Reklama
 
Blog | Jiří Hrebenar

Do otevřené restaurace Šeberák zavítali také covidoví konspirátoři a pan majitel měl na sobě placky HONu i šmuk vídaný u ultranacionalistů

Majitel pražské restaurace Šeberák Jakub Olbert, známý především tím, že „vyzrál“ na systém a otevřel svou restauraci vládním proticovidovým nařízením navzdory musí být štěstím bez sebe. V pátek otevřel svůj podnik, hosté dostali od policie pokuty, jeho samotného čeká nejspíš správní řízení s možnou pokutou až do výše tří milionů korun, ale v médiích se o panu majiteli restaurace píše s grácií, jako kdyby mnozí reportéři zapomněli na to, že návštěva otevřeného stravovacího zařízení v období covidové pandemie může skončit s koronavirovou nákazou jako s nechtěným dárkem na závěr výborné žranice a báječného piva za korunu, které restaurace na Facebooku inzerovala.

Z lidského hlediska je reakce pana Olberta pochopitelná, protože podnikatel hospody neví, kdy bude moci otevřít a určitě nechce zkrachovat, zároveň je sympatické, když podnikatel odporuje nařízením Babišovy vlády mnohdy chaoticky a nelogicky vydávanými. Ale přesto všechno bychom neměli zapomínat na to, že pandemie prostě je a nebezpečí nákazy neodezní s tím, že si zákazníci podepíšou na stole dohodu o provedení práce na degustaci, aby nevypadali před zrakem paragrafů na první dobrou jako obyčejní hosté se svíčkovou a tuplákem na stole.

Bylo jen otázkou času, než se celého případu všimne česká dezinformační, ultranacionalistická prokremelská scéna ochotná využít „mediálně profláklého“ majitele restaurace k propagaci sebe sama na sociálních sítích. „Odvážlivec“ si přeci zaslouží podpořit od netových flastenců, a tak už v záběrech veřejnoprávní televize z 27. listopadu 2020 ve večerní zpravodajské relaci je vidět dezinformátora Šmuka s rouškou na bradě, jak si natáčí dění okolo(muž červeně označený) a zcela určitě má převelikou radost z toho, že může netovým přátelům ukázat příklad odbojného podnikatele, tak jak tomu bylo onehdá v čajovně, kde se se Zítkem Šmuk rozplývali, až se ulice štěstím zelenaly.

Zdroj: screenshot z vysílání ČT

Jakub Olbert udělal plackami připnutými na oděvu ultranacionalistům určitě převelikou radost. Kdy jindy se jim poštěstí, aby se tretky z podivných kolbišť virtuálna objevily v primetimu na celostátní telce. Nejprve nechybí placička ultranacionalistů, se kterou se někdy v průběhu září tohoto roku pochlubil na svém profilu prokremelský ultranacionalista Pavel Matějka, který kolečko s vlaječkou i nápisem „OBČAN V ODPORU“ nechal vyrobit na slapské setkání rasistů, xenofobů organizované lžisociologem Hamplem.

Možná důchodci o hůlce ještě nějaký ten kousek zbyl, a tak se v něm pan majitel pro radost těch několika málo hostů a možná i tu svou, že konečně naplnil po nucené přestávce z malé části hospodu pohyboval po provozu, když najednou přišlo tolik zájemců…protože, v odpoledních hodinách ve stejný den, kdy vyrazil do Olbertovy restaurace štáb ČT, TV NOVA, Primy měli svou akci ve stejné hospodě také ultranacionalisté, jak si povíme později. Televizní štáby se s xenofoby, ultranacionalisty a dezinformátory míjely, potkávaly…

Zdroj: Facebook

Nicméně, ať už se placka dostala na bundu „odbojnéhoL podnikatele jakkoli, je zvláštní, co všechno dokáže malý kousíček plechového nevkusu. Vyvolal ve mně vzpomínky na břichaté v khaki oděné dědky plánující v obývácích rudohnědou revoluci, kde Jidášem není nikdo jiný, než Kalousek se Sorosem. S „klubovými barvami“ se ultranacionálové lépe vžijí do kůže šéfa od Šeberáku a snáze dokážou sebe sama vyhecovat k podpoře těch „správných“, na které by flastenec neměl zapomínat a podporovat je v časech krize, protože je to rebelství podpořit rebela…

Dezinformacemi přesycený, populismem okořeněný a představiteli prokremelské klaky i lidiček z krajně pravicové scény na demonstracích okrášlený spolek HON určitě nevěřil svým očím, když spatřil svou placku na „vestičce“ pana majitele restaurace, kterou taktéž možná na kameru České televize promlouvající muž s rouškou dostal od některého z „výtečníků“ odpoledního srazu v Šeberáku na facebookových stránkách pojmenovaný jako „Restaurace Šeberák – Otevíráme ČSR“.

