Reklama
 
Blog | Jiří Hrebenar

Nakladatelství Naše Vojsko po Mein Kampfu, hrníčky a tričky s Hitlerem nabízí kalendář s portréty nacistických pohlavárů

Nakladatelství Naše vojsko se opět překonalo. Po hrníčkách s Hitlerem, nebo podobnými zrůdami historie dvacátého století přichází na trh s další libůstkou, kalendářem jako na míru šitým pro průměrného neonácka ochotného za obrázek masového vraha utratit třeba necelou pětistovku pro potěchu oka jinak milujícího všechno bílé, hlavně když jde o barvu kůže.

Únor je zasvěcený Heydrichovi, září Mengelemu, zatímco na jiné další měsíce z kousku potištěného papíru vykukuje na člověka další zrůda zrůdného režimu majícího na svědomí desítky milionů lidských životů…hlavně, že Naše Vojsko jako vydavatel kalendář označí za osobnosti Třetí říše.

Možná si potom kdejaký nágl ze zaplivané hospůdky na růžku hajlne, když na něj vykoukne idol, za jehož oslavu po právu patří flastr s pobytem v nápravném zařízení, nebo přinejmenším podmíněný trest s tučnou peněžní pokutou navrchu.

Až člověk nevychází z údivu, co všechno je dnes možné prodávat a k čemu všemu je ochoten prodejce knih sklouznout a hlavně komu je ochoten se na první pohled prvoplánově podbízet. Tohle až zjistí neonáckové ze sociálních sítí, půjdou a odklikají svůj pravidelný nákup jinak směřovaný třeba na knihy Adama B. Bartoše, nebo Kamasovo nakladatelství, jež si skalní fanoušci hákového kříže oblíbili zejména pro tématiku, jakou GuideMedia nabízí.

Jestli kalendář s nacistickými pohlaváry není propagací nacismu, tak čím ve skutečnosti je? Kde kdo na internetech odvětí, že účelem prodeje je zisk a nikoli propagace nacismu, tak je všechno v pořádku. Lidoví vykladači práva začnou filosofovat, snad aby prodej odporného kousku nesváděla tam, kam graficky podobiznami nacistických potentátů na první pohled míří.

Kde jsou ty časy, kdy ředitel nakladatelství Naše vojsko JUDr. PhDr. Emerich Drtina, Dr.h.c. působil jako jednatel v Mezinárodním institutu podnikatelství a práva vyvíjejícího v Česku činnost jako pobočka Užhorodské národní univerzity…tenkrát v rámci své činnosti vydával pan doktor knihy v ukrajinštině, zatímco dnes by se stejný akademickými tituly ověšený muž měl přinejmenším nad tvorbou podniku, jemuž šéfuje, zamyslet, protože heslíčko „Hitler, Palach, Drtina, všichni jedna rodina“ není vůbec hezké. Nakladatelství Naše Vojsko totiž v minulosti prodávalo a ještě stále prodává hrníčky jak s portrétem Hitlera, Palacha i samotného Drtiny.

Co musíte být za člověka, jaké mravní mantinely musíte mít nastaveny, abyste mohli prodávat takové nechutnosti jako jsou předměty s podobiznou Hitlera, nebo některé další nacistické zrůdy? Stojí za to všechno opravdu ty peníze? Je v tomto a mnoha dalších případech upřednostňováno pořekadlo o důležitosti peněz a nedůležitosti jakékoli morálky?

V březnu roku 2017 se Drtina k vydávání hrnečků z Hitlerem vyjádřil pro Reflex se slovy. že „to vyloženě udělal pro reklamu, aby se trošku začalo o jeho vydavatelství psát, aby si polepšili prodeje„. To je opravdu trochu podivný způsob propagace. A není takové propagace už trochu moc? Jednou jsou to hrníčky, jindy trička s Hitlerem, Stalinem…

Jsou snad i tyto „sběratelské edice“ určeny k vyvolání zájmů médií? A jak je možné, že se doposud tohle všechno prodává? Pan ředitel Drtina se nejspíš žádného postihu za prodávané věci s Hitlerem nebojí. Kdyby tomu bylo jinak, přestal by takové odpornosti na e-shopu nakladatelství nabízet.

