Reklama
 
Blog | Jiří Hrebenar

Komunističtí pohraničníci by rádi do politiky?

Na zasedání Klubu českého pohraničí(KČP) to vždy vypadá jako na akci KSČM. Na zdech stranické plakáty, v osazenstvu postarší pánové i známé tváře komunistické partaje, zatímco si přítomní připomínají, jak skvělé a báječné bylo komunistické Československo, ve kterém si tehdejší pohraničníci mohli hrát na ochránce tehdejšího režimu před vlastními občany tu tam prchajícími na ten zlý a zaručeně špatný Západ.

Zdroj: veřejný příspěvek Vladimíry Vítové na Facebooku

Klub českého pohraničí byl formálně zaregistrován Ministerstvem vnitra České republiky 22. července 1992 a stal se tak legálním občanským sdružením s celostátní působností, i když se nejedná o nic víc, než o další neobolševický subjekt s postaršími pány mezi členy.

První Klub přátel českého pohraničí vznikl v marxisticko – leninském klubu 35. základní organizace KSČ v Chomutově už dva roky předtím. 18. srpna 1991 v Chomutově vznikl také Klub českého pohraničí. Z komunistických luhů a hájů vše začalo a s nimi jsou také „pohraničníci značně propojeni, ostatně na tento směr odkazuje také výzdoba v místnosti.

Klub českého pohraničí v minulosti a současnosti spolupracuje s KSČM, v minulosti spolupracoval se Sládkovou SPR-RSČ, Vlasteneckým sdružením antifašistů, Slovanskou unií, Společností Volná myšlenka, nebo Křesťansko – sociálním hnutím.  Společně s těmito organizacemi vytvářel Klub českého pohraničí Matici Čech, Moravy a Slezska, která měla představovat jakousi komunistickou organizaci kulturní povahy, avšak projekt neměl dlouhého trvání. Společně s ostatními organizacemi pohraničníci pořádali například demonstrace proti válce v Afghanistánu.

Už delší dobu si vrabci na střeše cvrlikají o tom, že by někteří tito dnešní důchodci chtěli něco mnohem víc, než jen nějaké schůze a následně třeba rozjímání o tom, jestli je lepší Miloš, Jarda, nebo Vojta. Extrémistická a nevlastenecká scéna se štěpí, a tak myšlenky nad čajem a sušenkami přinášejí choutky na politiku, které se tu tam coby kandidáti do voleb zúčastnili někteří členové Klubu českého pohraničí, ale celkově samotný Klub není politickou stranou a neúčastnil se voleb.

Ovšem socialistický pohraničník u facebookových alternativců něco znamená a nakonec by možná v říši fantazie politicky z toho mohlo něco kápnout…ty úvahy v nejrůznějších skupinách na sociálních sítích jsou opravdu zábavné a zároveň nechutné, pokud si uvědomíte, že právě tito lidé milující nesvobodu komunismu klidně využijí demokracii k naplnění svých snů a plánů, aniž by si uvědomili, že třeba seskupovat se v politických stranách by komunismus nedovolil, protože patent na politiku měla KSČ.

21.12.2019 v Praze zasedala Národní rada Klubu českého pohraničí. Přizvaným hostem na jednání byla předsedkyně veřejnosti téměř neznámé Aliance národních sil, paní Vladimíra Vítová, která se na svém profilu ve veřejném příspěvku pochlubila s tím, že se Národní rada Klubu českého pohraničí dohodla na spolupráci s neúspěšnou Aliancí národních sil(ANS) známou především v rudohnědých luzích a hájích.

Aliance národních sil vznikla v červenci 2018 přejmenováním politického hnutí Občané 2011, jehož dlouholetým předsedou nebyl nikdo jiný, než Ludvík Adámek, přivádějící neúspěšně projekt nacionalismu k předčasným volbám roku 2013, kdy na kandidátce na šestém místě kandidátní listiny nechyběl například zpěvák Aleš Brichta, jehož sláva s podivnými názory na svět nestačily k oslovení dostatečného množství voličů. Občané 2011 tehdy získali jen 455 hlasů…ani poté, co se 2.6.2018 stala předsedkyní Občané 2011 Vladimíra Vítová nebyla situace lepší. Partaj se v červenci roku 2018 v názvu změnila na Alianci národních sil a například samotná paní předsedkyně usilující o post senátorky získala ve volbách jen 390 hlasů. Zbytečné je hovořit o eurovolbách, kdy roli lídra zastával ukřičený a mnoha exekucemi zatížený Jiří Černohorský – jen pro zajímavost, v červenci 2018 byla proti zmiňovanému ultranacionalistovi vedena další exekuce v celkové výši 10 450 korun.

