Reklama
 
Blog | Jiří Hrebenar

Soňa Peková se dobrovolně kompromitovala rozhovorem na rudohnědém Svobodném rádiu jak po lidské, tak odborné stránce

Paní doktorka Soňa Peková je tuze oblíbenou mezi extrémistickou, radikální a prokremelskou scénou na sociálních sítích a internetu obecně. Do médií napoprvé pronikla příběhem o tom, jak na ni chce zakleknout ministerstvo zdravotnictví, protože laboratoř, ve které dotyčná vědkyně pracuje a kterou vede ,otestovala, nahlásila dva pozitivní pacienty s koronavirem, což vládě údajně nebylo po chuti. Zprávička obletěla svět a nejeden účet na sociálních sítích rozkvetl zvoláními „je suis Peková“, jak již bylo řečeno v článku z 19. března 2020.

Paní doktorka i její příběh se doslova lusknutím prstů stal v Česku virálním. Její laboratoř Tilia dokázala vyvinout lepší, levnější, inovativnější způsob detekce koronaviru, za což si zaslouží velké ovace,

ovšem rozhovorem z 13. března 2020 stejná paní doktorka poodkryla dvířka konspiracím, když v rozhovoru naznačovala, že koronavirus není přírodního, nýbrž umělého původu pocházejícího přímo z čínských laboratoří.

Tímto počinem si vysloužila doposud neznámá žena v bílém obdiv u ultranacionalistické, extrémistické a zejména v konspirace věřící části populace. Lidé sdíleli rozhovor, považovali za jisté, že někdo s cílem vyvraždit lidstvo vytvořil nebezpečný vir, i když vědci říkají, že umělý původ je záležitostí fantazie, nebo minimálně, že takové úvahy jsou předčasné, protože pro ně neexistují žádné přesvědčivé důkazy, až konspiračním teoriím o koronaviru nasadil punc důvěryhodnosti veřejnoprávní Radiožurnál, kde Soňa Peková rovnou v rozhovoru s Lucií Výbornou uvedla: „Nový koronavirus považuju za uměle vytvořený„, jak do světa hlásí titulka natočeného videa.

Dovedete si představit, jak vysoce bylo video oblíbené u konspirátorů běžně fotících kondenzační stopy za letadly jako důkaz chemtrails. To je jako když malému děcku darujete k Vánocům velkou hračku, po které tak moc toužilo…

Lidé věří hlavně tomu, čemu chtějí věřit. Potom je jedno, jestli 99 procent odborníků tvrdí něco jiného, protože vždy se najde 1 procento těch, kterým zkreslený pohled vyhovuje, protože je na chlup totožný se zkresleným vnímáním světa, souvislostí, faktů…tomu všemu zároveň napomáhá mediální fakt, že většina informací je nezajímavá, splývá, zatímco protichůdná tvrzení z mediálních výstupů doslova jako Mont Everest vyčnívají do okolí, a tak jsou více vidět, než všechno kolem.

Už tenkrát i po řadě dalších konspiracemi naditých slovíček v nejrůznějších mediálních kreacích paní doktorky Pekové jsem si říkal, kdy tato žena asi vystoupí v prokremelském, hoaxy, hejtěním a rudohnědou politikou probarveném obývákovém rádiu Vladimíra Kapala, Soni Zikmundové a Martina Dukáta, kde „věčným“ hostem nebývá nikdo jný, než Tomio Okamura.

Uplynulo několik týdnů a nechtěná očekávání se stala pravdou. Krajně pravicový aktivista mající styky s německou krajně pravicovou Alternativou pro Německo, častý host Kapalova počinu a tvůrce protilgbt kampaní oznámil, že konspirátory uznávaná vědkyně vystoupí dnes od osmé večerní, tak snad aby nikdo nezapomněl…

Ve svobodném rádiu žlučovitou nenávist vůči Západu, lidským právům, minoritám a všemu, co je v rozporu se zájmy Ruské federace, Putina a dalších přichází vyzvracet kdejaký aktér české extrémistické scény od Tomia Okamury, Moniky Pilloni(členka italské krajně pravicové strany Salviniho Ligy), Zdeňka Chytry, po třeba předsedu krajně pravicové DSSS Tomáše Vandase, k jehož partaji se Svobodné rádio hlásí v kolonce „Naši partneři“, kde najdeme kromě SPD také řadu konspiračních médií exkonvičkovců, nebo milovníků pohádek o Novém světovém řádu.

