Reklama
 
Blog | Jiří Hrebenar

Generace identity říká, že obsadila budovu Facebooku, zatímco pouze na malý okamžik vyvěsila několik transparentů

Neonacisté, neofašisté a další příznivci krajní pravice organizující se v uskupení Generace identity zkoušejí na sebe v Německu strhnout pozornost rádoby akční zprávičkou o tom, jak identitáři obsadili budovu nenáviděného a radikály blokujícího Facebooku. 

Rasisté jsou naštvaní, že nemohou na plná ústa v celosvětově nejznámější sociální síti vylít svým přátelům, ale také širému okolí nenávisti vůči muslimům, Romům, homosexuálům, Židům a dalším představitelům minorit, které k smrti nesnáší. Jakmile něco napíší, někdo nahlásí jejich xenofobní příspěvek a účet autora se stává na nějaký čas nepřístupný. Právo být odporným vyvolávačem zloby a hněvu je tragikomicky extrémisty zaměňováno za právo na svobodu slova. Psát o tom, že „všichni muslimové přicházejí do Evropy podřezat Evropany a znásilnit ženy“ není právem na svobodu projevu, ale obyčejným rozšiřováním poplašných zpráv, které jsou zcela správně Zuckerbergovým počinem mazány.

Šašci z Generace identity by byli nejradši, kdyby tomu bylo naopak. Určitě na sociálních sítích zahlédli rudohnědý pláč nad domnělou cenzurou, a tak několik z nich vyrazilo na střechu budovy v Essenu. Pracuje tam pět set zaměstnanců, které se krajní pravice „pokusila po svém zastrašit“. Není divu, že v zahraničních médiích není o této akci ani čárka. Bylo to bezvýznamné, takřka epizodické a samotný Facebook zřejmě pokus extrémistů ani nepostřehl.

Při čtení Tweetu německé Generace identity vzniká úsměvný příběh, ve kterém snad odhodlaní aktivisté-bojovníci za pravdu vnikli dovnitř, nasadili roubíky na ústa, svázali zaměstnancům Facebooku ruce a několika vyvoleným sdělili, že nemají mazat příspěvky hejtující lidská práva, důstojnost a veškerý pokrok moderní společnosti. Jenže tak tomu opravdu nebylo.

Na střechu centrály Facebooku zabývající se mazáním nevhodných příspěvků vylezli dva lidé hlásící se ke Generaci identity. Rozsvítili tam dvě rudé dýmovnice, vyvěsili transparenty a tím celá akce skončila.

Byl to opravdu hrdinný a neskonale vlastenecký počin, na který mohou být vyznavači bílé nadřazenosti a klerofašismu pyšní. Že šlo o nicotnou událost odkazuje také chování Facebooku, který ani neinformoval policii o tom, že na jejich budově jsou dva radikálové. Policie přijela až několik hodin poté. Samozřejmě, krajní pravice celou událost líčí po svém a k tomu všemu se přidávají krajně pravicoví nadšenci z Česka, kteří počin zahraničních kolegů  servírují jako něco velkého, obrovského a dokonalého. Jako kdyby modroučká síť dostala za uši, i když k tomu nedošlo ani omylem.

Příběh o potrestání Facebooku nenastal, ale odehrává se v mozcích a představách snílků o rudohnědé revoluci, ve jménu které vznikají další nové a novější extrémisticky laděné politické strany, hnutí, formální i neformální skupiny tu tam pořádající potlach sotva o dvaceti, třiceti hostech na vrchu.

Transparenty označující sociální síť za cenzora jsou úplně mimo mísu. Nevhodné příspěvky mají být mazány a Zuckerbergův výtvor k mazání mnohdy přistupuje laxně…tedy alespoň v České republice, kdy jsou xenofobní a rasistické příspěvky ponechány, i když útočí nejen na muslimy, ale také Židy, Romy a další příslušníky minorit. Když se fobikům nelíbí největší sociální síť světa, klidně mohou vypisovat své nenávistí přesolené příspěvky například na ruské vKontaktě, pokud je prokremelsky naladěný virtuální svět nezablokuje, jako se to již mnohokrát stalo čecháčkovským fobikům orientujícím se pouze na ruskou stranu.

Reklama