasí Koten v modrém narovinu obhajující předsudečnou nenávist, útočící na Deník N, který považuje za obrácené centrum pro hybridní hrozby…

Nakonec je hezké, že espéďácký poslanec Koten dává najevo, že Deník N odvádí tak skvělou práci, kvůli které je nutné toto médium srážet v očích přítomných lidí v sálku, i když většina z nich bude mít raději v lásce Sputnik, Parlamentní listy, nebo jiné prokremelské médium vesele rozjímající nejen nad správnými kroky Putina, ale také škodlivosti 5G sítí, proti kterým je nutné bránit se raději s alobalem na hlavě. Hoaxy kralují, nesmysly radikály zajímají…alespoň má veřejnost na první dobrou jasno, s kým měla na setkání Svobodného rádia tu čest.

Reklama