Reklama
 
Blog | Jiří Hrebenar

Luboš „Xaver“ Veselý si v Příčovech střihl mimo jiné také momentku s Vandasem

Luboš Veselý všeobecně známý pod přezdívkou Xaver rozhodně není příběhem, nad kterým by se člověk usmíval. Vykládat o životních peripetiích prostorově rozměrného nenovináře je úplně zbytečné, protože stejně většina čtenářů alespoň mlhavě tuší, o koho se jedná.

Mužík s láskyplným pohledem na Zemana i kontroverzním vedením rozhovorů a ještě kontroverznějšími hosty za kamerou se na základě espéďácké nominace zhruba před třemi měsíci stal novopečeným radním Rady České televize, čímž udělal radost prokremelským dušičkám, českým neofašistům, rasistům i milovníkům konspiračních teorií, protože tihle všichni nepřátelé demokracie tajně, mnohdy i veřejně doufají, že Xaver udělá všechno pro to, aby to nenáviděné České televizi zavařil, nebo přinejmenším na Radu ČT přinesl hejtnázory rudohnědé lůzy z internetu sdružující se ve skupinkách místy názorově nahrávajících Vandasově DSSS, SPD, Klausově Trikoloře, či dokonce Putinově dezinformační kampani.

Už od začátku bylo jasné, že se Xaverovo působení v Radě ČT bude dotýkat obav ze ztráty nezávislosti, nebo dokonce politizace České televize. Vyjadřování  Veselého napovídá, zatímco někteří říkají, že si človíček z XTV působením v Radě ČT připravuje měkkou půdu pro politickou kariéru. Komentáře, příběhy jedna babka povídala po sociálních sítích kolují, ovšem realita jasně napovídá, že extrémistická scéna Luboši Veselému nebude příliš vzdálenou, jinak by dotyčný muž 15. srpna 2020 nenavštívil shromáždění rasistů, neofašistů a xenofobů v Příčovech u Sedlčan, které svolal Hampl na zámečku Alice Tomkové, jež svůj objekt propůjčila setkání nedemokratů nejrůznějšího ražení, na kterém vystupuje jako jeden z promlouvajících Semín známý antisemitskými názory, islamofob Kuras, nebo homofobně se vyjadřující  zaměstnanec Beatrix von Storchové z německé krajně pravicové Alternativy pro Německo Zdeněk Chytra, Okamura, prokremelsky naladěný Obrtel a řada dalších .

Extrémisté se do Příčov sjížděli s nadějí, že se jim tentokrát podaří sjednotit radikální scénu, zatímco se jednotliví účastníci mohli přetrhnout, aby se mohli vyfotit s veřejně známými osobami jako je Luboš „Xaver“ Veselý tentokrát oděný do maskáčových kraťasů, snad aby více zapadl  do outfitu návštěvníků tu tam si hrajících na domobranáře, internetové revolucionáře, nebo umaštěné pseudovlastence z facebookových skupinek pyšnících se s lajky jako členy neexistujících zapsaných spolků, či dokonce nějakých sdružení.

Zdroj: Facebook

Spatřit radního Rady ČT na shromáždění krajně pravicových extrémistů je skutečně mírně řečeno netradiční zážitek. Proto z určitého úhlu pohledu je pochopitelné, že se členka, nebo fanynka Klausovy Trikolory, jejichž stánek byl příčovském krajně pravicovém setkání k mání, s Xaverem vyfotí. Kdy jindy se jí poštěstí taková příležitost, že?

Ve veřejném prostoru facebookových příspěvků je k dispozici také momentka s krajně pravicovým aktivistou Janem Kopalem, který fotografii na svém profilu zveřejnil. Kopal se usmívá, Xaver zahájil tradiční postoj, i když i v tomto případě mohl velmi dobře vědět s kým se fotí.

Zdroj: Facebook

Jan Kopal býval členem SPD, než ho z hnutí vyloučili poté, co analytik Evropských hodnot Roman Máca na svém facebookovém profilu zveřejnil, že člena SPD Kopala v minulosti prošetřovala policie kvůli schvalování teroristického útoku 11. září 2001 na World Trade Center. Jan Kopal je obecně na extrémistické scéně známou osobou. V roce 2008 spoluzakládal krajně pravicové občanské sdružení Národní domobrana. Býval členem v řadě ultrapravicových stran jako Vlastenecká fronta, Národní strana či Národně sociální blok. Jan Kopal podpořil teroristické útoky v New Yorku, když uvedl, že „země, která v minulosti v podstatě podporovala mezinárodní terorismus a účastnila se například vraždění civilního obyvatelstva v Jugoslávii, si nic jiného než takový útok nezaslouží“, za což byl policií stíhán, až následně v roce 2002 bylo stíhání zastaveno. To jen aby veřejnost krásně věděla, s kým se radní Rady ČT na krajně pravicovém setkání fotí.

Aby nebylo všem dnům konce, Luboš „Xaver“ Veselý se zvěčnil také na společné fotografii s notoricky známým předsedou Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomášem Vandasem, jehož bývalá Dělnická strana(DS) byla Nejvyšším správním soudem(NSS) rozpuštěna, protože Dělnická strana ústy rozsudku „směřovala k potlačení rovnoprávnosti občanů a to zejména na základě národnostního klíče nebo sexuální orientace“ a „dále DS podle NSS programovou podobností využívanou symbolikou navazuje na německý nacionální socialismus tj. totalitní ideologii, neslučitelnou s demokracií a základními lidskými právy a svobodami“. Dělnická strana byla také úzce provázána v podstatě se všemi významnými neonacistickými hnutími v ČR, za což byla zrušena především.

Zdroj: Facebook

Jak milé, že? Vandas si hraje na pražském vedení DSSS na ambasádu slovenské Kotlebovy strany hlásící se k neoluďáckému fašismu, zatímco se novopečený radní Rady ČT bez obtíží s tímto mužem fotí. To je neskutečné, až se musíte nevěřícně štípnout do ruky, abyste se ujistili, že tohle všechno je realita a nikoli jen nějaký perverzní sen, ve kterém novopečený radní nemá problém svou veřejně známou osobu zvěčnit s „ikonou“ českého krajně pravicového šílenství.

Na druhou stranu se s Tomášem Vandasem fotilo více lidí. Třeba i taková ředitelka pražské zdrávky známé šátkovou kauzou, toho času také trikolorácká kandidátka na senátorku Ivanka Kohoutová, která v bílém a džínových krasťasech zapózovala s Vandasem, se kterým se zvěčnil také espéďácký europoslanec Blaško.

Zdroj: Facebook

Zdroj: Facebook

Bylo by neskutečně zajímavé zjistit, co tomu všemu řekne samotná Rada ČT, pokud si všimne, s kým se jeden z radních zvěčnil a kde byl. Měl by radní Rady ČT navštěvovat akce pořádané krajně pravicovým spektrem, na kterém jsou mezi hosty extrémistické politické subjekty, jako je například Okamurova SPD, nebo Klausova Trikolora? A měl by se radní ČT fotit s předsedy extrémistické politické strany? Po takových okamžicích se vůbec nikdo nemůže divit tvrzením, že Luboš „Xaver“ Veselý není politicky nezávislým v rámci Rady ČT.

Reklama