Reklama
 
Blog | Jiří Hrebenar

Koronakonspirátoři by rádi, aby nebyli vnímáni jen jako zlí lháři a manipulátoři. Zatím vybírají peníze, což někomu může připomínat nelegální sbírku

Koronakonspirátoři jsou mimo jiné tragikomickou součástí české extrémistické, chcete-li ultranacionalistické scény. Mnozí z nich ve značné míře žijí svůj předsudečný sen o Němcích jako nacistech, nebo potomcích nacistů, zatímco svou činností kopírují dění na německé radikální scéně, kde se milovníci nedemokratických názorů, mezi nimi také neonacisté, pokoušejí pod pláštíkem koronakonspirací, hoaxů a domnělého boje za svobodu sdružovat pod hlavičky facebookových platforem, nebo nejrůznějších na úřadech zaregistrovaných spolků.

Je to hra o zviditelnění za pomoci zástupného, mediálně vděčného problému, u kterého se mnozí cítí jako spasitelé, mesiášové přinášející veřejnosti doposud skrytou pravdu o „zrádcovském“ spiknutí na národu, kterému je třeba čelit prozatím demokratickou cestou, protože doposud není čas na odhalení poměrně zkažených zubů těšících se na kost dostatečně mastných a masitých veřejných majetků i nastolení whitetrash společnosti, kde bílý heterosexuální muž je pánem světa..

Nejrůznějších představitelů koronakonspirátorské klaky je na české facebookové scéně víc než dost. Vezmou kameru do ruky, nasednou do auta, aby těsně před zavíračkou, nebo kousek po ní přišli diváctvu zvěstovat účelovou pravdu o tom, jak ta média lžou, když říkají cosi o přeplněnosti nemocnic a sáhodlouhých frontách před odběrovými místy na covid. Jsou to hojně sdílená videa, u kterých soudně přemýšlející člověk zapochybuje nad příčetností autora, protože tohle je opravdu na pováženou.

Za typický příklad koronakonspirátora se zálibou v podivně pojatou videotvorbu by mohl sloužit Robert Šmuk například taškařicí z Bulovky, kdy se pan konspirátor vydal krom jiného natočit dění před odběrovým místem, kam dorazil lidově řečeno po zavíračce. Potká dva muže, kterých se zeptá kde se dotyčné místo nachází a když oni prozradí, že už na odběrovém místě nepřijímají, protože je po stanoveném odběrovém čase, zahájí Šmuk úsměvnou poznámku podezírající vedení z toho, že raději odběrné místečko zavřelo, protože se dozvědělo, že k němu míří zrovna on.

To je opravdu neskutečně dojemné…stejné videjko navíc pan autor zakončí hláškou: „Pro vás jsem byl trapák, teď jsem někdo, kdo je na vaší straně, a kdo něco odhalil. Sdílejte to, tohle to nemůže nikomu projít!“, čímž dává najevo, proč se věnuje konspiračním videím zrovna o covidu.

Hrdinství se odehrává pouze ve Šmukových představách, nebo nanejvýš v omezené klace facebookových milovníků konspirací, ale to určitě nevadí, protože tohle „diváctvo“ zhltne ve virtualitě prakticky cokoli, co jim dopomůže udělat ze sebe oběť nějakých rozsáhlých spiknutí, která se „partička“ kolem bývalé novácké novinářky Jany Peterkové, prokremelského aktivisty Jiřího Černohorského, koronakonspirátora Aleše Trčky snaží odhalovat „jako o život“. Do této skrumáže webových rozšiřovatelů lží a polopravd také patří v článku již zmíněný Robert Šmuk.

Zdroj: Facebook

Pojďme si na okamžik trošičku představit jednotlivé aktéry konspirátorské scény beroucí si na paškál covid přesně tak, jak si přejí konspirační tamtamy nemající mnohdy problém s příběhy o rase Měsíčníků vedoucích mnoho let válku s USA, nebo úsměvnými teoriemi o chemtrails, či 5G sítích častokrát nonšalantně použitých v blízkosti covidového konspiračního bájesloví.

Když si Aleš Trčka před jedenácti lety zakládal youtubový profil, určitě netušil, že po mnoha letech rodinných záběrů budou následovat videjka s radikální, až konspirační tématikou. Všechno začalo před pěti měsíci zhruba půlminutovým videjkem zvoucím zájemce na demonstraci lidí kolem komparzisty a reklamního herce Sochora, který ještě 16. března 2020 propagoval haštag Roušky všem a rozčiloval se, že lékaři nemají ochranné prostředky, zatímco již prvního máje jeho Hnutí občanské neposlušnosti organizuje demonstraci plnou lží a polopravd o covidové nákaze.

