Reklama
 
Blog | Jiří Hrebenar

Domobranám pšenka nekvete. I Zemská domobrana to balí

Kdepak jsou ty doby, kdy si internetoví ultranacionálové, fanoušci Putinova krvelačného režimu a již neexistujícího komunistického Československa připadali jako novodobí blaničtí rytíři. Pozakládali domobranářské organizace, oblékli se do khaki uniformy, přikázali členům nutnou a značně předraženou výzbroj dostupnou na e-shopu zakladatelů, nebo jim blízkému okolí, zatímco se na sociálních sítích úzké vedení vyjadřovalo nenávistně vůči vládě, Kalouskovi, Západu, NATO, Evropské unii a lidským právům, se kterými má ideový problém nejeden xenofob z Facebooku.

Staříci v důchodu, lidé s frustracemi na srdci si zanadávali, tu tam sdíleli hoaxy, konspirační teorie o chemtrails, židovské světovládě a tajemném Novém světovém řádu místy střižené vojenskou hantýrkou, nebo pozvánkou na kamarádský výcvik v lese za pětistovku na účet domobranářů, protože uprchlík přichází znásilnit tlachalovo děcko, babičku a kdo ví ještě koho…k mání byly taktéž pokusy o vlastenecké a značně nelevné tábory v lese s ideovou mašírkou, někdy bylo vidět nadšení ze střeleb na spřátelené střelnici, kde si zájemci mohli za poplatek zastřílet i vyfotit se s airsoftovou atrapou zbraně.

Zpočátku v tom celém virtuálním chaosu vše vypadalo jako zdárný projekt. Média psala o výcvicích ozbrojených ultranacionalistů nacvičujících zblízka boj proti uprchlíkovi a vedení domobran hodlalo tohoto obrazu nepřítele státu značně využít, protože rádoby rebelský předobraz napomáhá tam, kde si lidé vyprávějí o genocidě bílého muže, nebo pohádkách o islamizaci slovanského prostředí z rukou krvelačných muslimů.

Po měsíci, dvou, třech ovšem bylo více než jasné, že projekt nemusí být úspěšným. Titulky v novinách, nadšení na Facebooku a realita…to jsou dvě naprosto odlišné věci.

Alfou a omegou jsou peníze. Cílovka domobranářů není majetná, přijet opakovaně na setkání, to leze do peněz, nemajetní sice s oblibou kvitují ve virtualitě nápad na setkání, ale ve skutečnosti nepřijdou, protože nájem se zaplatit musí. Počítačoví blaničtí rytíři sdílící obrázky ozbrojenců s křížem na prsou nemají na doporučenou výstroj, a tak se množí omluvné zprávičky pod status uzavřených skupin…klesá taktéž nadšení z hospůdky hrdinně oznamující, že tam v tom či onom městě vznikla domobrana.

Povětšinou ze stovky na mapě označených puntíků je aktivní tak ani ne desítka…virtuální bublina se zvětšuje…vedení domobran si hraje na svém písečku na mocné skoro revolucionáře volající po defenestraci, někdy ozbrojeném převratu, sbratřování mezi neofašistickými a radikálními subjekty, garanty bezpečnostního výcviku…několik aktivních domobranářů sekunduje na demonstracích extrémistů v roli ochranky…jooo, ty nášivky na uniformách se líbí…novináři něco nafotí a vzniká další fikce, zatímco v uzavřené skupině na Facebooku vedení peskuje přítomné za to, že na všechno kašlou a organizátoři museli zavařit mobily, aby někoho odhodlaného sehnali…

Domobrany si nejsou jisty členy…nevědí, kdo je aktivní a kdo ne. Vznikají pokusy o získání sponzorů, bližší napojení na bezpečnostní prvky státu jako je policie, armáda, kde spojkou mají být jednotliví xenofobně naladění policisté, vojáci, ale ty nejsou nic moc úspěšné, nemluvě o pokusy o navázání přátelství se zahraničními domobranami, jako jsou ty na Ukrajině, Bulharsku…fotky s podáním ruky vedoucích představitelů, screenshoty s debatou se „zahraničními přáteli“ jsou sice sexy, ale žádná velká spolupráce se ve skutečnosti nekoná, protože překážkou je rasová nesnášenlivost i neochota zahraničních kolegů podělit se o malý bakšiš v té virtuální válce proti Západu…výcviků v lese je stále méně, vedení se hádá, z jedné domobrany se zakládá další s velmi podobným programem a s rozšířenou agendou hledající cestičky ke konzumentovi.

Z hračiček na bojůvkáře se stávají školitelé. Jezdí po hospodách, kde před pěti, deseti zájemci vyprávějí za drobné vstupné o konspiračních teoriích a také o tom, jak je ten Západ hnusný, nebezpečný, Putin ochranitelský a svět ovládaný tajuplnými zbraněmi ovládajícími mysl našince…další, poměrně nebezpečnější aktivitou jednotlivců je pokus infikovat děti xenofobními názory v rámci organizování military táborů, kde na oděvech organizátorů nechybí nášivky domobranářů…viz například militaristické tábory v Orlové, na Ostravsku…ale tato tábornická činnost ohrožující vývoj dětí nebývá produktem vedení domobran, nýbrž jen a pouze níže postavených jedinců hledajících cestu jiným směrem. Dětem je ukazována replika dobové výzbroje rudých modrých baretů, skládá se vlajka za hudby hymny, chodí se kolem horké kaše v příbězích o vlastenectví, které ve skutečnosti vlastenectvím není.

Ale vraťme se zpátky  k domobranářskému vedení. zábavný se svými košilatými příběhy je například Ivo Gec ze Zemské domobrany, která už dlouhou, opravdu předlouhou dobu není ničím jiným, než nefunkční ratolestí pokoušející se místy o resuscitaci.

Školitel o chemtrails i vypravěč úsměvných příběhů o zbraních , nad kterými by tvůrci StarTreku bledli závistí nepřímo doznává, že Zemská domobrana na to nemá. K 31. prosinci pozastavuje svou činnost, i když de facto žádnou mnoho měsíců nevyvíjí, pokud do činnosti nepočítáte prázdné okolí během přednášky o chemtrails a dalších nesmyslech.

Nejvtipnější na tom celém je především to, že oznámení o zastavení činnosti doprovází sáhodlouhou omáčkou, aby tvůrci domobranářství nevypadali jako největší troubové a budižkničemové.

Za všechno přeci může „vlastizrádný Hamáček“, „Nedávné tragické události v Ostravě nám jasně ukázaly zbytečnost amatérské přípravy občanů na mimořádné situace“, Důvodová zpráva návrhu Zákona o nakládání se zbraněmi dělá z domobran zakázanou věc, a tak „Z výše uvedených důvodů a ve snaze nenarušovat úspěšné budování našeho liberálně demokratického zřízení a evropských hodnot na věčné časy, pozastavujeme k 31. prosinci 2019 projekt Zemská domobrana.“

No řekněte sami, není to úsměvné? Ani špetka slov o tom jak Zemská domobrana byla neúspěšnou a neaktivní…hlavní je ponechat čtenáři, nečlenovi dojem, že ti v khaki oblečení jsou obětí. Co kdyby Gece a další napadlo pozakládat něco dalšího jiného a neméně úsměvného…

Reklama