Eurovolby zcela očekávaně skončily nezdarem, i když zábavné sliby lídra, který tak trošku zapomněl na své zadlužení a sliboval voličům, že europoslanecký plat použije na pořádání různých rádoby vlasteneckých akcí se možná líbily ani ne několika desítkám divákům na Facebooku, Youtubu jinak tleskajícím sebenasíracím manýrům Černohorského z auta.

Ale vraťme se zpátky k avizované spolupráci mezi socialistickými pohraničníky a politickou stranou, kterou na shromáždění zastupovala zmiňovaná Vítová. Její sáhodlouhý příspěvek, který zde nebudu v celé šíři zveřejňovat, ostatně zájemci si ho mohou přečíst na profilu dotyčné paní, nebo dokonce i na Parlamentních, značně prokremelských listech, kde taktéž visí ono oznámení a kam také paní předsedkyně přispívá.

Snad nejkomičtější částí dlouhého vypisování o tom co bývalí pohraničníci a strana paní Vítové mají společného je poslední pasáž: „Společným cílem KČP a ANS je vytvoření konkrétní politicko-akční koalice k záchraně národního státu a obhajoba historické pravdy.

Pravda pohraničníků mnohdy slovy jednotlivců hrdých na střílení do lidí jako součásti ochrany hranic je skutečně obludná, zapomíná na to, že Československo s komunistickou tyranií neexistují, a tak bývají tu tam na profilech pohraničníků  – zejména jednotlivců – košilaté konspirace nejrůznějších spolčení, kterým postarší pánové zřejmě věří. Aliance národních sil odmítá NATO, Evropskou unii, odmítá církevní restituce a jako bonus na vršku rudohnědých snů je všemi deseti pro znárodnění strategických odvětví hospodářství a nerostných surovin…tedy v programu má paní Vítová přesně to, po čem sní ve svých vlhkých snech snad každý průměrný socialistický pohraničník. A pokud před nimi zamáváte Benešovými dekrety, rozhodně s tím nic nezkazíte a pohraničník se roztaje blahem, protože jedním z velkých, převelikých nepřátel je Němec za hranicemi, před kterými podle svých vzpomínek také bělovlasí mužové o hůlce dříve na severu Čech chránili s vlčáky po boku.

V předchozích obdobích nevyšly nejrůznější koalice…je vysoce pravděpodobné, že zcela správně nevyjde ani koalice mezi zapsaným spolkem pohraničníků a ultranacionální stranou, o jejíž existenci nemá ponětí 99 procent obyvatelstva. Proč by také lidé nějaké povědomí mít měli…Aliance národních sil je subjektem bezvýznamným a není zároveň žádným velkým finančním ternem – ve výroční zprávě za rok 2018 vykazovala příjem 34 500, výdaje ve výši 32 000 korun.

Aliance národních sil se tedy sbližuje s Klubem českého pohraničí nekritizujícím politiku KSČM, ve stanovách odkazujícím k předlistopadovému období…patrně ani zde šovinistické tendence projevované pohraničníky na všeslovanských akcích ničemu nepomohou. Klub českého pohraničí se hlásí k marxisticko –leninskému odkazu a představuje trapné nejošklivější ortodoxní křídlo komunistického proudu. Ale to ultranacionalistům určitě nevadí. Inu, proč by také mělo, když sama Vítová o ANS hovoří jako o „konzervativním socialistickém proudu české politické scény„. To pak nějaká komunistická organizace postarších pohraničníků není na překážku, ba naopak.

Bude nesmírně zajímavé sledovat kandidátky Aliance národních sil ve volbách, kolik pohraničníků se na kandidátkách zúčastní ve jménu spolku, ve kterém působí. Stejně ta koalice skončí nezdarem, což Česku jen prospěje. 

 

Reklama