Reklama
 
Blog | Jiří Hrebenar

Národní domobrana by ráda resuscitaci poblíž kotlebovců a neoluďáků tzv. Slovenských branců

Zatímco to domobranáři z nejrůznějších pseudospolků v Česku balí a vymlouvají se na Hamáčka, i když mnoho měsíců nejsou ničím jiným, než virtuálním projektem bez reálné náplně, Národní domobrana si hraje dál na ochranáře prokremelských zájmů, přestože i zde se jedná o mrtvý projekt, za který mluví navenek jen několik osob známých z rudohnědých facebookových skupin a přednášek o nejrůznějších konspiračních teoriích, které prominenti v uniformách i bez nich tu tam pořádají.

Národní domobrana nemá tušení kolik má členů, z mapky na googlu je aktivní jedna, nanejvýš dvě místní buňky – aktivita představuje schůzku v hospodě nad pivem, někdy sraz na střelnici, pokec v uzavřené skupince s přáními po revolucích a vyhazování panstva z oken, zanadávání na Romy, muslimy a černochy, nebo nějaké další kratochvíle, kterým se pseudodomobranáři tak rádi ve virtualitě oddávají.

Nela Lisková na Facebooku popírá, že by končila Národní domobrana…

o dva dny později oznamuje, že roste zájem o členství a nabízí manuál, jak snadno se dá k domobranářům přihlásit…je to tragikomický pokus o vzkříšení něčeho, co už dávno spí v kómatu v podivných křečích. Vedení by bývalo bylo rádo, kdyby se podařilo alespoň na okamžik zachránit dávno ztracené.

V uzavřené skupince pro vyvolené se vedou debaty…jedním z léků by mohlo být přiblížení se k dalším, třeba podobně zaměřeným zatracencům, kterým taktéž pšenka nekvete a kteří se na rozdíl od českého příkladu nebojí ukázat zoubky, třeba pořádným mašírpochodem městem, tak jak to dělávali Hlinkovy gardy za dob fašistického Slovenského štátu.

Klávesnice se žhaví, pokusy o kontakt ladí, až přijde vhod akce Petera Švrčeka a jeho Slovenských branců v Nitře, jak si Národní domobraně podobní u sousedů za hranicemi říkají. Běžně se zdraví fašistickou zdravicí „Na stráž!“, nosí uniformu, pochodují 4. ledna 2019 kouskem Nitry s prapory a zpívají si…průměrnému nevlastenci musí být až líto, že tohle všechno není v Čechách možné. Až vzniká iluze nějaké síly, která se ani v nejmenším ve světle reality nedostává, protože ani ne dvě stovky nadšenců velkou muziku neudělají, zvláště, když i tato čísla jsou nejspíš nadsazená, od reality značně vzdálená. Samotnou Nitrou pochoduje 20 – 30 mužů v khaki uniformě, někteří mají kuklu i různorodé pokrývky hlavy.

Sakra, ten Putin musí být na ty pseudojednotky hrdý…možná by býval byl, kdyby to nebyla jen hra o image, kasání se nějakou silou…několik radikálů se honí lesem s airsoftkami, hrají si na ochránce hranic, bojovníky v časech, až přijde válka, spolupracovníky se slovenskou pobočkou Nočních vlků…zakladatel Slovenských branců Peter Švrček tvrdí, že jeho polovojenské uskupení vzniklo v roce 2012,  ale mužíci v khaki oblečení s odznaky Kotlebovy partaje se objevili již rok předtím v obci Píla během odstraňování následků povodně.

Krajně pravicoví extrémisté toužili po větší popularitě mezi obyvateli, a tak se dali na pomoc přírodní katastrofou postižených…jak jednoduché a snadno účelové…pomůžete, mezitím zlanaříte několik lidí do kotlebovské nenávisti…je to podobné, jako když si Kotlebovy lebzy hrály na sociálně cítící dušičky pomáhající starým lidem s odnosem nákupu v předvolebních časech…pak jste mohli na sociálních sítích číst báchorky o tom, jak dědeček s babičkou prohlašovali na prapodivných skupinách, že nebudou volit nikoho jiného, než Kotlebovi hodné chlapečky vážící si odkazu minulých generací. Kdo ví, jaká byla pravda. Dost možná si takové rešerše extrémisté pod fejkovými účty psali sami, jak mívají ve zvyku.

Kladeči věnců k Tisovu hrobu, údajně vycvičení v Rusku ve výcvikovém táboře Národního sboru nadávají na demokracii, Slovensko, slovenskou armádu…hrají si na vojáky ochotné bojovat, vyhrožují Slovensku v případě pokusů o aktivní zákaz domobranců…přesně takoví se hodí do portfolia zombie známé jako Národní domobrana, jejíž zástupce v Nitře před slovenskými domobranci promluvil. Spolu s ním přišlo také několik aktivních členů Národní domobrany, kterých je pomálu jako šafránu.

Postarší ročníky drží v rukou českou vlajku…myslí si, že jsou vlastenci, přitom s vlastenectvím nemají moc společného. Slovenští ultranacionalisté si rozdají klubová vyznamenání za účast na výcviku, čeští xenofobové budou štěstím bez sebe, že se zúčastnili prapodivného ceremoniálu a dost možná sama Nela Lisková se pochlubí momentkou.

Na sociálních sítích se v listopadu 2019 objevovaly první zprávy o možném přibližování slovenských ultranacionálních paramilitaristů s těmi českými…informací si všiml například Hlídací pes, který ve svém článku o takových choutkách napsal několik řádků.

Sice se zde dočtete, že se tři pseudovojenští hračičkové chystají na spojení sil, ale spíše se jedná o bezobsažné přání, protože například taková Zemská domobrana to zabalila, další také…Národní domobrana hraje o image, jako jediná se zúčastnila nitranské akce…ráda by byla považována za jedinou akceschopnou a také jedinou úspěšně usilující o spojení,..jenže zřejmě i zde skutek utek, jak by se dalo hezky lidově poznamenat.

Národní domobrana nemá možnosti jak naplnit společné sny…několik kousků se může pokusit o výcvik u slovenských kolegů, ale ti to nebudou dělat zadarmo a peníze jsou zrovna to, s čím si čeští domobranci vyskakovat nemohou.

Reklama