Reklama
 
Blog | Jiří Hrebenar

Rusko rozšíří hoax o ukrajinských poštovních známkách a prokremelští nadšenci jej dál rozšiřují

Ruské úřady jsou velmistry v manipulacích. Za pomoci vylhaných příspěvků na sociálních sítích vytváří zdání, že se někde něco děje, i když to není pravda. Typickým terčem hromadně rozšiřovaných hoaxů bývají odpůrci politiky Kremlu, Evropská unie, nebo dokonce záchranné a pomocné sbory v Sýrii, které Putinova agenda označuje za teroristy a spolupracovníky islamistů. Fotografie z natáčení filmu se díky tomu stávají jedovatou devizou příběhu Potěmkinovy vesničky přicházející z Východu.

Obrázky z natáčení Revolution Man Movie se ve jménu ideové války Ruské federace a jejích jednotlivých organizací mění v konspirační dokument o podvodu Bílých přileb používajících ke svým důkazům o chemických útocích sehrané momentky najatých herců. Pozměněná realita proruských tamtamů zneužívá záběry z filmu, aby je následně na sociálních sítích, profilech a zejména na prvním kanálu celostátní ruské televize vydávala za něco, čím nikdy nebyly.

Kdo by neznal všechny ty notoricky známé konspirační teorie z uzavřených, ale také veřejnosti přístupných facebookových skupin, do kterých je přidal nějaký prorusky orientovaný šílenec dnem i nocí přemítající o světovládné moci hodného Kremlu. Film ohodnocený mnoha cenami  se stává terčem manipulací, protože jinak neexistují žádné opravdové důkazy o tom, že by Bílé přilby skutečně s islamisty spolupracovaly, nebo snad kašírovaly záběry o zprávách válečných zločinů v Sýrii.

Pokud je něco rozšiřované ruskými, nebo velmi známými proruskými zdroji, potom extrémisté takovou návnadu spolknou i s navijákem bez jakéhokoli kritického přemýšlení o tom, zda je zprávička pravá, nebo se jedná o další manipulace postávající vedle sebe v řadě jako nekonečný sled hloupostí tu tam se objevující dokonce i ve slovech čecháčků na málo početných demonstracích. Proruští extrémisté ani netouží po rozklíčení servírované pravdy, protože sami jsou nad míru rádi, pokud je něco přesvědčí o správnosti vykročené cesty ochotné vítat s náručí květin přijíždějící Noční vlky do českých zemí.

Nejnovější hoax pocházející z ruských oblastí se týká poštovních známek. Ruská ambasáda v Jihoafrické republice na svém  twitterovém účtu zveřejnila příspěvek s fotografií známek s nacisty navrchu a stoprocentně manipulativním textem: „Žádní nacisté“, říkají na Ukrajině…zatímco si celou dobu v reálném světě ukrajinské úřady a neonacisté připomínají 75 let od působení jedné z nejkrutějších nacistických jednotek SS Galichina, vytvořili a dokonce vydávají známky přebělených nacistických kolaborantů vykreslovaných do podobenství hrdinů.

Oficiální účet velvyslanectví Ruské federace nadhodil do virtuálna návnadu a nyní další práce na rozšiřování nepravdy závisí na dalších ideově nakloněných účtech. Ukrajina odmítá okupaci části svého území, a tak k očernění nepřítele bývá použito prakticky cokoli, co by mohlo vytvářet alespoň částečné zdání o tom, jak je všechno na východ od slovenských hranic špatné a zlé.

V Británii, Česku, Francii, Slovensku, Rusku a mnoha dalších státech se najdou veřejně známí představitelé krajní pravice,. nebo dokonce i krajní levice ochotní podílet se na dezinformacích. V Česku bychom mohli jmenovat například Štěpána Kotrbu, který ruskou manipulaci s realitou pojal pěkně po svém. Nacisty z domnělých poštovních známek označil za ukrajinské evropské hodnoty, aby poté mohlo pod příspěvkem dojít k dalším hejtováním proti nenáviděné a ruským zahraničním zájmům překážející Evropské unii.

Skupina přátel z facebookové bubliny bude potěšena správností proruských sentimentů a všechno ostatní bývá pro rozšiřovatele lží nepodstatné. Od Kotrby to sdílí další, další a další. S nakašírovanou zprávou ruské ambasády se v nejrůznějších podáních setkáte ve skupinách a pod jednotlivými příspěvky si trůní mnoho komentářů, z nichž ani jeden nepochybuje. Pokud by někdo potřeboval školení o kritickém myšlení, byli by to zcela nepochybně proruští fobici, tu tam obyčejně útočící na Romy, muslimy, Židy, vládu a západní kulturu.

Pokud se podíváte na známky a zveřejněný arch blíže, zjistíte, že na archu není přítomný čárový kód, číslo série, ze které list pochází a na samotných známkách není k vidění dokonce ani cena, za kterou by si obyčejní Ukrajinci mohli zobrazovanou známku pořídit.

To je trošku zvláštní, nemyslíte? Pokud údajný list se adou poštovních známek vložíte do vyhledávače obrázků, obvykle naleznete na Googlu pouze odkaz na jednotlivé twitterové příspěvky s grafikou uvnitř, ale ani v jednom případě se nedostanete na oficiální web ukrajinského vydavatele známek. Ještě hůř skončíte, pokud k cestě za pravdou využijete služeb reverzního vyhledávače obrázků TinEye. Pokud by opravdu existovala oficiální verze archu se zobrazenými známkami s nácky uvnitř, potom by je tato služba našla.

Indicie jasně napovídají, že se jedná o podvrh rozšiřovaný ruskými státními institucemi a následně také fanoušky východního střihu. Pro šikovného grafika není problém vyrobit prakticky cokoli…tedy také obyčejné zdání originálního archu s poštovními známkami.  Na tomto příkladu je nakrásno vidět, jak naivními bývají prokremelští rozšiřovatelé pravdy.

 

Reklama