Tak trochu se sám sebe ptám, jak mohla vědkyně, dejme tomu s minoritními názoryna části svého oboru, přijmout pozvání do takové pseudomediální stoky sloužící prokremelské dezinformační kampani…pokud někdo doposud tvrdil, že „my laici nic o koronaviru nevíme, zatímco Peková má odborné vzdělání, do problému lépe vidí a může mít pravdu, protože nikdo z laiků neví jak to je„, tak nyní se paní doktorka Peková svým „angažmá“ ve dvouhodinovém vysílání doslova zdiskreditovala nejen po lidské, ale také po odborné stránce, i kdyby s tím vším měla stoprocentní pravdu pravdoucí.

CELOU RELACI NA SVOBODNÉM RÁDIU SI MŮŽETE POSLECHNOUT ZDE: odkaz na rozhovor

Reklama

Vladimír Kapal na Skypu paní doktorce zavolá, ta mu poděkuje za pozvání a označí obývákového fandu espéďáků za pana redaktora, čímž na mé tváři vykouzlila lehký úsměv, protože Vladimír Kapal je redaktorem asi tak, jako býval kooptovaným poslancem federálního parlamentu. Obojí existuje jen a pouze v představách, nikoli však ve skutečnosti.

Začátek rozhovoru připomíná ten z 13. března 2020, kdy paní doktorka neříká nic jiného než, že vědci házeli vinu za koronavir na zvířata, aby následně dodala, že prostředník přenášející koronavir na člověka zřejmě neexistuje, protože kdyby přenašeči byli netopýři, vychcípali by na koronavir v jeskyních…to je sakra odvážný názor…paní doktorka zřejmě zapomíná na fakt, že netopýři si za společného života s virem vyvinuli schopnost soužití bez toho, aby vir netopýra zabil, jak vyplývá z textu Akademie věd České republiky.

Zdroj: https://www.avcr.cz/cs/veda-a-vyzkum/biologicko-ekologicke-vedy/Clovek-nebo-netopyri-kdo-muze-za-sireni-onemocneni-covid-19/

Vědec zběhlý ve virologii, nebo obyčejný biolog musí při poslechu relace zažívat nepříjemný bolehlav nad těmi všemi nesmysly, nebo minimálně kontroverzními a ne stoprocentně dokazatelnými tvrzeními paní doktorky Pekové.

Neuplyne ani sedm minut a už přichází čas na konspirační teorie, kdy se Vladimír Kapal dotazuje hostky na to, zda do přírodního viru nezasáhla ruka, která si s ním pohrála a upravila ho…koneckonců přesně toto vědkyně nyní vykládající na rudohnědém počinu dávno předtím tvrdila ve všech možných rozhovorech.

Soňa Peková nejprve reaguje oklikou, když říká, že se vědě věnuje okrajově, protože se věnuje v laboratoři diagnostice, aby následně dodala po delším povídání, že virus se strašně rychle množí a nevypadá to, že by se mu chtělo tak rychle vytvářet další a další své nové kopie, protože vir do toho neustálého vytváření něco žene v nějaké definované rychlosti, což prý podle paní Pekové není k vidění v přírodě, takže to vypadá, že některé části v koronaviru nejsou přírodního původu…

Renomované vědecké instituce tvrdí něco jiného, ale paní pozvaná do prokremelského pseudomédia opakuje řeči o umělé části ve viru…bez náležitého biologického, nebo virologického vzdělání je složité soudit, jestli Soňa Peková lže, říká polopravdu v zájmu mediální popularity, nebo říká pravdu…nicméně například odborník na molekulární genetiku Jan Pačes s virologem Danielem Růžkem tvrdí, že „pravděpodobnost, že by někdo nový typ koronaviru vyrobil v laboratoři a pak ho záměrně vypustil do světa, se blíží nule.

