Reklama
 
Blog | Jiří Hrebenar

Okamura v knize Umění žít tvrdí, že nechceme vidět pozitiva v nacismu, zatímco vzdává čest obětem nacistické zlovůle v Lidicích

Tomio Okamura se s oblibou sobě vlastní každoročně fotí se svojí kumpanií nenávisti na vzpomínkových akcích v Lidicích. Vždy k momentce přiloží pichlavý a demagogií zaobalený text, aby všem v okolí na sociálních sítích dokázal, jak velkým je vlastencem a jak moc nezapomíná na hrůzy, které nacismus v Protektorátu Čechy a Morava napáchal.

Tentokrát se kvůli koronavirovému opatření vzpomínkový akt odehrál ve skromnějším obsazení, kdy se vedle sebe „tísnili“ hned čtyři zákonodárci s rouškami na ústech.

Vlevo na kraji stál v černé masce Okamura, hned vedle Vondráček z ANO symbolicky lemovaný předsedou komunistické strany, která si svého času před několika desetiletími zkoušela vytvořit z lidické hrůzy stranickou výlohu, ke které se mohl hlásit jen ten, kdo dostal od soudruhů výslovné povolení.

Čtveřici nakonec uzavřel Pirát, jehož zase na oplátku nemusejí fanoušci extrémistů z SPD i rudé budovy KSČM. Podívaná to byla vskutku prapodivná, pokud si vzpomenete na ty otřesné hrůzy, které Tomio Okamura nejen ve svých facebookových výlevech píše. Jen si zkuste vzpomenout co přesně tokijský rodák japonského tatínka a moravské maminky „spáchal“ ve své knize Umění žít.

Nacismus podle Okamury zavedl děsivý teror, ale zároveň prý splnil sliby občanům a vůbec přinesl Němcům v nacistických časech návrat hrdosti…zkusil by tento odporný plk Tomio Okamura plný nesmyslů říct do očí lidických přeživších?

Zdroj: úryvek z knihy Umění žít

Tady zase někdo nepochopil, o čem ona národní hrdost je a co vlastně to vlastenectví znamená. Bývalý mluvčí cestovních kanceláří ve svém textu nerozlišoval mezi němectvím a nacismem. Stejně tak je mu nejspíš šumák, že vlastenectví není nenávist vůči ostatním, jako byli například Židé, nebo Slované…například takový chorvatský nacista Luburić se domníval, že vraždění nepřátel nacismu a rasově podřadných je vlastenectvím.

Největší zlo dvacátého století má pro Tomia Okamuru také klady.

Zdroj: úryvek z knihy Umění žít

O těch měl popovídat během pietního setkání, třeba do očí té přeživší paní co o hůlce přišla, aby vzpomněla na hrůzy, které sama na vlastní kůži zažila.

Okamurovy znalosti o historii jsou skutečně plné nesmyslů a příběhů o tom co jedna bába povídala. Jaký musíte být člověk, abyste mýty o nacismu pokládali za pravdu a tudíž důkazy o plnění předem vyslovených slibů?

Těch mýtů o nacismu je mnoho. Třeba ten, že se Hitler postaral o plnou zaměstnanost. Pokud nemáte dostatečné informace o této problematice, můžete si naivně myslet, že nacismus dal lidem práci a tím jim dal, co slíbil..přečtete si sliby nácků o masové výstavbě bytů, vykašlete se na realitu a máte před sebou další mýtus, který můžete považovat za zaručeně pravdivý…obyčejní lidé byli v nacismu přehlížení, místo bytové výstavby se stavěl Atlantský val, ale to asi nebude pro autora knihy Umění žít tak důležité pro označení nacismu jako něčeho, u čeho bychom neměli hledat neexistující pozitiva, když ani ze slibovaných pravidelných mezd dělníkům nebylo v náručí nacismu vůbec nic.

Ještě, že Tomio Okamura nevyučuje dějepis…ovšem i tak je velmi zarážející a odporné, jaké názory má tento člověk na nacismus. Ideologii, jež povraždila desítky milionů lidí není možné považovat za něco, co má také své klady, které ve skutečnosti neexistují…to je možné dělat snad jen v bludech nevzdělaných.

Reklama