Reklama
 
Blog | Jiří Hrebenar

Hamburská Alternativa pro Německo nabádá studenty, aby udávali své učitele

Hamburská Alternativa pro Německo by ráda, pokud by anonymně studenti tamějších škol straníkům skrze online dostupný kontaktní formulář hlásili, pokud by učitelé před svěřenci ve třídách říkali a prosazovali něco, co neodpovídá ideálům krajní pravice a široce rozšiřované nenávisti například vůči muslimům, uprchlíkům, zásadám politického hnutí tak blízkého neonacistické a krajně pravicové scéně v Německu. Vzdělávací systém za hranicemi Česka musí zajišťovat ze zákona neutrální výchovu, a tak se extrémistům doslova na zlatém podnosu nabízí další pole působnosti.

Formulář AfD sloužící k nahlášení pochybení učitele; Zdroj: https://afd-fraktion-hamburg.de/tipps-zum-vorgehen-bei-verstoessen/

Pod klauzuli neutrální, ideologiemi nezatížené výchovy se dá ukrýt prakticky cokoli. Politické hnutí spustí žalování na učitele, školitele a další pedagogické zaměstnance školy, aby následně mohli být dotyční lidé vydíráni ze strany AfD, protože nahlášení o porušení neutrálního přístupu učitele, školitele nemusí být sice pravdivé, může se jednat o pomstu studenta, ale stejně tak kliknutí na tlačítko „Senden“ může posloužit Alternativě pro Německo k získání většího vlivu ve společnosti, kdy  se kantor ocitá v osidlech nechuti být „rozmáznut“ na stránkách bulváru, a tak raději vychází vstříct požadavkům krajní pravice, což je velmi nebezpečné zejména pro demokracii a ideovou výchovu mládeže.

Přesně takové konce může za jistých okolností přinášet internetový formulář…člověku to nedá a musí si vzpomenout na akce české organizace Islám v Česku nechceme, kdy Konvičkou vedeni fobici hejtovali školy, pokud se v éteru objevila zmínka o multikulturní výchově, nebo nějaká ta fotka učitele v hidžábu…nenávist například islamofobní, nebo protiuprchlická je na celém světě stejná, proto není divu, že se němečtí fobici chovají podobně jako ti čeští.

Předseda hamburské AfD Alexander Wolf dokonce tvrdí, že na hamburských školách je porušována ideová neutralita vzdělávání a školy údajně mají své ideové programy, se kterými AfD nesouhlasí.

Sice žádné nezpochybnitelné důkazy o Wolfově tvrzení neexistují, ale to radikálům nevadí. Mají svou virtuální realitu s virtuálními problémy nalézajícími se ve skupinách na sociálních sítích…a to stačí…konspirační teorie o zákeřných školách byla zmíněna, a tak zprostředkované lži mohou konzumovat návštěvníci xenofobních facebookových skupin, pro které je vše určeno především, protože pohádky o politické indoktrinaci dětí zůstávají i v časech internetu stále horkým želízkem v ohni.

Co by za takový formulář dali čecháčkovští islamofobové, pokud by ho na internet vyvěsila například Okamurova Svoboda a přímá demokracie….Alternativa pro Německo výchovu k toleranci zcela určitě pokládá za politickou indoktrinaci, protože ten, kdo je tolerantní zároveň kašle na nenávistnou politiku AfD požadující přesný opak – tedy netoleranci. 

Proto formulář z webu může sloužit jako nástroj k boji krajní pravice s tolerancí a pochopením všeho odlišného. Učitel vykládá o islámu a nehovoří o muslimech jako o hrdlořezích, vede se studenty diskusi a uvažuje o nejrůznějších názorech přicházejících z lavic, aby dokázal, že ne všichni jsou stejní, špatní…pak některý nacionalismem ovoněný student může inkognito nahlásit dotyčného  krajně pravicové Alternativě pro Německo, která veškeré další kroky povede tak, aby takzvaně došlo k nápravě. I k takovému scénáři může jednoduše dojít.

Alternativa pro Německo nejprve  záležitost probere se školou a teprve tehdy, když nedojde k dohodě, bude se věcí zabývat školní rada…Ale proč by se studenti, rodiče domnívající se, že byla narušena neutrálnost výuky měli obracet zrovna na krajně pravicové radikály skrze online přístupný formulář?

Tu možnost využije zase jen člověk názorově blízký Alternativě pro Německo. Ostatní lidé nesouhlas, případnou stížnost nasměrují tradičními postupy, nástroji bez jakéhokoli podílu krajní pravice v blízkosti. Vzdělávání v duchu tolerance, rovnosti a demokracie může být aktivitami AfD a jeho „udávacími“ formuláři významně ohroženo.

Celý případ ukazuje na ochotu extrémistů změnit vzdělávací systém podle svého. Demokracie by se měla bránit například tím, že veřejně odmítne praktiky Alternativy pro Německo, jejichž existence je nepřípustná v rámci demokracie.

Reklama