Od té doby se kupí jedno video za druhým, ale konspirace pana neznámého nepřinesly mnoho diváků. Při pozorování počtu zhlédnutí u jednotlivých videí je znát, že o tvorbu příliš velký zájem není, i když je na dotyčném místě k mání celkem u konspirátorů oblíbený a zároveň nebezpečný hoax o tom, jak se Prymula údajně prořekl, když  ve večerních Událostech prozradil, že by antigenními testy mohlo být očip (ováno).. otestováno XY lidí.

Tento materiál byl hojně sdílený na mnoha youtubových, ale také facebookových kanálech. Jde o upravený záběr bez originálu. Kvůli sdílení na Trčkově profilu trhá rekordy zhlédnutí v počtu 2 930 kousků, zatímco jindy se Trčka musel spokojit s několika desítkami, nebo maximálně stovkami zhlédnutí u svých videí. Že se jedná o manipulaci návštěvníky radikálně se vyjadřujících skupinek na sociálních sítích nezajímá. Přitom, když navštívíte originál na webu České televize, bleskurychle v čase 15:41 na druhý poslech zjistíte, že Prymula chtěl nejprve použít vojenskou hantýrku „očekovat“, tedy otestovat, pocházející z angličtiny a konspirátoři ihned z toho udělali něco, co nikdy vyřčeno nebylo, jak se můžete sami přesvědčit zde v článku přiloženém videoscreenshotu dané části Událostí.

Manipulace kralují, snaží se vystavět vzdušné zámky s Potěmkinovými vesničkami, zatímco se jednotliví konspirátoři snaží využít situace ke zviditelnění, dokud je ještě čas a dokud jim ty pohádky někdo částečně uvěří. Kreml musí mít z takových „dělníků“ dezinformací velkou radost, kterou by jim nezkazila ani věčně uječená Jana Peterková zažívající neskutečnou radost, pokud její vyřvávání do megafonu bývají k zahlédnutí na celostátní televizi ve zpravodajských relacích náhodou třeba na pět vteřin. Reportéři musí mít opravdu hodně silné nervy, když takové hulvátské narušování jejich práce snesou s grácií profesionála hodnou.

Se sprostými slovy v textu a větou „Nezkurvíme život dětí na jejich dalších čtyřicet let, co mají před sebou, kvůli tomu, že nějaký senior nebo astmatik by mohl umřít“ Jana Peterková baví internetové osazenstvo, které mnohdy neví, co si o tom všem myslet. „Dala se dohromady“ s prokremelským aktivistou a dezinformátorem Jiřím Černohorským, který se s několika lidmi z ultranacionální scény nyní pokouší o vytvoření politického hnutí, jež by chtělo na jaře zasít a potom v přeneseném slova smyslu možná i ve volbách počtem utržených hlasů podojit kravku, pokud se náhodou dotyční nepohádají a nesplnitelný sen o poslaneckém mandátu se stane ještě více komičtějším dalším neúspěšným snažením o místečko na politickém kolbišti, kterým Černohorský v afektovaných autovideích tolikrát pohrdá, přesto se o něj úsměvně snaží a snaží bez zájmu širokého okolí.

Jana Peterková na svém facebookovém profilu sdílí kdejakou šílenost. Začala videem, kde oznamovala, že bude olizovat kliky na Bulovce, aby o několik měsíců později ulítávala, jak se zdá, na konspiračkách o Billu Gatesovi a jeho ochotě načipovat celosvětově všechny občany, aby je mohl ovládat ke svému prospěchu, protože stařičký George Soros je v rámci koronavirových lží zapomínán, aby mohl být později resuscitován ve slovech Tomia Okamury, nebo jiného extrémisty napomáhajícího k blbé náladě mezi absolventy vysoké školy života.

Nejnovějším šlágrem nejen Peterkové a spol je příchod dvaceti osmi amerických vojenských lékařů prokládaný svolením českého parlamentu se vstupem až tří stovek osob – tedy lékařů a zdravotnického personálu přicházejících pomoci Česku zvládnout boj s covidem. Že vojenští lékaři a další budou beze zbraně konspirátory nezajímá, protože si jedou svou vlastní příběhovou linii o vojenské okupaci vojsk NATO a Evropské unie. Peterková ve svém videu tvrdí, že příchod zahraničních pomocníků – zdravotníků v uniformách jiných armád je předáním moci nad státem, kdy se všechno bude řídit stanným právem, kdy odpůrce odvozu na očkování vojáci zastřelí.

