Reklama
 
Blog | Jiří Hrebenar

Mošnička z Bohemia Patriot se durdí nad sudetským menu, zatímco jeho stránka sdílela grafiku s fašistickým pozdravem

Pokud zamáváte ultranacionalistovi před obličejem kouzelným slovíčkem „sudety“, nebo „sudetský“, spustí se u těchto existencí Pavlovův slintací reflex, kdy klávesnice na sociálních sítích zažijí další kolečko zasmrádlých útoků na všechno, co by poukazovalo na to, že hranice s Německem bývaly sudetské a z velké části obydlené německými spoluobčany.

S rychlostí blesku se dozvíte mnoho perel, nad kterými by se nemusel stydět kdejaký kmet neofašistické scény z nechvalných devadesátých let minulého století, kdy mezi kakofonií neznalosti zvítězí neomarxistický výklad historie popisující sudetského Němce jako zákeřného nácka čekajícího za rohem na ukradení majetku a mnohdy i zavraždění každého Čecha v okolí.

Před rokem Pivovar Falkenštejn oprášil podle svých slov německou kuchařku, zatímco jednotlivá jídla umístil na sudetské menu v českém i německém znění.

Nikde není ani čárka o tom, že by pivovar podporoval neonacisty, nebo že by se hlásil ke zrušení Benešových dekretů, ale například takoví ultranacionalisté a xenofobové z facebookové stránky Bohemia Patriot píší k fotce menu sáhodlouhé, nacionalismem okořeněné psaníčko, ve kterém Mošnička – zakladatel Bohemia Patriot obviňuje hospodské zařízení ze sympatií k hitlerovskému Německu a sudetským Němcům, popřípadě z podprahové podpory fanoušků Sudetoněmeckého Landsmanšaftu.

Člověk opravdu nevychází z údivu, co všechno je možné a co všechno postačí xenofobům k hejtům, o které by si neotřel kolo žádný slušně vychovaný člověk. Mošnička sám kdysi stojící před pomníkem Rudé armády s vlajkou Protektorátu Čechy a Morava osočuje pivovar z něčeho, čeho se evidentně ani omylem nedopustil.  To je skutečně opravdu úsměvně zábavné. Alespoň člověk na první pohled vidí, že osobám z fotografie nejde ani omylem o vlastenectví, ale o něco naprosto jiného. Mošnička sám prodávající „hadříky“ nevlasteneckého nadšení se rozčiluje nad andílkem z menu, protože v něm vidí říšskou orlici, zatímco nonšalantně zapomíná na to, jak jeho facebooková stránka kdysi sdílela fotografii ministra vlády fašistického Slovenského štátu s fašistickým pozdravem navrchu.

Je to k smíchu, nebo k pláči? Inu, i takové absurdity jsou na sociálních sítích k zahlédnutí. Jako správce nesmažete obrázek s fašistickým pozdravem nahraným jedním z adminů Bohemia Patriot, ale vadí vám, když pivovar nazve své menu jako sudetské.

Reklama