Zdroj: Facebook

Zdroj: screenshot z vysílání ČT

Až si člověk říká, co s tím chtěl dotyčný majitel restaurace říct… věděl, nevěděl, co si připíná…tušil, netušil, co těch několik málo přicházejících hostů dělá a čím jsou například na sociálních sítích známí…vzal si HONáckou i tu další placku na sebe jenom proto, že se pan majitel cítí býti občanem v odporu a líbí se mu aktivity HONu vyzývající k ukončení vládních restrikcí, třeba pro podnikatele v pohostinství?

Pokud se Jakubu Olbertovi líbí HONácké výzvy k ukončení vládních covidových opatření, musel přeci alespoň koutkem ucha slyšet to další…a sice lži vykladačů fake news, hoaxů o covidu, které musí každý člověk s jen troškou kritického myšlení odmítnout jako totální fantasmagorie…také je možné, že pan majitel o HONu nic neví, placku dostal od přítomného Kratochvíla z HONu, který taktéž do restaurace přišel, aby zde se svou „tiskovou mluvčí“ domluvil detaily chystané demonstrace. Možná s panem majitelem prohodil několik slov o HONu, předal mu placku…je složité soudit a ani to nechci dělat. Jen mě jako pozorovatele extrémistické scény zarazily ty dvě placky, kterými se honosily například nepřátelé demokracie, milovníci rudohnědých ideologií, československého komunismu, milovníci Putinovy diktatury a odpíračů lidských práv, Evropské unie, lháři o dění na Západě a odpůrci práv pro uprchlíky, migranty a v neposlední řadě také homofobové a další…

Jasně, o celé šíři významu těch placek, respektive kdo se s nimi a kde také prezentuje/prezentoval nemusí pan Olbert nic vědět, z ničeho ho nepodezírám, ale jako demokrat se osobně před kýmkoli, kdo si něco takového vezme na sebe, držím zpátky, protože z osobní zkušenosti vím, že nic se neděje jen tak. Zvláště, pokud jste dospělý, berete minimálně morální zodpovědnost za to, jak a s čím se prezentujete na veřejnosti.

Vraťme se na okamžik k akci Kreativního převratu v restauraci Šeberák. Na fanouškovských stránkách covidové dezinformátorky Jany Peterkové je zhruba dvacetiminutový záznam, na kterém je v úvodu vidět v džínovině o hůlce přicházející ultranacionalista Pavel Matějka s dezinformátorem Robertem Šmukem v hnědé bundě.

Zdroj: Facebook

Dezinformátoři vstupují do restaurace, objednávají si pivo, udělají narážky na přítomného reportéra České televize, venku seznámí diváky v přímáku, že policie každého lustruje a pak některé vyhání ven. Roušky mít mohou a nemusí…pan majitel má placku HONu již v okamžiku rozhovoru pro covidové dezinformátory Zítka se Šmukem. Nechybí ani placka známá z „Matějkova mámení“, až si člověk říká, jestli opravdu v asociacích s krajní pravicí a dezinformacemi je Jakub Olbert nevinně, nebo částečně trošičku souzní s některými názory, třeba o semknutí národa i donucení vlády se chovat jinak…

Covidoví pohádkáři rozhovor evidentně dělají po záběrech, které natočila ČT a těžko říct s kým se předtím pan Olbert setkal, nesetkal. Je férové říct, že v rozhovoru pro Šmuka Jakub Olbert hovoří umírněně, nezpochybňuje covid, nezazní žádné rádoby revolucionářské výzvy…jen ty placky vyvolávají v duši demokrata malý chaos.

Reklama