Takové tvrzení je nejen úsměvné, ale také hraničí s rukou zákona, protože Jana Peterková tím rozšiřuje poplašné, značně nepravdivé zprávy. Také je neskutečně vtipné, jak blonďatá konspirátorka zkouší sebe sama ve facebookovém live videu vykreslit jako hrdinku, která investigací odhalila i to, co ani ve Sněmovně nevěděli. Mesiášský komplex nechybí, takže je v konspirátorově světě ještě všechno v pořádku, protože je to právě onen dotyčný konspirátor, který zachrání republiku před zánikem, skonem a vůbec zatracením v očích ultranacionalistových. Vojenští lékaři pobývající v Česku na omezenou dobu vadí…dost možná, kdyby těmi lékaři byli ruští občané, mnoho stalinistů, milovníků Putina i snílků o prospěšnosti sovětské okupace v osmašedesátém by byli štěstím bez sebe a košilaté příběhy o okupaci by se neobjevovaly.

Mimochodem, hře na vojenskou okupaci napomáhá místopředsedkyně Okamurovy SPD v Karlovarském kraji Věra Maříková, která nestydatě lže, když ve svém veřejně dostupném příspěvku tvrdí, že příchozí pomocníci v boji proti covidu nejsou lékaři, ale vojáci.

Ale co byste chtěli od někoho, komu vadila černošská holčička s trdelníkem na jednom ze stánků. Zkrátka, vysoko postavená členka extrémistického politického hnutí následuje stopu z konspiračních zdrojů, možná i kvůli tomu, že se to SPD v Karlovarském kraji moc na účasti v krajské vládě nepovedlo, a tak podobné výstřelky mohou být jen obyčejnými výkřiky do tmy pokoušejícími se oslovit zapřísáhlé absolventy univerzity života.

Konspirátoři by rádi ovlivňovali veřejné dění, zatímco nedůvěryhodné s ultranacionalisty zásobují příběhy, které by mohly být pravdivé, pokud by lež nemívala krátké nohy a úžasná dětská představivost by nezmizela s prvními záchvěvy puberty.

Rozšiřovat hoaxy, polopravdy, nebo nějaké další mediální manipulace o koronaviru představuje povětšinou rozšiřování negativních informací, a tak dezinformátorská klika zkouší nový trik. Značná část obyvatel si myslí, že vláda je naprosto bezradná a směrem k pomoci podnikatelům zasaženým proticovidovými opatřeními je bezzubá, a tak se v éteru kromě košilatých videích o návštěvách nemocnic objevují osobité plány pokoušející se zatím v představách nahrazovat stát tam, kde prý selhává. To zase budou éterem virtuality létat blafy…jeden už se ve volném prostoru pohybuje.

Facebookový účet s nickem Alen Stupková zveřejňuje číslo účtu u FIO banky, kde žádá sledující, aby na účet přispěli, že budou pomáhat těmi penězi lidem, které ekonomická krize zasáhla, protože si osůbka z videa myslí, že covidová krize není.

Být koronakonspirátorem, podporovat tím blbou náladu v Česku musí být určitě hrdinské, podobně jako zakládat transparentní účet, u kterého by si někteří mohli myslet, že se jedná o zřízení sbírky, když ve videu padají výzvy k zasílání finančních prostředků.

To se potom jeden nesmí divit, když mozkem prošumí, že sbírku může podle zákona pořádat pouze právnická osoba. A k tomu, aby se sbírka mohla konat, je potřeba patřičné osvědčení krajského úřadu. Kdyby se skutečně z právního pohledu jednalo o sbírku, pohledem na veřejně přístupný výpis účtu FIO banky je viditelné, že by daná věc byla v rozporu se zákonem, protože majitelem účtu je fyzická osoba Alena Stupková, nikoli však právnická osoba.

Zkrátka, tvůrci košilatých příspěvků o koronaviru by rádi byli užitečnými, a tak někomu mohou s transparentním účtem a výzvami k přispívání na něj připadat jako ti, kdo si počínají nejspíš v rozporu s právními předpisy o pořádání veřejných sbírek. Místo toho všeho by dotyční mohli nastoupit jako dobrovolníci v péči o covidové pacienty, důchodce v domovech důchodců a tak podobně. Jestli si někteří další konspirátoři, tvůrci košilatých příspěvků budou počínat podobně, velmi rychle po zásluze jejich ochota vykreslit se v lepším světle skončí rychlostí blesku dřív, než začala. Prozatím je na transparentním účtu paní/slečny Aleny 2 133 korun.

Ale co, hlavně, že je dotyčná plná humoru…to se taky počítá, že?

Reklama