Reklama
 
Blog | Jiří Hrebenar

Když dojde na výdaje v prokremelském spolku “Hej,občané!”, vždy tyto náklady převyšují příjmy kvůli malému počtu dárců

Prokremelští ultranacionalisté se velice rádi chlubí tím, kolik lajků nasbírají na sociálních sítích. Automaticky ve jménu zkratek začnou tvrdit, že počet lajků se rovná počtu podporovatelů ochotných vložit za tvůrce a rozšiřovatele hoaxů a košilatých zpráv ruku do ohně. Z kecalů xenofobních a vysoce nesnášenlivých plků se ve virtualitě vytváří nějaká vlivná skupina, zatímco realita je naprosto odlišná.

Za typický příklad by mohl sloužit prokremelsky orientovaný spolek Hej, občané! častokrát na internetu, v médiích spojovaný s osobou Žarka Jovanoviče, který založil internetovou proradikálně zaměřenou televizi Raptor TV, jejíž financování se odehrává skrze transparentní účet zapsaného spolku Hej, občané!.

K založení spolku Hej, občané! došlo 8. září 2014. I když jsou spolky od roku 2016 povinné zveřejňovat výroční zprávu a účetní závěrku ve sbírce listin spolkového rejstříku, žádná taková listina není v online vyhledávači na daném místě k nalezení.

Předsedkyní spolku byla do konce května 2018 Kateřina Hrabánková, později se předsedkyní stala podle jména nejspíš Jovanovičova matka Jana Bulínová známá hned z několika firem, z nichž některé jsou v současnosti v likvidaci.

Mimochodem také na stejnou Janu Bulínovou údajně podle slov insolvenčního správce Červenky převedl Žarko Jovanovič část svého majetku, protože nejspíš hrozilo, že by mohl být v exekuci zabaven. Ještě v srpnu 2018 si totiž vrabci na střeše cvrlikali, že z celkem dvanáctimilionového dluhu zbývá známému prokremelskému dezinformátorovi splatit pět milionů.

Nakonec může být Žarko Jovanovič rád, že to s volbami v trikotu SPO nevyšlo, protože by část svého platu musel dávat na umoření dluhu, když podle svých slov žádný příjem nemá a věnuje se  aktivistické a dobrovolnické činnosti údajně financované ze soukromých zdrojů. Bylo by zajímavé zjistit, o jaké soukromé zdroje se jedná. Je to majetek převedený na svou matku, nebo se jedná o něco jiného?

Webové stránky spolku jsou registrované na obchodní společnost Maja Bohemia s.r.o. , ve které do roku 2009 Žarko Jovanovič působil jako prokurista. Na demonstracích za spolek Hej, občané! je za mikrofonem vidět téměř výhradně Žarko Jovanovič se svými několika “spolupracovníky” angažovanými hlavně v projektu Raptor TV, která má na Facebooku 9 700 lajků, samotná stránka Hej, občané! za celou dobu existence získala 16 000 lajků….skalní fanoušek čecháčkovského extrémismu by si mohl myslet, že fanoušky Nočních vlků a rozšiřovatele hoaxů o uprchlících podporují desítky tisíc lidí, ale realita je úplně odlišná.

Kolik účtů na sociálních sítích je aktivních a kolik z nich jen tak kliklo na “líbí se mi” a už nadále nechodí na obsah rozšiřovaný na daných internetových kanálech, anebo kolik z nich si přečte přehled příspěvků na hlavní stránce oznamující, že olajkovaný vydal nový příspěvek a nadále si vytvořené facebookové dílko nejde prohlédnout?

Ono to ve skutečnosti není důležité. Mnohem důležitější je, kolik lajkařů nestatečně sepisujících hejty na sociálních sítích je ochotna své olajkované hrdiny podarovat nějakým finančním obnosem.

Pohled na transparentní účet spolku Hej, občané! de facto provozujícího Raptor TV je úsměvně zajímavý. za poslední měsíc od 11. července 2019 do 11. srpna 2019 dárci během třiceti dnů darovali 7 120,78 Kč v devíti finančních darech, zatímco se výdaje pohybovaly ve výši 7 200 Kč, Ve zkratce řečeno, spolkařský účet je v měsíčním přehledu výdajů a příjmů v mínusu 79,22 Kč.

Hovořit o faktické podpoře tisíců lidí je opravdu směšné, protože ta se nekoná ani na jednotlivých shromážděních, na kterých se nikdy nesejde více jak stovka lidí, málokdy více jak padesátka nadšenců. Většinou se jedná o stále stejné tváře přicházející na sešlost fobiků nepodílející se na finanční podpoře spolku, který tu, či onu akci svolal, nebo který se na té či oné akci v organizačním významu podílel třeba jen tím, že zajišťoval live streaming pro internetovou komunitu, z níž stejně jen velmi malá část vzhledem k poměru lajků sleduje živé vysílání.

A pokud se podíváte hlouběji a detailněji na jednotlivé srpnové dary, zjistíte, že ani tam to není moc růžové. Největší částku 3 600 Kč vložil na transparentní účet spolek Hej, občané! na úhradu mobilního internetu od T-Mobilu,

takže ve výsledku tuto částku nemůžete započítávat do celkových darů, čímž se snižuje celková částka darů za období 11.7.2019 – 11.8.2019. Natáčet sešlosti extrémistů, vytvářet pořady podporující nenávist vůči uprchlíkům, Evropské unii a lidským právům a za to všechno za celý měsíc dostat jen 3 520,78 Kč od fanoušků na veřejně přístupném transparentním účtě, to není žádné terno.

