Reklama
 
Blog | Jiří Hrebenar

Ještě před týdnem neonácek vítal zavírání hranic, zatímco dnes pláče, že se mu manželka – Ukrajinka nemůže vrátit domů

Před několika málo dny česká vláda rozhodla o uzavření státních hranic kvůli ochraně obyvatel před pandemií koronaviru. Do země se nedostanou cizinci bez trvalého, nebo přechodného pobytu, zatímco Češi až na některé výjimky nemohou vycestovat do zahraničí. Babišův kabinet svým počínáním udělal na malý okamžik radost internetovým kecalům ještě nedávno požadujícím uzavření hranic před „muslimskou invazí“, kterou rudohnědí volnomyšlenkáři spatřují doslova ve všem, na co se podívají.

Někteří extrémisté si chrochtají blahem…pochvalují si, že najednou jdou hranice chránit a zavírat, vzpomínají na zhovadilý plán rasistů a xenofobů známý pod označením „Pevnost Evropa“, tajně doufají, že hraniční přechody budou uzavřené co nejdéle, pokud zrovna nemají za manželku cizí státní příslušnici, i když předtím volali na demonstracích košilatá hesla jako „Uzavřete hranice“ a „Čechy Čechům“.

Třeba takový, říkejme mu Franta. Je bývalým členem Vandasovy DSSS. Účastnil se mnoha protiromských demonstrací, kde holohlavou lebzou, tetováním i stylově vytuněným oblečením sám sobě coby postarší padesátník s „děckem na krku“ a cizinkou na pozici manželky dokazoval rasovou nadřazenost nad Romy, pokud zrovna nepodepisoval další úvěrovou smlouvu, kterou následně horko těžko splácel.

Vládní politika uzavírající republiku před světem zkomplikovala Frantovi a jeho rodině život. Manželka je na Ukrajině, nemá se jak dostat do Česka, a tak Frantovi nezbývá nic jiného, než láteření na Facebooku doplněné stesky nad žádným dovoláním, pomocí od české vlády, ambasády, nebo nějakých úřadů.

Najednou je zavírání hranic něco špatného, přestože ještě před týdnem Franta sdílel fotečky československých pohraničníků s žiletkovým plotem, doplněné zprávičkou Mošničky z Bohemia Patriot vyzývající k založení občanských hraničních stráží…jestlipak tíže reality přinutí neonácka – padesátníka – otce malé školačky a manžela Ukrajinky k nějakému přehodnocení názoru?

Nejspíš nikoli. Zatrolená hlava lebedící si v grafice WaffenSS, číselných variací čtrnáctek a dvou osmiček nedokáže rozklíčovat tragikomičnost situace, ve které se milovník rasismem ovoněných pochodování městem nachází.  Nakonec stejně v modrém na černém dopomůže Miloš z Hradu, na kterého se svastikář v dobré víře určitě obrátí…a pokud se Miloš na Frantu vykašle, pak virtualitu zavalí další stesky obviňující Milion chvilek pro demokracii ze všeho špatného, co se za poslední hodiny, dny stalo.

Konec konců, Franta není jediným, ani posledním rasistou – xenofobem – neonáckem, jehož protikoronavirové opatření dostalo do hnusných potíží. Zase jednou je nakrásno vidět, jak si fandové hoaxů, lží a prokremelských hrátek protiřečí. Odmítají cizince – jednoho mají v rodině jako protějšek v manželství, nebo nadávají na uprchlíky, zatímco sami, jako jiný další případ z Facebooku pracují jako gastarbeitři – pendleři v Německu v jedné z továren.

Kdyby ultranacionál nespustil na sociálních sítích písničku o tom, jak jsou Němci neschopní a nařizují v rámci koronavirových opatření další povinnosti nad rámec pracovní smlouvy, nikdo by se nedozvěděl, že zarputilý odpůrce uprchlíků, ekonomických migrantů pracuje dlouhá léta v cizině za nenáviděná eura, proti kterým v nejedné skupině brojil jako o život.

Inu, sledovat dění na profilech extrémistů je někdy zábavné, přestože milovníci bílých dnů a ještě bělejších nocí všechno, co napíšou myslí naprosto vážně.

 

 

Reklama