Reklama
 
Blog | Jiří Hrebenar

Sáňka žádá od státu odškodné za své stíhání, zatímco Lhoťan pláče „nad rozlitým mlékem“, protože nevznikl odstrašující případ saláfisty v Česku

Bývalý předseda pražské muslimské obce Vladimír Sáňka žádá po státu zhruba desetimilionové odškodné za své trestní stíhání v kauze šíření překladu knihy Základy tauhídu – Islámský koncept boha. Prokremelští pomocníčci Putinovy dezinformace se společně s napodobiteli antisemitismu  na sociálních sítích rozčilují, aniž by někteří z nich alespoň zčásti věděli, o co ve skutečnosti jde.

Z původně až desetiletého trestu, který v soudním dlouhém, ale opravdu velmi dlouhém sporu hrozil, nakonec není vůbec nic, a tak extrémisté pohrávající si s virtuálními revolucemi pokračují ve svých vybájených příbězích o islamizaci Česka, protože vytvořit ze Sáňky odstrašující islamistický příklad je pro ultranacionalistu žádoucí a všechno ostatní, nevycházející vstříct choutkám extrémistů je jasným důkazem islamizace domácí kotliny, o které si stejně notná dávka fobiků myslí, že je ovládána židovskou klakou, nebo tajemnými přízraky Světového nového řádu.

Pojďme se společně podívat na to, o co v celém případě skutečně šlo. Základy tauhídu – Islámský koncept boha se staly doslova svatým grálem čecháčkovských islamofobů. Odpůrci všeho muslimského si díky policejnímu vyšetřování a následnému projednávání u soudu mysleli, že dostali hmotný důkaz škodlivosti islámu. Sice většina z nich nečetla ani řádku v médiích vzpomínané knihy, ale když moderátor ve večerní zpravodajské relaci zdůrazňoval, že je v mnoha evropských státech zakázaná, tak na její zlé povaze přeci musí být špetka pravdy.

Bez jakýchkoli důkazů, doslova v přímém přenosu, vznikal ve společnosti další předsudek pokládající rovnítko mezi saláfismem a ostatním islámem.

Nevzdělanci obyčejně demonstrující  na rohu hospůdky získali velmi zjednodušený příběh, na kterém začali stavět krajně pravicoví politici, jako byl například Tomio Okamura, jež ve Sněmovně předkládaný zákon o zákazu islámské ideologie opřel o obecné, nikým nepotvrzené “pravdy” vystupující na veřejnost z řádků tiskařské černě.

Základy tauhídu – Islámský koncept boha napsal Bilal Philips a jeho české vydání údajně připravil Vladimír Sáňka, za což byl také policií prošetřován a soudy vláčen, i když dávno před “zájmem” vyšetřovacích orgánů se “čtivo” nabízelo zájemcům na e-shopu, ale také kamenných obchodech minimálně dva roky předtím.

Kdyby nebylo xenofobů “hledajících” berličku pro své nechutné teorie, nebylo by nejspíš ani to pro populisty vděčné divadélko se spravedlností,

kdy Policie České republiky v roce 2014 na základě udání krajně pravicových radikálů vnikla do objektů Ústředí muslimských obcí, Muslimské obce Praha a Islámské nadace nedaleko Václavského náměstí a na Černém Mostě. V botách za nevlídného chování došlo k narušení modlitby a dočasnému zadržení několika lidí, což radikálům udělalo určitě velkou radost.

Když se nemohou veřejně ponižovat muslimové, jako tomu bylo za dob antisemitského mámení na Židech, tak se na prohnilé srdéčko lidí shromažďujících se kolem známých odpůrců všeho islámského připraví dehonestace s troškou malé škodolibosti nad “povězením”, kde se přesně Bilalův tauhíd nachází, i když policie oficiálně médiím nepotvrdila, že zásah byl proveden hlavně kvůli Základům tauhídu údajně přeloženého a vydaného Sáňkou, respektive Ústředím muslimských obcí.

Všeobecně respektované kapacity na problematiku extrémismu a náboženského fanatismu nevidí na tolik zmiňované knize nic špatného, zatímco například taková státní zástupkyně Galková dělala dojem, jako kdyby postupovala přesně tak, aby znevěrohodnila znalecké posudky.

Pamětníci pohybující se před necelými čtyřmi lety na sociálních sítích určitě velmi dobře vědí, co na svém profilu bývalý muslim(podle některých lidí před lety vyznávající saláfismus, odvolávající se na nejkonzervativnější saúdské učence  a nyní úkladný “ultrakatolík”Lukáš Lhoťan psal. Někdo by se možná mlžným oparem zašedlé paměti proklestil ke vzpomínkám na Lhoťanovo vystoupení ve zprávách některé z celostátních televizí, kde tento muž vyprávěl o tom, jak je Sáňkův překlad a samotná kniha v originálu nebezpečná. Odtud si fobikův komentář žil svým životem, zatímco se policie “prokousávala” obsahem Základů tauhídu rovných devět měsíců, až prošvihla termín poskytovaný trestním řádem. V tu dobu, na začátku roku 2015, byl k dispozici znalecký posudek odborníka na extrémismus Miroslava Mareše, který se přikláněl k názoru, že kniha islámského učence zákon porušila. Možná se na takovém rozhodnutí podílel text ze strany 27, kde mimo jiné stojí: “je nutné své neislámské vlády upřímně nenávidět“.

