Reklama
 
Blog | Jiří Hrebenar

Na koronavirus reagují také rasisté považující nakaženého taxikáře za geneticky podměrečného nečecha

Kromě hoaxů i nejrůznějších fake news nevalné kvality se v komentářích  na sociálních sítích na tématiku koronaviru vyskytují tu tam rasistické poznámky označující dvacet nanometrů velký objekt za čínský, přestože virus nemá státní příslušnost, není závislý na politice, hranicích, natož na nějakém ovládání jakýmkoli národem na světě.

Čínský Wu-chan v mnoha posiluje xenofobní nálady, útočící přímo, nepřímo slovně vůči každému člověku pocházejícímu z Asie, zatímco se na sociálních sítích naleznou také takoví výtečníci, kteří nelení a ve svých příspěvcích oprašují eugenické poučky, podle kterých oběti nákazy rychle, nebo pomaleji onemocní, pokud jsou konkrétního etnického původu.

Slušně vychovanému člověku se z takových veřejných výstupů ve světě nul a jedniček musí udělat špatně od žaludku. Například takový facebookový profil Tominského, s nímž mám hned několik společných virtuálních přátel nelenil a svou troškou přispěl do mlýna přicházejících nechutností, když na svou virtuální zeď veřejně napsal: „Škoda že novináři neodhodí korektnost. Otec jednoho ze dvou „českých“ taxikářů, kteří jsou ve velmi vážném stavu Národnosti která se snadněji nakazí a které pak dál nemoc šíří.“, aby následně vše zakončil košilatou hláškou „Opakuji nejsem rasista„.

Tohle určitě není rasistické, jak to vůbec někoho mohlo napadnout…autor příspěvku označí rasismus za politickou nekorektnost, poté podle vzhledu muže  vyčlení z českého etnika, aby následně řekl, že takoví lidé se snadněji nakazí a nemoc pak šíří…inu, proč ne, že? Když  stejně rasisticky na Tominského příspěvek reaguje jiný komentující s větou začínající floskulí: „Na vyhodnpceni zda je beloch vice odolny nez barevnej musime pockat. Ale je to velmi pravdepodobne

Snad se oba dva v létě neopálí, aby posléze nebyli také těmi nebílými, to by se jim potom nemusely líbit podobné poznámky od jiných kecalů podobného ražení. Nakonec se hned záhy objevují konspirace o tom, že koronavirus vytvořili lidé, aby následně nechyběla poznámka: „zhodnot a zanalyzuj….komu a kteremu statu ci skupine lidi vzdy pomohla ekonomicka krize?

Bohužel i takové existence se na sociálních sítích nacházejí. Pokud se podíváte na profil Tominského, naleznete tam spoustu dalších perel třeba o tom, že v Izraeli „smíchají vzorky třeba od 32 nebo 64 lidí. A když test nenajde vir, ušetřili mnoho testů.

Když už si myslíte, že jste všechno ohavné na timelině dotyčného viděli, vykoukne na vás žlutý obrázek s jasně rasisticko-eugenickým obsahem doplněný o další hlášku „Lidi jiného vzhledu neodsuzuji. Nejsem rasita!„… kolik takových zrůdností ještě přijde?

Nepochybně víc, než dost.Jak moc musí být člověk vnitřně hodnotově a lidsky zkažený, když je schopný sepisovat takové nesmysly a ještě to všechno klást za nějaký lékařský pohled, který s lékařstvím nemá nic společného? Italové jsou podle profilu Tominského běženci, zatímco Češi získávají aureolu těch geneticky výše postavených, až si člověk vzpomene chtě nechtě na požadavky moravských fašistů z čtyřicátých let minulého století na árijský punc pro obyvatele Protektorátu Čechy a Morava.  V tomto období by se možná dotyčný rasista z internetu cítil jako ryba ve vodě, kdo ví…

Pandemie koronaviru přitahuje mnoho podivínů od prokremelských nadšenců, po hloupé rasisty a nejrůznější konspirátory. Bohužel, i takoví lidé žijí mezi námi. A také přesně takoví lidé by měli být Facebookem ze sociálních sítí mazáni, protože do veřejného prostoru rozhodně nepatří.

Reklama