Reklama
 
Blog | Jiří Hrebenar

Fotka Daniela Landy s Lou Fanánkem Hagenem určitě udělala radost břichatým neonáckům

Vlhký sen holohlavých neonacistů potácejících se na koncertech Orlíku v devadesátkách minulého století v podnapilém stavu v zelenkavém bombru a černých kanadách využije Husovo výročí ke svému zviditelnění, aby veřejnosti formou jakéhosi manifestu dal najevo své společensko-politické cítění, které „zcela určitě“ nemá nic společného s ujetou minulostí hololebce, který Bílou ligou doslova rozpálil kdejakého frustráta na představeních, kde mnohdy nebyla nouze o hajlování, či trapné rasistické výkřiky plné alkoholových výparů.

S textem pomůže Lou Fanánek Hagen, protože u piva, nebo nad nějakou tekutinou se to nejlíp skládá, vymýšlí a snad možná i dostatečně vžívá do duše současných pupkáčů usedavě poplakávajících nad starými záběry z Bzence, kde Orlík i Tři sestry zpívaly, seč jim síly stačily a kde samotný Daniel Landa údajně prohlásil, že by si rád zahrál společně se slovenskou neonacistickou kapelou Krátký proces, která taktéž v Bzenci hrála.

Možná právě zde se nevlasatý zpěvák vykřikující na pódiu tou dobou whitetrash nesmysly seznámil se současnou manželkou Mirjam Müller – Landa, která podle některých tvrzení taktéž v Bzenci vystupovala jako zpěvačka dívčí skinheadské kapely „Jen žádnou paniku“, kdo ví…

Lou Fanánek Hagen se tenkrát na bzeneckém defilé projevil láskou k Orlíku, dal najevo tak trošku rasistické postoje vůči romským spoluobčanům, zatímco každý pohledem na Fanánkovu oděvní ekvilibristiku velmi dobře věděl, s kým má tu čest.

Hlavním sponzorem tehdejšího bzeneckého fesťáku nebyl nikdo jiný, než týdeník Reflex, jehož šéfredaktorem nebyl opět nikdo jiný, než v současnosti již bývalý ředitel tiskového odboru a zástupce vedoucího Kanceláře prezidenta republiky pro oblast komunikace a kultury Petr Hájek. Je snad úplně zbytečné zmiňovat, že tehdejší oslavné články na skinheady psával Jiří X. Doležal, který nyní tvrdí, že si skinheady vybral proto, aby je zreformoval…jak bohulibý pokus, že?

Ale vraťme se zpět k záběru s Lou Fanánkem Hagenem. Ten si v něm doslova „rochní“ nad rasismem, nenávistí druhou orlíkovskou deskou Demise, kde v mixu šestnácti „šlágrů“ hraných ve špeluňkách mladých agronácků nechybělo takřka vůbec nic. Jedničkou byla Bílá Liga, šestnáctkou „Naše krásná…“

Nejvíc se možná v Lou Fanánkově srdíčku zapsal Bílý jezdec, k němuž se zmiňovaný človíček snažil přiblížit parafrází textu v audioknize z roku 2016, ve které se frontman z Tří sester nebojí rasistický song označit za „slavný a státotvorný“.

Inu, stará láska nerezaví, i když není vůbec jisté, co státotvorného je na textu, jehož autorem  je David Matásek kdysi se přiznávající, že na orlíkovském koncertě hajloval.

Hloupý text plný bílé, bílého jezdce, bílých rytířů…možná, že si rytířsky připadali lidé z Orlíku, když song zpívali po tom, co byl vyřazen jiný stejně ubohý song „Skinheads 1,2,3“ nahrazený Bílým jezdcem.

V roce 1988 Landa Fanánka seznámil se skinheadskou nekulturou a dost možná kdyby nezamířil do Holandska, ani samotný Landa by o skinheadech nevěděl vůbec nic, když si tenkrát pletli dokonce i název pseudobundičky, kterou s hrdostí tak často nosívali po vzoru zápaďáckých neonácků, i když dnes kdejaký pupkatý nágl nadává na Západ kudy jen může, protože Rusko tu tam bývá po Hitlerově Třetí říši zemí zaslíbenou. Stalinův komunismus, nebo Hitlerův nacionální socialismus…to je bývalým mladíkům v kanadách a bombru z devadesátek a dnešním břichatcům úplně jedno. Hlavní je, že se cítí rebelsky a mohou u toho používat jim známou symboliku a podobnou rétoriku, u které tak často chlastali, hajlovali a považovali se za neskutečné vlastence. Žida jim nahradil muslim a Východ se změnil na zemi zaslíbenou, protože je v jejich očích nacionalismu nakloněný.

V hospůdce Orlík to začalo, nyní zřejmě spolupráce pokračuje dál. Opilecko-veselé křídlo zažilo slávu. V putykách vymýšlelo trapné odrhovačky, až se nyní pomyslný kruh uzavírá třeba v podobenství nějakého protestsongu, který možná Daniel Landa k radosti neonacistů a pseudovlasteneckých rasistů na výročí vzpomínek na upálení Mistra Jana Husa chystá.

Že by Daniel Landa svým novým projektem začal z kratochvíle oživovat skinheadské kališníky znásilňující husitství ve svém podivném patvaru? Kdo ví…po ORDO LUMEN TEMPLI založeného v roce 2004 Landou, tehdejším ředitelem Národní protidrogové centrály Jiřím Komorousem a poslancem za ODS Janem Vidímem dost silně připomínajícím shromáždění Ku-Klux-Klanu a po Žitovi 44 s kohoutem v ruce je možné skutečně opravdu cokoli.

Reklama