Ale různých zavádějících textů je v knize více například na straně 44, kde Bilal Philip schvaluje fyzické tresty podle práva šárie, což je zcela určitě nepřípustné, ovšem plnohodnotná šária i  tělesnými tresty není uplatňována v žádné evropské zemi a i muslimské státy často tuto část nepraktikují.

Facebookové osazenstvo cupitající podél nejrůznějších islamofobních spolků nespolků bylo tuze rádo z Marešova zjištění. Nicméně policie si tenkrát vyžádala další znalecký posudek a Samotný Sáňka také nechal vypracovat několik znaleckých posudků například od předních arabistů Kropáčka, Mendela, religionistů Hoška, Vojtíška…ze strany státní zástupkyně došlo dokonce ke zpochybňování erudice arabistů a religionistů…

Cesta ke spravedlnosti byla opravdu dlouhá a klenula se skrze nejrůznější zákruty, zatímco krajní pravice ukájející se na islamofobii snila, doufala, že dojde k odsouzení, protože ve jménu generalizací pak v očích extrémistů a radikálů bude islám nebezpečným a nepřátelským…a hejtování půjde o mnohem líp.

 Na konci září 2016 Obvodní soud pro Prahu 1 zprostil bývalého předsedu pražské muslimské obce Vladimíra Sáňku obžaloby z údajného šíření hnutí potlačujícího práva a svobody.

Rozsudek se smrskl na debatách, zda saláfismus je ideologií, nebo hnutím. Paragraf, za nějž hrozilo až deset let odnětí svobody postihuje hnutí a nikoli ideologii. A vzhledem k tomu, že senát soudu dospěl k závěru, že saláfismus je ideologie, byl podle slov soudce Hermanna Sáňka zproštěn obvinění. Vůči rozsudku se odvolala státní zástupkyně Galková.

Uvažování nad tím, zda je saláfismus ideologií, nebo hnutím dělá tak trochu radost krajně pravicovým následovníkům extrémismu. Někteří to mohou s nulovými znalostmi o islámu považovat za slovíčkaření…a určitě se najdou tací, kteří by trvali na tom, že za vším jsou konspirace vycházející muslimům vstříct. I když to pravda není a soudy rozhodují nezávisle, stejně zatrolené mozkovny vítačů Nočních vlků si povedou svou.

Nicméně odvolací soud zprošťující rozsudek zrušil a případ poslal k dalšímu dokazování. Verdikt z 11. května 2018 zprošťující verdikt potvrdil a pokud by někdo ze stran sporu s výsledkem nesouhlasil, mohl u Nejvyššího soudu podat dovolání. 

Vladimír Sáňka po celou dobu několika let táhnoucího se procesu tvrdil, že je nevinný, a že kniha, kterou soud posuzoval, je v naprostém pořádku, což mnohokrát znalecké expertízy odborníků také potvrzovaly.

Jako zábavná tečka na konci působí v článku několikrát zmíněný Lukáš Lhoťan, který na krajně pravicovém, populistickém a vysoce nesnášenlivém webu Eurabia.cz napsal k případu článek s titulkem: “Český islamista byl u soudu osvobozen. A to i díky chybám českých antiislámistů v čele s Konvičkou” To je opravdu zábavné a úsměvné zároveň.

Xenofob v něm projevuje lítost nad tím, že kdyby se islamofobní scéna semkla mohlo vše dopadnout jinak:”Došlo k policejnímu zásahu a rozběhl se zápas mezi islamisty a jejich spojenci a antiislámem. Bohužel ve stejné době se již téma antiislámu stalo i způsobem jak se pokusit dostat do politiky a rozběhl se „boj o moc“ mezi českými antiislámisty. Konvička, Okamura, Volfová, Lidinský a spol. mezi sebou zápasili o to kdo bude vítězem a na antiislámu se dostane do vrcholové politiky.” Pro odpůrce radikalismu a extrémismu je takové naříkání nad neschopností radikálů opravdu úsměvné.

Ještě zábavnější je ta etuda, ve které Lhoťan sice oznamuje, že nemá peníze, zatímco sebe sama plácá po ramenou, že udělal, co mohl:”Když nemáte finance, tak se vám těžko bojuje. Ale aspoň s tím minimem co jsem měl jsme udělal co jsem mohl. Hledal jsem informace a analýzy a předával je mediím a policistům. Bohužel jsem sám nedokázal zastavit proud tsunami islamismu

Ve zkratce řečeno, krajní islamofobně naladěná pravice ve svém “útoku” na islám skrze jednu knihu neuspěla. Podle justiční databáze InfoSoud zamítl Nejvyšší soud dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který se zproštěním nesouhlasil. Sáňka se podle rozhodnutí justice ničeho nedopustil a islamofobní sny o teroristech a islamistických šílencích zůstávají pasé.

Samotný Lhoťan se na malý okamžik stal mediální hvězdičkou, účelovým “odborníkem na islám, zatímco nyní může leda tak plakat nad tím, že mu nevyšlo vytvořit velkou zkratku osočující ostatní muslimy za saláfisty, islamisty.

Reklama