Reklama
 
Blog | Jiří Hrebenar

Na slovenské soutěži miss vyhrála dívka , jejíž tatínek pochází z Konga a rasisté se mohou zbláznit

Titul Miss Press na Miss Slovensko 2018 získala kráska s kudrnatými černými vlasy, Jasmína Tatyová. Její otec pochází z afrického Konga, a tak na sociálních sítích její zasloužený úspěch vyvolal v některých rasistech, xenofobech a milovnících panslovanství hloupé, až totálně přebělené reakce, kdy se v diskusích řeší, barva kůže, původ, nebo dokonce i kultura, ze které otec vítězky pochází. 

Zdroj screenshotu: http://www.topky.sk/cl/100313/1705853/Miss-Slovensko-2018–Prvou-vitazkou-sa-stala-exoticka-kraska-

Čecháčkovská kultura opět ukázala, jak pokleslou může být. Mladá slečna se dlouhou dobu jako špičková tanečnice objevuje na televizních obrazovkách v nejrůznějších show Markízy a videoklipech známých zpěváků, ale jedno mediálně sledované ocenění tuto ženu vynáší tam, kde by rozhodně nechtěla být. Uzavřené, ale také naprosto veřejnosti přístupné skupiny na Facebooku dopodrobna  rozebírají, zda osmnáctka  ze soutěže krásy nekazí fobikům slovanské kořeny tolikrát vzpomínané ve vztahu k Putinovi a dalekému Kremlu.

Regionální šovinismus s nenávistmi nejrůznějšího druhu pracuje a slušně vychovanému člověku se z toho všeho musí zvedat žaludek vzhůru. Obavy z čistokrevnosti se povalují mezi větami, zatímco si uchazečka z úřadu práce ve svém příspěvku připadá totálně árijskou, když tatínek s babičkou má české občanství a evidentně vypadá dokonale Evropsky. Kdyby se pisatelka ošklivých slovíček podívala zpětně do rodokmenu, možná by se divila, jaké nevídané informace obsahuje její genetický kód.

Kotlebovi neoluďáci z podobných příspěvků mají určitě radost. S hrubkami v textu Janička přisuzuje Slovensko pouze bílým, bez ohledu na to, zda se dívka ve jmenované zemi narodila, nebo ne. Přesně takové jedovatě vyjadřující se existence potřebují neofašisté ke svému kralování. Za pomoci přebělených názorů před mnoha desetiletími Hitlerova říše zla se svými věrnými satelity, ke kterým patřil i Slovenský štát, zahájila továrnu na smrt. Přicupitala pseudověda s rozměry a vlastnostmi stoprocentního árijce, aby následně každý, kdo neodpovídal parametrům, zůstal odsouzen k živoření na okraji společnosti, nebo rovnou k smrti v koncentračním táboře. Svět není bílý a černý. Má mnoho barev a díky tomu zůstává tato planeta jedinečným místem k životu.

Rasisté si sice hrají na ochránce „dokonale bílého slovenství“, ale zároveň Slováky ponižují, když hloupé xenofoby rozdělující lidi podle barvy kůže označují za „normální Slováky“. Někteří by dokonce byli rádi, pokud by se soutěž miss přeměnila v zápas o nejdokonalejší árijku, kdy by mezi účastnice směly přijít jen zaručeně bílé, etnicky a nábožensky čisté dívky.

Jak by asi vypadal takový casting? Michal ze sociálních sítí by si mohl stoupnout ke vchodu se vzorníkem barev a na základě odchylky od správného odstínu by vybíral ženy vhodné k soutěžím krásy. Pak by někdo, třeba Karel z komentářů, mohl kontrolovat, zda je jméno uchazečky dokonale slovanské a určitě by se našel i takový šílenec, který by kontroloval, jak jsou na tom jednotlivci se znalostí Bible, které nemá ani naprostá většina zaručeně slovanských vlastenců. Jen aby potom nepohořeli samotní tvůrci rasových pravidel. Postačí strávit na slunku malý čas a hejtující rasista se klidně může stát obětí své vlastní nenávisti.

Je smutné, jak někteří lidé přemýšlejí. V úspěchu jedné mladé dívky spatřují konspirační teorie, kdy probruselský multikulturalismus i s „židobolševiky“ údajně přichází na Slovensko. I takové zhovadilosti hrající na strunu antisemitismu v diskusích figurují. Zvítězila Jasmína, a tak za celou záležitostí v mozcích internetových vlastenců musí být nějaké obrovské spiknutí jdoucí na ruku každodenním báchorkám o chemtrails a zlé světovládě skřetů v jeskyních Mordoru. Někomu postačí jméno vítězky a světlo světa spatří úvahy o islamizaci sousedů na východních hranicích. Kdyby se nejednalo o vážnou záležitost, dalo by se s úsměvem na rtech prásknout rukama nad tím, jak hlasatelé o poislámštění bez znalostí a důkazů naivně sní neexistující představy odehrávající se pouze v hlavách nevzdělanců.

Někteří lidé by skutečně neměli mít internetové připojení, protože potom ve virtuálnu není nic jiného, než trapné hlášky hlupáků naivně si myslících, že za klávesnicí existuje anonymita dovolující rozšiřovat ty nejhorší zrůdnosti uvnitř i mimo sociální bublinu.

Jasmína Tatyová si své vítězství zaslouží. Ať se klidně fobici zblázní. Svět není uzavřená báň, ale mnohobarevná květina, kde každý člověk má právo na seberealizaci, úspěch, štěstí a rovné podmínky bez ohledu na etnický původ, barvu kůže, sexuální orientaci, náboženství, sociální statut, nebo cokoli jiného.

Reklama