Reklama
 
Blog | Jiří Hrebenar

Jovanovič s Raptor TV obhajují sochu Koněva. Snad to náležitě ocení Ruská federace

Žarko Jovanovič je nejznámějším prokremelským dezinformátorem s neúspěšnou podnikatelskou minulostí v životopise. Většina obchodních společností, které založil, nebo ve kterých se nacházel jako společník skončila v likvidaci. Proti samotnému Jovanovičovi byl vyhlášen konkurz, ale prokremelský vlastenec evidentně s exekutorem nespolupracoval, vyhýbal se mu, i když od roku 2010 údajně dlužil více jak dvanáct milionů korun. Ještě zhruba před dvěma necelými roky ke zplacení všech Jovanovičových závazků podle Aktuálně.cz chybělo uhradit více jak pět milionů korun.

Žarko Jovanovič je organizátorem mnoha prokremelsky orientovaných demonstrací, stojí také za založením internetové televize Raptor TV, jejíž financování se mimo jiné odehrává skrze transparentní účet zapsaného spolku Hej, občané! veřejnosti známého zejména tváří a vystupováním Žarka Jovanoviče.

Zdroj: screenshot z videa na Youtube.com

Spolek byl zaregistrován 8. dubna 2014. Jeho předsedkyní byla do konce května 2018 Kateřina Hrabánková, později se předsedkyní stala podle jména nejspíš Jovanovičova matka Jana Bulínová známá hned z několika firem, z nichž některé jsou v současnosti v likvidaci. Přestože je povinností každého zapsaného spolku od roku 2016 zveřejňovat výroční zprávu a účetní závěrku ve sbírce listin spolkového rejstříku, žádná taková listina není v online vyhledávači na daném místě k nalezení. K dispozici je kromě stanov a zápisu členské schůze z roku 2014 pouze zápis o členské schůzi za rok 2018.

Internetová telka Raptor TV přenáší demonstrace prokremelských extrémistů, ale také spolků i jedinců z oblasti rudohnědých ideologií, jako je například stranické křepčení Okamurovy SPD, nebo reportáž z volebního štábu Kotlebovy strany.

V jednom živě přenášeném streamu Raptor TV, kde v roli kameramana sloužil samotný Žarko Jovanovič, ultranacionalisticky uvažující Petr Hampl hovoří 17. listopadu 2019 o lidech nacházejících se ve stejný den na Národní třídě jako o chátře, zmanipulovaném davu s fašizujícími názory, zatímco sám o den předtím vystupoval na akci Vandasovy DSSS.

Obyčejně jako kameramani, lidé vytvářející obsah internetové televize Raptor TV slouží další prokremelští aktivisté, jako jsou například Pavel Matějka, Josef Karas, Jan Dolens, nebo Robert Žák.

Zdroj: screenshot z videa na Youtube.com

Spolek Hej, občané!, Raptor TV i lidé kolem Jovanoviče rozšiřují do okolí proruské a islamofobní dezinformace, nevybíravě útočí na názorové oponenty na sociálních sítích, kde sveřepě dávají najevo, extrémistické názory vyvolávající nenávist vůči všem s odlišným vnímáním světa. Samotný Jovanovič působí v mnoha facebookových skupinách šířících proruskou propagandu, dezinformace, islamofobní a antiimigrantské postoje. Ostatně, Jovanovičův rozhovor s Hynkem Blaškem v době kandidátky do Evropského parlamentu nebyl pro bývalého generála k zahození, protože mnoho nevlastenců si všimlo, že nějaký stařík s podivnými názory chce být europoslancem, i když EU nesnáší, a tak mu pomohli k zisku místa, o jehož domnělé satanské podstatě pravidelně novopečený europoslanec tak rád a často na svém facebookovém profilu referuje.

Hitovkou posledních dnů pro správného prokremelského agitátora není nic jiného, než odstranění sochy maršála Koněva. Radnice přesunula dočasně sochu do lapidária, aby později, až bude zřízeno Muzeum paměti 20. století, bylo kontroverzní dílo přemístěno tam. Jenže, to se prokremelským nelíbí, a tak dělají to, co obvykle. Rozšiřují lži, fake news, hoaxy…jsou velmi aktivní ve vyvolávání nenávisti vůči starostovi městské pražské části, která sochu nechala přemístit…z určitého úhlu pohledu je to úsměvné. Dříve se prokremelští o sochu nezajímali, nyní ji považují dokonce za válečný hrob, kterým není. Česko jejím odstraněním žádnou mezinárodní dohodu neporušilo, ale Raptortv.cz se snaží tvrdit opak, viz např. příspěvek samotného Žarka Jovanoviče

Zdroj: screenshot z facebookového profilu Žarka Jovanoviče

Asi by bylo zarážející, kdyby prokremelsky orientovaný nacionalista tvrdil něco jiného. V Diskusním klubu Raptor TV se objevuje příspěvek označující starostu Prahy 6 za nacistu. Příspěvek je psán v azbuce i češtině, ale členové ho určitě mile rádi olajkují.

Zdroj: Facebook

Nechybí ani odkazy na konspiracemi prolezlý web Arfa.cz, tentokrát přesdílený skrze jiný facebookový kanál Realita dne-Welcome To Reality.

Zdroj: Facebook

Pak, ať někdo říká, že Raptor TV a jeho komunita virtuálních nenávistníků nemá blízko ke konspiračním médiím. Dokud je železo žhavé, musí se kout, nenávist zvyšovat, podněcovat ji nejrůznějšími způsoby, aby nakonec některým absolventům vysoké školy života nezbylo nic jiného, než konspirace týkající se koronaviru a v neposlední řadě také odstranění sochy sovětského maršála, klamné informace o starostovi, případně nějakém dalším zastupiteli, politikovi veřejně projevujícím souhlas s přemístěním jedné sochy z Prahy 6, aby ve stejný okamžik prokremelské dušičky pozapomněly na to, jak se Ruská federace chová k pomníkům československých legionářů, jejichž vzhled rozhodně neodpovídá uzavřeným mezinárodním smlouvám a úmluvám.

Inu, prokremelští jsou populisté. Bez obtíží přehlédnou neuctivé jednání milovaného Ruska k českému, aby následně reagovali přehnaně pod vlivem panslovanského poblouznění na demokratické rozhodnutí majitelů sochy pečující o pomník třeba tím, že k němu v muzeu přibudou vysvětlující cedulky o tom, kdo Koněv byl a čeho se zúčastnil v tom dobrém i špatném. Realita nikdy nebyla doménou prokremelsky orientovaných dušiček, a tak ve virtuálním světě nechybí virtuální bitvy za ruské zájmy.

Reklama