Zdroj: https://archiv.ihned.cz/c1-66755660-novy-virus-je-velmi-pravdepodobne-prirodniho-puvodu-shoduji-se-vedci

Totéž tvrdí Světová zdravotnická organizace. Minimálně nikdo zatím se stoprocentní jistotou nedokázal, že koronavirus je umělého původu, takže takové teorie jsou zatím fantasmagorií, obyčejnými povídkami typu jedna babka povídala, dokud v budoucnu vědci z renomovaných institucí nezjistí přesný opak.

Konspiračním báchorkám napomáhá také samotný americký prezident Donald Trump, když v médiích světu oznamuje, že se jeho vláda snaží zjistit, zda koronavirus pochází z laboratoře v čínském Wu-chanu. Dost možná blonďák bez bugatky zahlédl v americké televizi Fox News zprávu o tom, že koronavirus pochází z laboratoře, a tak se jal šance před volbami oslovit potenciální voliče honbou za nepotvrzenou chimérou…

U Donalda Trumpa je prakticky možné cokoli. Přinejmenším jsou takové teorie stejně bláznivé, jako když prokremelští nadšenci obviňují USA z výroby koronaviru…dezinformace pracují, někteří veřejně známí lidé je místy podporují, tak není divu, že mnoho lidí tápe a mezi nimi také někteří vědci zapomínající na základní  pravidla vědeckého bádání, kdy není možné cokoli tvrdit, bez potvrzení závěrů z mnoha stran vědecké obce.

I kdyby zkoumání paní doktorky Soni Pekové  nasvědčovalo tomu, co říká, není to vůbec relevantní, pokud tyto závěry nejsou potvrzeny jinými renomovanými vědeckými laboratořemi, protože věda, vědecké bádání je založeno na jiných principech, než na tom „tohle jsem vybádala a tak to bude a nezajímá mě, jestli jiné laboratoře došly ke stejnému, nebo jinému názoru“.

Celkově vzato je celý rozhovor docela nudnou cestičkou Kapala za Soňou Pekovou, která na návodné Kapalovy otázky odpovídá tak, jak by konspirátor očekával. V Dánsku prý chtějí oočkovat proti koronaviru všechny Dány…celý příběh je kladen do obalu politického spolčení proti obyvatelům státu, zatímco paní doktorka bez obtíží řekne, že kdyby něco podobného bylo v Česku, bude nová sametová revoluce a ona by z Česka emigrovala…

To je stejné, jako kdyby Soňa Peková řekla: „nenechte se očkovat, nebuďte ovce„, aniž by zaznělo, že neočkování může ohrozit staré, starší spoluobčany, nemocné, zdravotně postižené a další osoby v okolí. Ta „legrace“ ujíždění na konspiracích, že za očkovací látky někdo závratně zbohatne může stát zdraví i životy mnoha lidí, i když je pravda, že narychlo vytvářená očkovací látka může teoreticky obsahovat nějaké nečekané reakce lidského těla, které nemusí být nutně fatálního charakteru.

Ale co…posluchači Svobodného rádia paní doktorku pochválí, protože v některých částech rozhovoru v dostatečné míře dostali přesně to, co očekávali a možná i trošku víc. „Jedno cigárko si dejte, zabijte kovida a budete se cítit lépe„, i když vzápětí hostka na Skypu uvádí, že neexistují data o tom, že by nikotin zabraňoval koronaviru…nakonec Kapal všechno zachrání příhodou o tom, že někde četl, jak nikotin na koronavir pomáhá…Peková úsměvně dodá možná, zatímco si konspirační dušička na konci podivného vysílání všechno přebere v hlavičce, když je z obecného pohledu kolem koronaviru takový chaos cupitající zejména z takových pseudomédií jako je Svobodné rádio.

Ať už řekla Soňa Peková na prokremelském rádiu cokoli, osobnostně i z odborného hlediska se účinkováním na Kapalově počinu selhala, o tom není žádných pochyb.