Takový stav rozhodně není možné pokládat za nějakou masivní podporu, což je viditelné také na jednotlivých prosbách o dary na samotné stránce Raptor TV.

Technika se opotřebovává, tarify mobilního internetového připojení jsou drahé a jak se zdá, fanoušci s lajky jsou hluchými a finančně nepodporují své netové oblíbence, jejichž transparentní účet od 11. května 2019 do 11. června 2019 získal v sedmi darech jen 3 400 Kč a kdyby byly nějaké výdaje, i zde by se spolek v poměru příjem/výdaj potýkal s problémy s červenými čísly za sledované období.

Poměr příjmů a výdajů je sice hezkým a značně jasným ukazatelem podpory z řad veřejnosti, ovšem pro celistvost přehledu o finančních tocích na transparentním účtě je třeba sledovat stavy k danému období. Například k 1. lednu 2019 bylo na účtě 499,57 Kč, na konci ledna se díky příjmům a nulovým výdajům účet mohl chlubit částkou 7 473,86 Kč. Kdyby k výdajům docházelo vícekrát, než jen ve třech měsících, zůstatky by určitě vypadaly jinak a i ty by zely červenými čísly.

Vtipná je například částka darovaná soudě podle jména jedním z členů týmu Raptor TV Robertem Žákem 15. dubna 2019 doplněná sumou 101 Kč a poznámkou: “I TAKTO DROBNOU ČÁSTKOU MŮŽETE PODPOŘIT RAPTOR TV ABY MOHLA ŽIVĚ, NECENZUROVANĚ VYSÍLAT TŘEBA Z PAŘÍŽE…“,

když už jen samotná letenka stála 13. února 2019 8 752,71 Kč. Na začátku února bylo na účtě 7 473,96 Kč, do 13. února 2019 na transparentní účet přišly tři dary ve výši 2 700 Kč, takže po odečtení poplatku za vydanou kartu bylo na účtě 10 174,86 Kč, ze kterých byla letenka nakonec zaplacena.

Ale i tak bez ohledu na celkovou částku na účtě byl únorový poměr příjmů a výdajů v mínusových částkách. Zkrátka podporovatelé za celý měsíc poskytli jen pět darů v celkem nízkém obnosu peněz, takže výdaje převyšovaly příjmy, což by byl problém, kdyby na účtě nezbývaly peníze z minulých období.

Robert Žák, ačkoli mnohokrát na kameru natáčí demonstrace, akce radikálů, finančně projekt, ve kterém je osobně zainteresován, podpořil zatím v roce 2019 pouze jednou, a to ještě mizernou částkou, za kterou by se nedala pořídit ani půlka, nebo snad desetina letenky na podívanou Žlutých vest ve Francii. Až by se chtělo říct: “sakra, proč žádají veřejnost o dary, když ani oni samotní nejsou schopni darem podpořit to, díky čemu se mohou podílet na taškařicích rasistů a nejrůznějších přisluhovačů Kremlu”.

Ostatně, o měsíc později později transparentní účet určitě nespasilo v březnu ani 700 Kč, protože i tentokrát výdaje překročili tok příjmů. Velmi nákladná byla především náklonnost k prokremelsky nakloněnému a značně radikálnímu slovenskému prezidentskému kandidátu Harabinovi, za kterým v březnu Raptor TV přijela, aby s ním natočila akci “Harabin volebna noc”, jejíž účet hlavně za Apollo hotel Bratislava přišel na 3 288,93 Kč. Březnové příjmy/výdaje se opět dostaly do červených čísel…jak zajímavé a jak překvapivé.

Kdyby na začátku března nebyl na transparentním účtě zůstatek 3 767,15 Kč, byl by nakonec i v červených číslech zůstatek. Zajímavé je, že tehdy spolku xenofobů za celý měsíc přispěli drobnými částkami pouze dva lidé. To je opravdu masová finanční podpora jak blázen. To jen potvrzuje, že většina klikačů na tlačítko “líbí se mi” ráda žvaní na sociálních sítích, virtuálně v příspěvcích na svých profilech sesílá lodě migrantů ke dnu a sebe sama korunuje za bojovné, oddané vlastence, ovšem když jde o mimointernetovou podporu, tisíce lajků se vytrácí, což je vzhledem k ultranacionalismu dobře. A pokud jde o výdaje, pokaždé převyšují příjmy, což určitě není milé jak pro Žarka Jovanoviče, tak pro ostatní osoby do projektu zainteresované.

A vůbec by bývalo bylo nejzajímavější, kdyby Žarko Jovanovič veřejnosti prozradil jak a kým je spolek financován. Transparentní účet je vytvořený od 15. října 2018, kdy je k dispozici první částka ve výpisu.

Před tímto datem není veřejnosti dostatečně známé, jak byly jednotlivé aktivity financovány a kdo se na nich podílel. Zejména je záhadou, z čeho samotný Žarko Jovanovič platil výdaje na cesty a nejrůznější akce, když, jak již bylo v článku řečeno, tento muž nemá vlastní příjmy – viz text na Aktuálně.cz z 31. srpna 2018.

Ať je tomu jakkoli, jisté je, že naprostá většina ultranacionalistů na Jovaničovy aktivity a jeho přátel, známých kašle, protože jinak by pohyb peněz na transparentním účtu vypadal úplně odlišně v úplně odlišných číslech.


Článek vyšel také na: https://demokratikon.cz/2019/08/kdyz-dojde-na-vydaje-v-prokremelskem-spolku-hejobcane-vzdy-tyto-naklady-prevysuji-prijmy-kvuli-malemu-poctu-darcu/

Reklama