Policie se prodejem triček s podobiznou Adolfa Hitlera zabývá. Nacházíme se ve fázi šetření„, znělo před třemi lety v médiích, ovšem pohledem na sortiment nabízený na webu Našeho Vojska bleskurychle dojdete k názoru, že zřejmě policie lidově řečeno nepochodila. Jednou Drtinův podnik vydal Mein Kampf v počtu několika desítek tisíc kousků a nic se nestalo, tak proč by se nyní měl bát nějakého dalšího postihu, že?

Mimochodem, tato bible nacistů a současných neonacistů je stále na e-shopu k mání. O kauze hrnečků se psalo v roce 2017 a stále jsou v nabídce. Podobné je to s tričky…není divu, že se takové aktivity nelíbí Federaci židovských obcí, Institutu Terezínské iniciativy, Židovskému muzeu v Praze a Židovské obci v Praze…všichni totiž vydaly 23. února 2017 veřejné prohlášení, ve kterém odsoudily prodej triček a hrnků s portrétem Adolfa Hitlera v e-shopu nakladatelství Naše vojsko.

Vzhledem k dárkovým předmětům, které Naše Vojsko prodává, je zajímavé, kdo další se na stejné adrese nachází. Jedním z nájemníků je třeba Nadační fond Má vlast muže některými lidmi označovaného za klerofašistu Michala Semína, kterého navrhlo politické hnutí SPD nedávno za člena Rady ČTK.

Na stejné adrese sídlí také společnost Česká citadela Petra Hájka provozujícího populistický, hoaxy naditý, dezinformační internetový plátek Protiproud. Inu, to je ale společnost, až zrak přechází. Hájka se Semínem spojuje krajně pravicový spolek Akce D. O. S. T., ve kterém roli předsedy vykonával například v médiích známý Bátora, jehož Semín na kýžené pozici vystřídal v roce 2011 a Hájek coby jako vícekancléř prezidenta republiky Václava Klause staršího podepsal o rok později manifest Akce D.O.S.T.

Ve zkratce řečeno, nájemníci z ulice Nad Vinným potokem mají k sobě hodně blízko. Mimochodem, jen tak pro zajímavost, na stejné adrese jako nakladatelství Naše Vojsko sídlí od 25. září 2019 Strana práv občanů ZEMANOVCI. Vyhodili je z předchozího sídla, a tak se přestěhovali tam, kde bylo volno.

Možná to byl dobrý kauf, kdo ví…ovšem jisté je, že ani v demokracii není možné všechno. Autor Hitlerova obličeje na hrníčku i tričku, jistý ilustrátor Jakub Cenkl nebyl určitě štěstím bez sebe, když jeho ilustraci použilo nakladatelství bez svolení na trička s hrníčky, i když na zhotovenou malůvku neexistuje žádná smlouva, která by umožňovala věc řešit soudní cestou. Z původní obálky časopisu se stal kýč, k jehož pořízení sáhne jen úzký profil zákazníků možná tu tam se fotící s hákovým křížem za zády.

Mein Kampf, trička s hrníčky a Hitlerem to začínalo, nyní vše pokračuje odporným kalendářem s portréty nacistů, možná v dalším období přijde něco dalšího, podobně nechutného, kdo ví, když přednější je byznys a morálka zůstává nedůležitou. Kdyby už konečně policie se soudy zasáhla, možná by „kreace“ Našeho Vojska skončily jednou provždy. I tentokrát bylo údajně podáno trestní oznámení na vydání kalendáře s obrázky nacistů…snad tentokrát spravedlnost konečně zapůsobí a nakladatelství bude potrestáno za to, co veřejnosti v dárkových předmětech nabízí.

Reklama