Reklama
 
Blog | Jiří Hrebenar

Facebookový účet Tomáš Pek se mýlí. Ani účast na misi v Afghanistánu nikoho neopravňuje ke xenofobii

Je lidsky a především profesionálně nešťastné, pokud se odborník na jakoukoli problematiku na veřejnosti, v médiích projevuje jako trapný konspirátor ukazující na to, že když je to potřeba, jdou odborné znalosti stranou, zatímco přednost dostávají příběhy, které se sice mohly stát, ale nestaly se, nebo pro košilatá tvrzení neexistují jakékoli důkazy potvrzující běh událostí přesně tak, jak byl „vypravěčem“ přednesen.

Za typický příklad možných selhání v oblasti morálky, etiky a přístupu vědce by mohla sloužit Soňa Peková, o jejímž působení v rudohnědém obývákovém rádiu vyšel 23. května 2020 článek na mém blogu.

Na článek reagovalo mnoho lidí v komentářích, v soukromých zprávách mi zasílaných na sociálních sítích. Někomu se můj blogový příspěvek líbil, někomu zase naopak nikoli. A je to správně. Každý má právo slušnou formou vyjádřit svůj názor, i když je nesouhlasný.

Mezi odpůrci se objevil facebookový účet vystupující ve světě sociálních sítí pod nickem Tomáš Pek ve zprávě tvrdící, že paní Soňa Peková je jeho švagrovou. Je hezké a milé, že svůj nesouhlas dotyčný majitel facebookového profilu napsal slušnou formou, protože bývá přeci jen mnohonásobně více nesouhlasných projevů od jiných lidí prosycených vulgaritami a nevybíravými slovními obraty, za které by se i ten nejhorší sprosťák nemusel stydět.

Nedalo mi to a podíval jsem se na zeď virtuálního Tomáše Peka, co veřejně nabízí a jaký má třeba pohled na svět. To, co jsem zahlédl, to se mi ani trošku nelíbilo. K mání byly xenofobní příspěvky útočící na migranty, nechyběla fotečka s notoricky známou vlaječkou i momentka s flintičkou v ruce.

Na můj facebookový profil i na Twitter jsem napsal příspěvek, na který na své zdi později reagoval facebookový účet s nickem Tomáš Pek.

Pekova odpověď mě docela zarazila a pouze potvrdila to, co jsem si o majiteli dotyčného facebookového profilu původně myslel. Kdysi sloužil podle svých slov v misích v Afghanistánu, a tak má prý právo být „šmrncnutým xenofobií“.

Jak originální…samozřejmě profil Tomáš Pek(není jisté, jestli je skutečně tím Tomášem Penkem – jednatelem laboratoře Tilia) má jako každý jiný člověk právo na svůj názor i na jeho obhajobu. Přeci jenom žijeme v demokracii, kde je normální mít mnoho názorů, pokud názorová linie nepřestřelí zákonem stanovené limity, k čemuž tentokrát nedošlo.

Ovšem mým právem je nesouhlasit a třeba pohrdat s lidmi, kteří si jen tak myslí, že účast na nějaké vojenské mírové misi je omluvenkou pro to být xenofobním, nenávistným na sociálních sítích.

Hned jsem si vzpomněl na v médiích uniklou interní studii Armády ČR, kterou v roce 2013 nechal vypracovat tehdejší náčelník generálního štábu Vlastimil Picek.

Vojenští psychologové z generálního štábu se ptali 1 615 vojáků z vojenských útvarů a výsledky nebyly vůbec povzbudivé. Někteří dotazovaní vojáci by klidně podpořili radikální politická uskupení, pět procent z nich se klidně účastní extrémistických demonstrací. Zhruba polovina dotazovaných by podpořila bez problémů politickou stranu, která by nabídla radikální řešení „romské otázky“.

Zdroj: https://zpravy.aktualne.cz/domaci/pruzkum-nekteri-vojaci-by-podporili-radikaly-se-stropnickym/r~81a20a98650611e5b22d002590604f2e/

To je velmi smutné a především demokracii ohrožující…patřil k takovým vojákům také v článku zmiňovaný majitel účtu vystupující pod nickem Tomáš Pek, nebo dospěl k radikálnímu vidění části světa poté, co údajně absolvoval vojenskou misi v zahraničí? A jak hluboce je jeho radikální přesvědčení? Dokázal by podpořit radikální politické strany jako je například extrémistická Okamurova Svoboda a přímá demokracie, nebo dokonce Vandasova skomírající partaj poskytující prostor Kotlebovým neoluďákům?

Kdo ví a je to pouze a jen osobní věc majitele facebookového účtu vystupující pod nickem Tomáš Pek. Ovšem myslet si, že „vojančení“ v Afghanistánu je omluvenkou pro nenávist je omezené, hloupé, nedospělé a totálně trapné, i když Taliban a jeho praktiky jsou strašné, tak jako mnoho projevů fanatických radikálů, kterým vyjde vhod, pokud si lidé myslí, že všichni muslimové jsou teroristé a každý uprchlík, migrant je vrah a násilník nezletilých evropských panen.

Reklama